Dyr färg i målarjätten Sherwin-Williams

Aktieanalys Amerikanska Sherwin-Williams är ett av de bolag man sannolikt kan äga för evigt. Placera hoppas på bättre ingångsläge i aktien.

Färgbolaget Sherwin-Williams grundades i Cleveland, Ohio redan år 1866 av Henry A. Sherwin och Edward P. Williams. Sherwin-Williams patenterade år 1877 världens första förslutningsbara färgburk. Bolaget var dessutom den första färgtillverkaren i USA som anställde en kemist. År 1925 gjorde Sherwin-Williams debut på den amerikanska börsen. 

Idag är Sherwin-Williams världens största färgtillverkare. Några andra konkurrerande färgjättar är PPG, Nippon Paint och AkzoNobel. Än idag ligger Sherwin-Williams huvudkontor i Cleveland. Under de tolv senaste månaderna omsatte koncernen 22,6 miljarder dollar. I år har aktien gått ner två procent men på fem års sikt är den upp över 80 procent. Börsvärdet ligger på 60 miljarder dollar. 

Koncernen säljer målarfärg, ytbeläggningsprodukter samt relaterade tillbehör (exempelvis penslar och stegar). Sherwin-Williams kundgrupp består av bland annat privatpersoner (do-it-yourself), professionella målare (målerifirmor etc) och återförsäljare som exempelvis Lowes och Walmart. Eftersom Sherwin-Williams funnits väldigt länge och byggt upp starka relationer med bland annat proffsmålare kan man argumentera för att det finns en typ av varumärkeslojalitet bland kunderna. Den absoluta merparten av Sherwin-Williams försäljningen kommer från Nordamerika. 

Sherwin-Williams har över 64 000 medarbetare i mer än 120 olika länder. Bolaget har även fler än 5 000 fysiska butiker. Under koncernens paraply finns varumärken som Sherwin-Williams, Valspar, Minwax, Purdy och Krylon. Generellt sett är Sherwin-Williams produkter inom premiumsegmentet. Bolaget har under det senaste decenniet adderat 14 bolag till sin varumärkesportfölj och sedan år 2000 har över 50 förvärv genomförts. 

Ett av bolagets mål är att dela ut 30 procent av vinsten till aktieägarna. Utdelningshistoriken är fin då utdelningen konstant höjts 44 år i sträck. Sherwin-Williams är även aktiva med återköp av aktier. Det senaste decenniet har företaget köpt tillbaka nästan 80 miljoner aktier (ett värde om 10 miljarder dollar). 

Mellan åren 2016-2017 pausades återköpen eftersom skuldsättningen blev hög i samband med det stora förvärvet av Valspar. Köpeskillingen låg på 11 miljarder dollar. Valspar-köpet ökade Sherwin-Williams exponering mot Europa och Asien. 

I den senaste rapporten växte bolaget sin översta rad med 9 procent. Anledningen till försäljningstillväxten berodde till stor del på prishöjningar men även på nya förvärv. Sherwin-Williams påverkades dock intäktsmässigt negativt av valutamotvindar och en nedgång i volym. Efterfrågan från do-it-yourself, som blomstrade under pandemin, var svagt i kvartalet. Det är dock värt att tillägga att do-it-yourself är en ganska liten del av försäljningen. 

I kvartalet förbättrades marginalerna tack vare prishöjningarna och lägre kostnader för insatsvaror. Bruttomarginalen låg på 44 procent (41 procent) och rörelsemarginalen på 13 procent (11 procent). Rapporten var i sin helhet bättre än analytikernas förväntningar. Som investerare skall vi dock inte förvänta oss någon vidare tillväxt den närmsta tiden. För räkenskapsåret 2023 tror bolaget att försäljningen antingen kommer att ligga på samma nivå som ifjol eller minska lite. 

Den största risken för Sherwin-Williams just nu är en lågkonjuktur. Om konsumenten får det svettigt och nybyggnationen går ner kommer bolaget påverkas negativt. Tittar man tillbaka på finanskrisen 2008 kan vi se att försäljningen sjönk med ungefär 10 procent. 

Man ska dock tänka på att stor del av försäljningen kommer från ommålning, som inte är särskilt beroende av byggkonjunkturen. Däremot kan man hävda att många som målade om under pandemin inte kommer göra det igen i närtid och ommålning är dessutom något man kan skjuta på. En annan risk är att ökade priser på insatsvaror, som titandioxid (gör färgen vit), kan gröpa ur marginalerna. 

I dagsläget ligger nettoskuld/ebitda på 3,4 vilket är ganska högt, speciellt om vi ser en tuffare marknad framöver. 

Sherwin  2023e 2024e 2025e
Oms till,% -1 3,5 5
Ebit marg,% 15 16 16,5
Ev/ebit 22 20 18
P/e 26 23 20

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 26 och en ev/ebit på 22. Analytikerna förväntar sig en viss marginalexpansion de kommande åren och tillväxten beräknas vara låg. 

Placera tycker det finns mycket att gilla i Sherwin-Williams men värderingen i förhållande tillväxten är för hög. Aktien kan dock vara värd att lägga i bevakningslistan och köpa när sentimentet blir surt. 

Kursgraf fem år

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sherwin-Williams Neutral 230,67 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -