Börsen vände nedåt, Embracer backar

Börsen Stockholmsbörsen hade efter en positiv öppning vänt till minus runt lunchtid på måndagen. Marknadsaktiviteten ser ut att vara något dämpad på grund av helgstängda börser på flera håll i världen, däribland i New York och London.

Klockan 12.30 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 gått ned 0,2 procent till nivån 2.268. Aktier för drygt 3,1 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna handlades Paris- och Frankfurtbörsen runt nollan.

Bland vinnarna i OMXS30 var fastighetsbolaget SBB upp nära 6 procent i toppen av indexet efter en rad nyheter.

SBB:s styrelse har beslutat att utvidga sin översyn av strategiska alternativ i syfte att maximera värdet för aktieägarna. Sådana alternativ kan inkludera en försäljning av bolaget, affärssegment eller specifika tillgångar så väl som andra strategiska transaktioner, skriver SBB.

Vidare har Fitch, under fredagskvällen, sänkt SBB:s kreditbetyg till så kallad skräpstatus, efter att S&P gjort en liknande bedömning tidigare under månaden.

Kinnevik var näst bäst presterande bolag i indexet, upp 0,7 procent, följt av en handfull bolag i lätt försiktigt territorium.

I botten av indexet noterades Electrolux och Atlas Copco, ned 1,6 respektive 1,0 procent.

Måndagens högst omsatta bolag återfanns dock återigen utanför storbolagsindexet. Gamingbolaget Embracer handlades ned nära 7 procent efter att bland annat Pareto sänkt sin riktkurs för bolaget till 40 kronor från tidigare 68 kronor med en bibehållen köprekommendation.

Vidare noteras att styrelseledamot Matthew Karch, som också är vd för dotterbolaget Sabre, har köpt ytterligare 0,5 miljoner aktier i Embracer för nära 11 miljoner kronor. Köpet är registrerat den 25 maj.

På övriga nyhetsfronten noteras att Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Volvo Cars med rekommendationen market perform och riktkurs 50 kronor på lång sikt, tre år. På kort sikt, tre månader, är rekommendationen köp. Aktien steg 0,2 procent.

Dagens industri rekommenderar köp av New Wave under avdelningen "Veckans aktie" på måndagen. Trots att varumärkesföretaget i år har offentliggjort två mycket starka rapporter har aktien tappat 25 procent sedan toppnoteringen i slutet av januari. New Wave-aktien var dock ned 0,2 procent vid lunchtid.

Nepas storägare Elementa och Ulrich Boyer med bolag presenterar ett nytt förslag av styrelseledamöter, styrelseersättning och en höjd utdelning till årsstämman den 9 juni 2023. Aktien rusade nära 20 procent.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil meddelar att Total Energies har förnyat OML 130-licensen, i vilken Africa Oil har en ägarandel om 8 procent via sitt 50-procentiga innehav i Prime. Licensförnyelsen, som gäller en period av 20 år, möjliggör för Prime att distribuera utdelningar till sina aktieägare, däribland Africa Oil. Aktien var upp 5,5 procent efter att ha stigit ungefär lika mycket under fredagen när spekulationer om förnyelsen gick att läsa.

Börsveckan ger köprekommendation till NCC och Björn Borg i veckans utgåva. NCC ställdes upp cirka en procent och Björn Borg ökade knappt.

Bio-Works retirerade drygt 8 procent. Bolaget meddelade att de genomför en omstrukturering som ska förbättra kostnadsstrukturen med cirka 13 miljoner kronor årligen. Antalet medarbetare i Bio-Works kommer att minska till 40 från 52. Åtgärderna syftar att "stärka bolagets position och säkra vägen mot lönsam tillväxt 2024".

I samband med att maj går mot sitt slut är det bråda dagar för de listade bolag med kalenderår som ännu inte har rapporterat. Mestadels mindre bolag återstår.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -