Sexton köpvärda aktier i juni

Köpvärda aktier Teknikjättarna rusar medan andra bolag får se skjutsen från en stark rapportperiod avta och börsen står och velar. Vi gör ett antal byten i vår lista med favoritaktier inför sommaren.

Maj 2023 går kanske inte till historien som någon av de allra mest dramatiska börsmånaderna världen har skådat. På bred indexnivå har det rört sig sidledes under långa perioder i det vakuum som uppstått efter en stark rapportperiod, men enskilda bolagshändelser har gjort desto större avtryck.

Som den fortsatta kurskollapsen i SBB och Embracer i Sverige, ned med makalösa 71 respektive 53 procent bara i maj. Samtidigt har den amerikanska chip- och grafikkortsjätten Nvidias urstarka rapport med optimistiska prognoser lyft både den aktien och de flesta andra bolag som har någon koppling till investeringar i AI-tekniken.

Den spretiga utvecklingen syns i det stora gapet mellan Stockholmsbörsens nedgång på 3 procent under månaden, S&P500-index som varit oförändrat och teknikbörsen Nasdaqs klättring med närmare 6 procent. Nvidia som varit en motor i uppgången har stigit med hela 160 procent bara i år.

Spretig är även utvecklingen bland våra egna favoritaktier och efter längre period där vi prickat in många vinnare åkte vi på ovanligt många bakslag i maj. Comebacken för IT-återförsäljaren Dustin, vars skuldsättning är ett orosmoln, har exempelvis helt kommit av sig och konsulten Knowit straffades hårt när man vittnade om lite mer avvaktande kunder i sin rapport i början av månaden.

Disney hör också till förlorarna efter en rapport som var i underkant av förväntningarna och där prenumeranttillväxten för Disney+ inte föll aktiemarknaden i smaken.

Bättre har månaden varit för aktier som SCA, Porsche, Monster och Nordic Waterproofing men de stora raketerna lyser med sin frånvaro i maj.

Så gick det för aktiefavoriterna i maj

När vi går in i juni och sommarperioden är det med en statistik som säger oss att det inte är ovanligt med stora rörelser. Förra sommaren var visserligen extrem med juni ned 12 procent, juli upp 12 procent och augusti ned 7 procent i Stockholm, men man gör nog bäst i att ställa in sig på att volatiliteten kan vakna till liv även i år.

Att det stundar nya räntebesked i juni, lite sämre likviditet under sommaren, fortsatt konjunkturosäkerhet och att upptakten till nästa rapportperiod snart tar sin början talar för att stora slag kan bli ett tema även denna sommar.

På vår aktielista gör vi nu ett par förändringar.

Dustin är ett bolag som vi hoppas på en vändning i och där vårt bottenfiske till en början var lyckat, men marknaden är just nu sträng mot högbelånade turn-around-case och vi kliver av tills vidare. Istället plockar vi in en annan aktie som haft det tufft på sistone men där verksamheten går som tåget, nämligen New Wave.

Torsten Jansson, vd för New Wave

Ett annat byte vi gör är att Mondelez får ge plats för Siemens Energy, som börjar få styr på bolaget efter en rörig period främst för dotterbolaget Gamesa. In på listan kommer också en nederländsk favorit i form av Aalberts.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i juni

Knowit

IT-konsulten Knowit har en stor andel av sina kunder inom offentlig sektor och aktien har möjligen tagit lite väl mycket stryk på senare tid. Dessutom föll den ännu lite till efter rapporten och handlas nu på P/E 13,8 och med en direktavkastning på nära 4 procent. Den uppenbara risken är löneinflation som kan bli svår att föra över till kunderna i en vikande marknad, men det finns såklart ett fortsatt stort behov av digitala investeringar.

Nordic Waterproofing

Takbolaget Nordic Waterproofing var hållbarhetsfondernas älskling för ett par år sedan, men handlas idag till P/E 12. Tätningsbolaget blev straffat i Q1 av dåligt väder, men det är ett tydligt hållbarhetscase och en potentiell uppköpskandidat. På minussidan kan förstås nämnas byggkonjunkturen (även om 50 procent av verksamheten är renovering) och ett plus är att man ser kostnadsminskningar. En direktavkastning på 5 procent blir en liten kudde.

Handelsbanken

Handelsbanken handlas till P/E 8 och har en direktavkastning på över 9 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots en bra Q1-rapport och stadigt växande intäkter och vinster.

Fagerhult

Ytterligare en stark rapport i ryggen som visar att kunderna efterfrågar bolagets belysningslösningar även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering. Vi räknar med marginalförbättringar även 2023 och trots att aktien har gått starkt ser vi potential då kommande EU-regler kring lysrör kan driva på efterfrågan under lång tid framöver.

Läs Placeras analys här.

New Wave

Aktiemarknaden oroar sig för att marginallyftet i profil- och sportklädesbolaget New Wave inte är uthålligt och givet det stora lönsamhetslyftet är det inte konstigt. Vi tror dock att oron är överdriven och att inte minst succén med Craft kommer att etablera marginalen på en högre nivå och då är värderingen med ensiffriga p/e-tal för låg. Kurspressen senaste veckorna ser vi som ett köptillfälle, vilket även vd Torsten Jansson verkar göra då han köpte aktier för 25 miljoner kronor i veckan.

Läs Placeras analys här.

Traton

Med Scania som ledstjärna i varumärkesportföljen bygger fordonskoncernen Traton upp en global storspelare inom lastbilar och bussar. Hittills har det gått trögt att få ihop de olika delarna till en stark enhet men tecken på islossning finns. Med en låg värdering, starka orderböcker och en stigande vinst finns chans för en mer uppskattande aktiemarknad också.

Läs Placeras analys här.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning, kom med en hygglig rapport och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång bra.

Bayer

Tysk kemi- och läkemedelsjätte med bred produktportfölj inom både hälsa och jordbruksprodukter. En växande och åldrande befolkning ger långsiktig medvind och aktien är lågt värderad.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Siemens Energy

Gröna aktier har haft det tufft en längre period. Siemens Energy är inget undantag. Bakom bolagets svaga utveckling ligger främst utvecklingen i numera helägda dotterbolaget Siemens Gamesa som är världens största vindkraftbyggare. Nu har Siemens Energy fått ordning på torpet. Orderingången är stark och bolaget gynnas och kommer att gynnas ännu mer av den gröna energiomställningen globalt. Jag tror att det är läge att kliva på. Läs Placera analys här.

Läs Placeras analys här.

Disney

Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.

Läs Placeras analys här.

Aalberts

Aalberts erbjuder avancerade tekniska produkter och tjänster till bland annat industri-, fastighet- och transportsektorn. Exempelvis erbjuds värme- och kylsystem för fastighetsbolag, avancerade komponenter för halvledarprodukten och rörsystem för transport av gas, vatten och kemikalier. Aktien handlas nu till P/e 13 på innevarande års vinst och en EV/EBITDA-multipel om 7,4. Det är betydligt lägre multiplar än budet på den finska konkurrenten Uponor i slutet på april. Aalberts är ingen aktieraket men direktavkastningen ligger på nästan tre procent och verksamheten är stabil.

Läs Placeras analys här.

Alfen

Nederländska Alfen har lång historik inom elektrifiering och tillverkar och säljer produkter inom smarta elnät, energilagring och laddstationer för elfordon. Alfen är idag marknadsledare i Nederländerna och har senaste åren haft en lyckad expansion i Europa. I maj har bolaget presenterat siffror för första kvartalet och även haft kapitalmarknadsdag. En lägre tillväxttakt inom laddstolpar, intäktsguidning i det lägre intervallet i kombination med försämrade marginaler har gjort börsen nervös. Aktien handlas nu till P/e-18 på nästa års vinstprognoser. Risken i aktien är hög men passar den investerare som vill äga en marknadsledare inom energiomställningen.

Läs Placeras analys här.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I första kvartalet slog bolaget analytikernas förväntningar. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard minskar går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik. Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Jämfört med senaste kvartalet är det operativa kassaflödet dubblerat och EBITDA-marginalen förbättrad. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.

Läs Placeras skogsgenomgång här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Porsche

Lyxbilstillverkaren Porsche (P911) kom till börsen när det var som allra mörkast i slutet på september. Värderingen är högre än premiumtillverkare som Audi, BMW, Mercedes och Volvo, men det är även lönsamheten. Och inte minst har tillväxten för antal sålda bilar de senaste tio åren utklassat övriga premiumtillverkare. Men värderingen är hälften av lyxbilstillverkaren Ferraris värdering, vilket vi tycker är väl stort. Och bör krympa till Porsches fördel.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Knowit Köp 185,60 -
Nordic Waterproofing Holding Köp 142,00 -
Handelsbanken A Köp 85,74 -
Fagerhult Group Köp 65,10 -
New Wave B Köp 182,40 -
TRATON Köp 218,80 -
Cloetta B Köp 19,07 -
Bayer AG Köp 52,14 -
Monster Beverage Köp 58,62 -
Siemens Energy AG Köp 23,74 -
Walt Disney Köp 87,99 -
Aalberts NV Köp 39,50 -
Alfen NV Köp 66,78 -
SCA B Köp 143,90 -
Air Liquide Köp 156,64 -
Dr. Ing. hcf. Porsche Vorzugsaktien Köp 116,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -