Börsen på plus, Embracer fortsätter ned

Börsen Stockholmsbörsen låg på plus vid lunchtid. Ledande Europabörser handlades i stället mindre starkt.

I täten för uppgången bland Stockholmsbörsens storbolag återfanns Boliden medan SBB och Electrolux rörde sig åt motsatt håll. Embracer, som fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna, fortsatte ned ytterligare under hög omsättning.

Vid 13-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,8 procent till nivån 2.249. Aktier för 4,5 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. 

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 handlades gruvbolaget Boliden upp 2,6 procent och teleoperatören Tele2 steg 2,2 procent. Citi Investment Research har höjt sin rekommendation för Tele2 till köp från neutral och riktkursen till 115 från 98 kronor.

Samma analyshus har samtidigt höjt sin rekommendation till neutral för Telia, som var upp 0,5 procent på börsen vid lunchtid.

Atlas Copco fortsatte upp 1,9 procent under hög omsättning med stöd av optimismen i halvledarsektorn efter den amerikanska halvledartillverkaren Nvidias rapport i veckan. Atlas Copco har genom sitt affärsområde Vakuumteknik betydande kopplingar till halvledarsektorn. Aktien har fått flera höjda riktkurser.

På motsatt sida inom OMXS30 backade fastighetsbolaget SBB mest, ned 3,8 procent i B-aktien. I bottenskiktet återfanns också investmentbolaget Kinnevik och vitvarutillverkaren Electrolux med kursnedgångar på 1,5 respektive 1,3 procent. Även storbankerna handlades i rött territorium.

Gamingbolaget Embracer, som pressats hårt på börsen efter negativa besked i bolagets kvartalsrapport tidigare i veckan, fortsatte ned med knappt 2 procent. Tin Fonder, som ligger på 16:e plats i Embracers ägarlista, skriver i ett öppet brev till Embracer att fondbolaget inte är nöjt med kursutvecklingen och att gamingbolagets kommunikation sedan listbytet till Stockholmsbörsen inte har varit i nivå med vad som rimligtvis kan krävas av ett bolag noterat på huvudlistan.

Saab har tecknat ett tioårigt ramavtal med Försvarets materielverk (FMV) värt runt 1,2 miljarder kronor. Aktien stärktes 0,5 procent.

Forskningsbolaget Cantargia belönades med ett kurslyft på 7,8 procent efter att ha presenterat uppdaterade interimseffektdata för läkemedelskandidaten CAN04 i samband med den vetenskapliga cancerkongressen Asco.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media handlades ned 5,6 procent. USA-baserade Conifer Management, som tidigare i våras seglade upp som största ägare med 9,9 procent i Catena Media, har flaggat för att det minskat innehavet till precis

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -