Skuldtakslösning lyfter Asien-börserna

Asienbörserna Asienbörserna har överlag stigit under måndagen efter att USA:s president Joe Biden och representanthusets talman Kevin McCarthy i helgen nått ett principavtal om skuldtaket och därmed kan undvika en statlig amerikansk betalningsinställelse.

Även rejäla uppgångar på Nasdaq-börsen i fredags, inte minst för halvledarbolaget Marvell Technology som rusade 32 procent, bidrog positivt till måndagens börshumör. Den på sistone starka Tokyobörsen var upp runt 1 procent, efter att tidigare under handelsdagen ha varit upp ännu mer. Hittills i år har Tokyobörsen stigit närmare 20 procent till de högsta nivåerna sedan 1990-talet.

Även i Taiwan steg index runt 1 procent med stöd av uppgångar för halvledarbolag. I Australien var kurserna också upp kring 1 procent.

I Kina var dock utvecklingen svagare med bara en blygsam uppgång i Shanghai. En viss nedgång syntes samtidigt på Hongkong-börsen när handeln på måndagen återupptogs efter att ha varit förlängt helgstängd i fredags. Bland storbolagen backade tech- och gamingkonglomeratet Tencent med 1,4 procent medan China Construction Bank avancerade 1 procent.

I Sydkorea var kurserna helgstängda på måndagen.

Även USA-börserna är helgstängda under måndagen med anledning av firandet av Memorial Day.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -