Räntor och inflation åter i fokus

Makroveckan Positiva signaler kring det amerikanska skuldtaket och fortsatt AI-eufori gav en fin börsavslutning på en annars trög börsvecka. Nu riktas fokus återigen mer mot räntor och konjunktur och veckan som kommer lär ge marknaden en hel del vägledning kring dessa punkter.

Trots en raketavslutning i fredags så blev utfallet på de flesta av världens börser rätt dämpat för veckan som helhet. Den svenska börsen backade med 1,5 procent och Stoxx600 med 1,6 procent. Däremot lyckades S&P500 pressa fram en uppgången med 0,3 procent.

Mycket av den initiala oron kunde härledas till att det gick trögt i förhandlingarna kring ett lyft av det amerikanska skuldtaket. När signalerna från förhandlingsparterna blev mer optimistiska mot slutet av veckan så lyfte också börshumöret. Dessutom fortsätter att det vara rätt euforiskt kring teknikaktier, framför allt med bäring mot AI-sektorn. Det talas, med viss rätta, om något av en AI-eufori på börsen. Vi får se hur länge den håller i sig.

När det gäller det amerikanska skuldtaket så är frågan ännu inte helt löst och det ska dessutom röstas om det slutliga förslaget i både representanthuset och senaten. Den goda nyheten är dock att finansminister Yellen, efter nya beräkningar, skjutit fram datum för när USA får direkta problem med sina betalningar till den 5 juni. Så det finns viss tid att övertala de tveksamma.

Men skuldtak och annat politiskt käbbel förhoppningsvis bakom oss börjar det åter bli dags att vända fokus mot konjunktur, inflation och räntor.

Här kan noteras att marknadsräntorna fortsatt att röra sig uppåt. Det gäller både korta och långa räntor. Den amerikanska tioårsräntan är nu uppe på 3,8 procent och tvåårsräntan ligger på 4,54 procent. Sannolikheten för att Federal Reserve tvingas höja räntan ytterligare i samband med deras penningpolitiska besked den 14 juni har dessutom skruvats upp. Inte minst som kärninflationen ser ut att bita sig kvar på en obekvämt hög nivå.

I veckan som kommer får vi några ytterligare viktiga pusselbitar inför det beskedet. En sådan pusselbit är Feds regionala sammanställning av det ekonomiska läget (Beige book) som publiceras på onsdagskvällen. Nästa pusselbit är torsdagens inköpschefsindex för industrin men den riktiga höjdaren är arbetsmarknadssiffrorna för maj som avslutar veckan. Hur de här utfaller lär betyda en hel del för räntemarknad och börs.

En annan av veckan höjdare är inflationssiffrorna för EMU-området som publiceras på torsdag men där vi får en viss försmak redan på onsdag. Det kommer mycket skiftande signaler från olika ECB-företrädare men en fortsatt hög (kärn)inflation kan vara det som får det att tippa över för att rulla ut nya räntehöjningar. Mot en räntehöjning talar främst att det ser allt trögare ut kring konjunkturen. Här kommer en ny, och högintressant, konjunkturbarometer för EMU-området på tisdag.

För svenskt vidkommande blir tisdagen tung med BNP-siffror för årets första kvartal samt en färsk konjunkturbarometer. Möjligen kan Sverige, med knapp marginal, ha lyckats undvika en tekniks recession men vi på Placera tror annars inte på några särskilt goda nyheter men hoppas förstås att vi har fel. Sen är det förstås stort fokus på den svenska kronans kollaps och kanske har några riksbanksföreträdare något att säga om detta. Den svaga kronan är ett växande bekymmer för Riksbanken inför deras räntebesked i slutet av juni. Euron kostar nu 11,59 kronor och en amerikanska dollar, som fått en liten renässans, kostar 10,80 kronor.

Måndag

Börserna i bland annat USA, Storbritannien, Norge och Danmark håller stängt. I Sverige ångar vi däremot på men det är bara hushållsutlåningen som står på makroagenda. Hushållen har blivit allt mer försiktiga med att ta nya lån och tycks också ha ökat på amorteringarna. I april sjönk hushållsutlåningen till 1,9 procent i årstakt.

Tisdag

Stort fokus på svensk ekonomi med BNP-siffrorna för årets första kvartal samt en färsk konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Det finns en risk för att det blir lite deppiga nyheter även om BNP skulle orka över nollstrecket och göra så av Sverige undviker en teknisk recession. Mest nyfikna i barometern är vi på om industrin fortsätter att hålla emot hyggligt och om hushållen blivit lite mindre sura nu när inflationstakten trots allt sjunker och elprisstödet rullats ut. Håll också koll på hushållshumöret i USA som visat tecken på att börja försvagas.

Onsdag

Intressanta kinesiska inköpschefsindex men marknadens huvudfokus ligger nog ändå på annat. Inflationssiffrorna från Frankrike och Tyskland lär ge en indikation på var torsdagens motsvarande siffra för hela EMU-området kan tänkas hamna. Synnerligen viktigt inför ECB:s kommande räntebesked. Federal Reserve släpper Beige book, den regionala sammanställningen av läget i ekonomin, och det blir i sin tur en viktig pusselbit för hur banken väntas agera inför deras räntebesked. Viktigast är signaler kring arbetsmarknad och löneutveckling.

Torsdag

Huvudfokus är inflationssiffrorna för EMU-området. Visserligen väntas den breda inflationstakten dämpas rätt påtagligt, bland annat till följd av sjunkande energipriser, men kärninflationen ser ut att kunna bli ett fortsatt bekymmer för ECB. Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front och det mesta tyder på att det blir fortsatt dystra siffror. Observera att det svenska inköpschefsindexet har gett en betydligt mer dämpad bild av utvecklingen för industrin än konjunkturbarometern. Så tolkningen av utfallen har varit ett bekymmer.

Fredag

De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för maj avslutar veckan. Det här är nog veckans viktigaste statstiksläpp och lär därmed betyda en hel del för avslutningen på börsveckan. Väntat är en något mer dämpad sysselsättningsökning och svagt stigande arbetslöshet och ett utfall i den riktningen skulle kunna vara positivt för börsen. Men håll också koll på löneökningarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -