Aktierna som rider på AI-trenden

Börs Under 2023 har orden AI och ChatGPT hamnat på allas läppar. På börsen finns det ett antal bolag som gynnas av att AI-marknaden växer sig allt större. Placera har listat några aktier inom sektorn.

Det var i slutet av november ifjol som chatt-roboten ChatGPT lanserades och detta var startskottet för den AI-hype vi ser idag. Bara två månader efter lanseringen nådde ChatGPT 100 miljoner användare. ChatGPT uppfanns av en organisation vid namnet OpenAI. OpenAI grundades 2015 av entreprenörer (bland annat Elon Musk) och forskare, syftet var att driva utvecklingen av AI på ett ansvarsfullt sätt. 

Branschbedömare tror AI kommer ha en mycket stark utveckling de kommande åren. Konsultfirman Grand View Research prognostiserar exempelvis en genomsnittlig tillväxttakt på 37 procent fram tills 2030 på den globala AI-marknaden. 

AI, som står för artificiell intelligens, är en maskins förmåga att visa människoliknande drag, som resonerande och planering. För att AI ska kunna skapas behövs enorma mängder data som AI-systemet kan tränas på (maskininlärning). 

Idag används AI i bland annat sökmotorer, bilar, cybersäkerhet och chatbotar till kundsupport. AI:n kommer i framtiden bli mer träffsäker och effektiv. Här är några bolag som rider på AI-trenden.  

It-bjässen Microsoft, som grundades 1975 av Bill Gates och Paul Allen, har gått upp över 30 procent sedan årsskiftet. Microsoft investerade första gången 2019 i OpenAI i samband med att bolaget gick från ideell verksamhet till "begränsad" vinstdrivande. I början av 2023 gjorde Microsoft en större och mer uppmärksammad investering i företaget. 

Microsoft har lanserat en ny version av sin Bing-sökmotor som är driven av AI (GTP). Frågan är om Bing nu har möjlighet att konkurrera med Google på allvar. Microsoft har utöver detta lagt in flera AI-funktioner (GTP) i sin breda produktportfölj, exempelvis i moln-benet Azure, Excel och i Office-programmet. I Word finns det till exempel en ghostwriter som gör att användare kan ställa frågor till Chat GPT i sidofältet. På rullande tolv månader har Microsoft ett p/e-tal på 34. 

Google, vars moderbolag heter Alphabet, grundades 1998 av Stanford-doktoranderna Larry Page och Sergey Brin. Aktien har i år gått upp med över 35 procent. Som svar på Microsofts ChatGPT lanserade Alphabet chat-roboten Bard. Bard är nu integrerat i bland annat Google Workspace. Alphabet lanserade även nyligen ett nytt AI-verktyg för marknadsförare som hjälper till med att bygga annonskampanjer. Alphabet kommer att fortsätta lägga in mer AI i sin produktportfölj. P/e-talet ligger nu på 27. 

Den amerikanska bjässen Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos. I år har aktien gått upp med nästan 40 procent. Idag använder sig Amazon av AI i sin e-handel genom att bland annat ge personliga rekommendationer baserat på kundens preferenser, köphistorik och surfbeteende. AI används även för att förutsäga kundernas efterfrågan vilket gör att Amazon kan ha optimala lagernivåer. Ett mycket intressant område är molnverksamheten AWS som erbjuder olika kunder maskininlärning. Detta erbjuder även Microsofts Azure och Alphabets Google Cloud. Amazon har ett p/e-tal på 278. Läs Placeras köprekommendation här. 

Grafikkortsdesignern Nvidia har rekylerat upp med över 100 procent sedan årsskiftet. Bolaget erbjuder ett flertal produkter som används inom bland annat gamingindustrin, AI och självkörande bilar. Nvidias produkter är viktiga komponenter för att kunna skapa datorer som har kapacitet för avancerad maskininlärning.

Igår efter börsstängningen släppte Nvidia siffrorna för första kvartalet och i skrivande stund är aktien upp nästan 30 procent i förhandeln. Rapporten var klart bättre än analytikernas förväntningar men det var framförallt framtidsprognoserna som fick marknaden att jubla. P/e-talet, baserat på rullande tolv månader, uppgår till 117. 

Teknikbolaget C3.ai noterades i slutet av 2020 och har sedan dess fallit med 70 procent. Detta trots att aktien är upp nästan 150 procent i år. C3.ai grundades 2009 och är ett SaaS-företag som enbart är fokuserat på artificiell intelligens. Bolaget utvecklar AI-mjukvara som säljs till olika typer av kunder. Till exempel använder det amerikanska flygvapnet C3 ai Readiness för att förutsäga systemfel innan det inträffar. Än så länge är det röda siffror på sista raden som gäller för bolaget. 

Nasdaq-noterade Super Micro Computer, som grundades 1993, är upp över 100 procent sedan årsskiftet. Bolaget tillverkar effektiva server- och lagringslösningar som används inom exempelvis datacenter och artificiell intelligens. Super Micro Computer har ett väldigt nära samarbete med Nvidia. Företaget har ett p/e-tal på 15.  

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -