Kronkris, elpris och Corems behov av flis

Nyheter i korthet Här är papperstidningarnas nyheter i ett svep.

KRISKRONAN. Den svenska valutan har inte varit lägre värderad sedan finanskrisen 2009, vilket slår mot handel och småföretag och gröper ur semesterkassan. (DI)

BOSTADSKRISEN. Anette Frumerie, vd på Rikshem, larmar om att kraschen för bostadsmarknaden är värre än vad statistiken visar. Hon byggstartar normalt 1.000 nya lägenheter om året, nu inte ett enda på ett år. (SvD)

ELPRISERNA. Analytiker räknar med att de nuvarande låga priserna på el kommer att bestå fram till september, men varnar också för att ökad elanvändning på nytt kan leda till en drastisk prishöjning. (SvD)

TEKNIK OCH EFTERMARKNAD NYCKLAR FÖR EPIROC. Sedan avknoppningen från Atlas Copco har gruv- och infrastrukturbolaget utklassat börsen. Vid torsdagens kapitalmarknadsdag uppgav vd Helena Hedblom att Epiroc ska fortsätta leda teknikskiftet i gruvbranschen och fortsätta växa på eftermarknaden. Bolaget ser fortsatt hög aktivitet bland kunderna. (DI)

SAS-CHEFEN OPTIMISTISK OM MILJARDJAKTEN. Flygbolaget fortsätter att blöda pengar, men jämfört med samma kvartal i fjol krympte förlusten något. Vd Anko van der Werff är optimistisk kring processen att ta in nytt kapital där deadline är i slutet av augusti. (DI)

INTRESSE FÖR SAS. Det finns intressenter, enligt SAS vd Anko Van der Werff, som dock inte vill kommentera spekulationer om nya amerikanska ägare. "Vi ser definitivt intresse och vi har definitivt sådana samtal", säger han. (DN)

VEM SKA KÖPA SBB? Det finns en rad aktörer som kan köpa en stor del av det krisande fastighetsbolaget. På mindre delar av beståndet finns det förmodligen otaliga köpare. (DI)

COREMS LÅNEKRIS HOTAR BLI AKUT. Det är inte bara SBB som har problem. Rutger Arnhult-kontrollerade Corem håller på att drunkna i lån, enligt Dagens Industris genomgång. Nu är det bråttom att fortsätta sälja fastigheter - annars äter räntor upp all vinst, skriver tidningen. (DI)

RISKBANKEN VARNAR FASTIGHETSBRANSCHEN. Ta in mer kapital, sluta med utdelningar och sälj fastigheter – Riksbanken varnar branschen för att vänta med åtgärder. Corems storägare Rutger Arnhult håller dock fast vid utdelningar och menar att fastighetsförsäljningar kommer att räcka. (SvD)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -