Hoppet står till en skuldtakslösning

Makroveckan Positiva signaler om en förhandlingslösning kring det amerikanska skuldtaket fick börshumöret att lyfta. Frågan är dock inte löst vilket riskerar att lägga lite sordin på glädjeyran. Nu riktas blickarna mot nya, globala konjunktursignaler och viktiga riksbankstal.

Efter en lite trög inledning tog flera av världens börser rejäla glädjeskutt mot slutet av förra veckan. Den svenska börsen steg med 1,6 procent under veckan som helhet. S&P500 var också upp med 1m6 procent medan Stoxx600 nöjde sig med 0,7 procent.

Ett starkt bidragande skäl till lite mer positiva tongångar på börsen var att det kom signaler om att en förhandlingslösning kring en höjning av det amerikanska skuldtaket började närma sig. Däremot är inget klart och parterna fortsätter förhandlingarna under måndagen. Den kritiska punkten för att klara den amerikanska statens åtaganden närmar sig så det vill nog till att det kommer mer positiva signaler under den här veckan. Annars kommer nervositeten på finansmarknaden troligen att stiga rejält mot slutet av veckan.

Det kan samtidigt noteras att marknadsräntorna fortsatt att röra sig uppåt. I världen i allmänhet och i USA i synnerhet. Detta trots att man på marknaden fortsätter att skruva ner sannolikheten för att Federal Reserve höjer räntan ytterligare en gång vid junimötet. Att Fed-chefen Jerome Powell också har signalerat i den riktningen har bidragit till det.

Även svenska räntor har tickat uppåt och det blir intressant att följa de riksbankstal som veckan är full av. Det mest intressanta av dessa blir tisdagens tal av riksbankschefen Erik Thedéen. Då får han chansen att lägga ut texten kring hur det överraskande låga (nåja) svenska inflationsutfallet i april påverkar Riksbankens syn på den framtida ränteutvecklingen. Inte minst vad gäller beskedet i slutet av juni. Det kan dock samtidigt noteras att den svenska kronan tappade rejält under förra veckan och det lär också ha viss påverkan på räntesynen. Kanske dags att trappa upp försäljningen av Riksbankens obligationer?

När det gäller svenskt vidkommande blir det också högst intressant med siffrorna över bostadsbyggande under årets första kvartal som publiceras på torsdag. Det pratas ju en del om en kollaps för det svenska nybyggandet av bostäder och risken är stor för att vi får se en riktigt dyster siffra. I så fall ett högst ovälkommet besked för regering som riskerar att få ytterligare en surdeg på halsen.

På det internationella planet blir tisdagens utrullning av de preliminära inköpschefsindexen för maj något av ett huvudnummer. Det väntas små förändringar från aprilmätningen, vilket i så fall skulle betyda en fortsatt svag industri men hygglig fart i tjänstesektorn. Om tjänstesektorn fortsätter att hålla upp farten kan det dämpa diskussionen om en kommande recession en aning. Viktigt också vad företagen säger om prisutvecklingen inför kommande räntebesked från ECB och Federal Reserve.

När det gäller det amerikanska räntebeskedet den 14 juni så lär marknaden också läsa onsdagens penningpolitiska protokoll från senaste möte med lupp samt vänta in fredagens inflationssiffror (PCE-deflatorn) med viss bävan.

Annat av stort intresse är bland annat räntebesked från Nya Zeeland, brittiska inflationssiffror och tyskt IFO-index.  

Måndag

Ganska tomt på makroagenda med hushållsförtroendet i EMU-området som enda tynger statistiksläpp. Tillförsikten bland hushållen väntas fortsätta att gneta sig uppåt i en tämligen försiktig takt. Nivån är fortsatt nedpressad, dock.

Tisdag

Dee preliminära inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. Det väntas överlag ganska små förändringar med lite upp i industrin och lite ner i tjänstesektorn. Det skulle i så fall betyda en fortsatt svag industrikonjunktur men fortsatt hygglig fart i tjänstesektorn. Finns väl viss risk för att tjänstesektorn kanske försvagas lite mer än vad som ligger i prognoserna efter stora, positiva överraskningar i inledningen av året. Vi ser dessutom fram mot riksbankschefen Erik Thedéens tal. En chans att lägga ut texten efter en överraskande stor nedgång i inflationen i april.

Onsdag

Nya Zeeland lämnar räntebesked och väntas höja räntan på nytt. RBNZ har var varit aggressiva och skulle de börja vackla vore det en mycket intressant signal till marknaden i stort. Brittiska inflationssiffror väntas visserligen dämpas med kärninflationen biter sig kvar. Annars mycket fokus på de penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbankens publicerar. Framför allt mot bakgrund av att ränteförväntningarna på marknaden dämpats rejält inför junibeskedet.

Torsdag

Vi på Placera är, liksom många andra, mest intresserade av att se hur det svenska bostadsbyggandet utvecklas. Fjärde kvartalet i fjol registrerades ett tapp på 50 procent och ryktet förtäljer att det kan se betydligt bistrare ut i inledningen av detta. Den allt mer påtagliga risken är att vi börjar närma oss noll nytt bostadsbyggande. Amerikanska BNP-siffror för årets första kvartal men utan större överraskningar lär marknadseffekten bli marginellt.

Fredag

Svenska, norska och brittiska detaljhandelssiffror. Bland många dystra siffror har den svenska stuckit ut i negativ bemärkelse med viss konkurrens från Storbritannien. Frågan är om den trenden fortsatt i aprilmätningen? Den amerikanska inflationssiffran över privat konsumtion (PCE-felatorn) lär också röna visst intresse. Det är den siffran som ledamöterna i den räntesättande kommittén gör prognoser på och än så länge har den bitit sig kvar på obekvämt höga nivåer sett till de aktuella prognoserna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -