Spararna fortsatte bottenfiska i maj

Aktier Maj ser ut att bli årets andra negativa börsmånad med en nedgång på 1,7 procent för breda Stockholmsbörsen (OMXSGI). Trots den kräftgång vi sett på börsen sedan mitten av april fortsätter aktiespararna att köpa aktier, det visar statistik från Avanza.

Breda Stockholmsbörsen har rört sig sidledes en tid, men under ytan har det varit desto mer turbulent. I maj har det varit kraftiga nedgångar i flera av aktiespararnas favoritaktier. Detta till trots fortsätter de att göra tydliga nettoköp.

För andra månaden i rad favoriserar spararna tydligt aktier som haft rejäl motvind och finansierar köpen genom att sälja aktier som gått desto bättre.

Både Riksbanken och Fed har under månaden hunnit med att höja sina räntor vilket ytterligare fördyrar bolagens finansieringskostnader och pressar lönsamhet.

Frågan är om vi står inför en marginalkompression på börsen och renässans för uttrycket ”Sell in May and go away”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Nicklas Andersson

Givet de tydliga nettoköpen under månaden är det inget aktiespararna verkar tro på. Dessutom ser vi ut att gå mot en lösning på det amerikanska skuldtaket, en riskfaktor börsen gott klarar sig utan”, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Embracer, följt av SBB B och Intrum.

”Aktiespararna ägnar sig åt djuphavsfiske under maj. Köptrion som favoriserats under månaden har inte bara haft motvind, de har snarast fastnat i en tornado. Trions genomsnittliga nedgång från topp till botten under året uppgår till 65 procent. Alla tre aktier bottnade dock under maj för att därefter stiga närmare 13 procent i snitt”, säger Nicklas Andersson.

Spelutvecklaren
Embracer föll närmare 50 procent i samband med sin rapport där helårsprognosen sänktes kraftigt samtidigt som ett viktigt samarbete värt omkring 2 miljarder dollar gick om intet. Aktiespararnas förtroende för bolaget och vd Lars Wingefors är dock till synes intakt.

Embracers aktie är den mest köpta under månaden och klättrar dessutom på listan över de mest ägda aktierna hos Avanza, för att parkera sig på plats sju”, säger Nicklas Andersson.

Fastighetsbolaget SBB fick sitt kreditbetyg sänkt av Standard & Poor’s under maj, vilket fick aktien att falla kraftigt. Kort därefter ställdes den aviserade nyemissionen in, samtidigt som utbetalningen av den beslutade utdelningen pausades. Nu genomför bolaget en strategisk översyn där styrelsen inte utesluter att sälja hela bolaget.

”Stor dramatik med andra ord, men aktiespararna som fortsätter köpa verkar spekulera i om det värsta är över”, säger Nicklas Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -