Hur tolkar Fed dagens USA-siffror?

Makrokommentar Fortsatt urstark sysselsättningsökning men stigande arbetslöshet och lägre löneökningar ställer såväl marknad som Federal Reserve inför tolkningsbekymmer när det gäller beskeden på det penningpolitiska mötet i mitten av juni.

Det fortsätter att vara god fart i den amerikanska arbetsmarknaden. I maj steg sysselsättningen med 339 000 personer och slog med bred marginal analytikernas förväntningar om en sysselsättningsuppgång med 188 000. Dessutom var det en uppgång från föregående månads sysselsättningsökning på uppreviderade 294 000 (tidigare 253 000).

Så långt skulle det förstås betyda att arbetsmarknaden var fortsatt alldeles för stark för att Federal Reserve skulle kunna ta en räntepaus i samband med det penningpolitiska beskedet den 14 juni. Framför allt mot bakgrund av att Fed själva anser att en månatlig sysselsättningsökning kring 100 000 personer skulle vara förenligt med att de kan ta tillbaka inflationen till mer rimliga, och neutrala nivåer, kring 2 procent.

Men det finns också detaljer i arbetsmarknadsrapporten för maj som går centralbankens väg. För samtidigt med stigande sysselsättning fortsätter antalet personer som är beredda på att ta ett jobb, det så kallande arbetskraftsutbudet, att stiga. Vilket i sin tur betyder att arbetslösheten de facto stiger från 3,4 procent i april till 3,7 procent i maj. Också det över analytikernas prognos om en arbetslöshetsuppgång till 3,5 procent.

Det ska dock tilläggas att sysselsättningssiffran kommer från en företagsundersökning och arbetslöshetssiffran från en hushållsundersökning så inte helt lätt att tolka hur stram arbetsmarknaden egentligen är.

Löneökningar visar också tecken på att dämpas något. Den genomsnittliga timlönen stiger med 4,3 procent i årstakt under maj. En nedgång från 4,4 procent i april. Även det en utveckling som torde falla den amerikanska centralbanken i smaken.

Sammantaget är det ändå en blandad kompott av läget på amerikansk arbetsmarknad som majrapporten levererar.

Den positiva tolkningen är att en fortsatt stark sysselsättningsökning borgar gott för utvecklingen av privat konsumtion även framöver. Den stora motorn i amerikansk tillväxt. Dessutom är det positivt att arbetslösheten stiger, även om det är lite oklar på vilka grunder eftersom arbetskraftsutbudet ligger stilla. Att löneökningarna avtar är också ett välkommet besked.

Den negativa tolkningen är att sysselsättningsökningarna ligger väl över nivåerna som Federal Reserve ser som hållbara på lite längre sikt. Det borde öka sannolikheten för att banken kommer att leverera ytterligare räntehöjningar. Även om banken skulle välja att avvakta i samband med det penningpolitiska mötet i juni. Då, för övrigt, de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) ska leverera färska prognoser kring vad det tror om bland annat inflation och arbetslöshet.

marknaden är reaktionen, kort efter att arbetsmarknadssiffrorna publicerats, lite tvehågsen. Dollarn har stärkts något och marknadsräntorna rörts sig marginellt uppåt. Samtidigt har den, möjligtvis befarade, negativa reaktionen på aktiemarknaden uteblivit. Så den snabba tolkningen får bli att arbetsmarknadsrapporten tagits emot med viss tillförsikt av investerarkollektivet.

Återstår att höra vad företrädarna för Federal Reserve tycker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -