Kursfall i Classe skapar köpläge

Rapportkommentar Prylkedjan Clas Ohlson lägger ett svagt år till handlingarna och nu väntar nya besparingar och en rejäl utdelningssänkning. Men det finns även ljuspunkter som kan vända en trist kurskurva.

Med sitt brutna räkenskapsår, maj-april, innebar torsdagens kvartalsrapport att Clas Ohlson även stänger helåret 2022/2023. Och det är inte ett av de bättre åren i bolagets historia, varken resultatmässigt eller på börsen.

En blygsam försäljningstillväxt under året på 3 procent, vilken var känd sedan tidigare, speglar att snabb butiksdriven expansion är något som hör historien till och med marginaler som attackeras på flera fronter faller även vinsten rejält. Rörelsemarginalen går ned från 8,2 procent föregående helår till 3,4 procent och rörelseresultatet faller nästan med 60 procent.

Marginalpressen har som sagt flera förklaringar. Utöver höga inköps- och transportkostnader har en svag krona drivit upp inköpskostnaderna och ovanpå det kommer en serie engångskostnader kopplat till nedskärningar och byte av IT-system.

Samtidigt finns en hel del ljusglimtar i rapporten för det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet. Att rörelseförlusten på 7 miljoner kronor i kvartalet är lägre än såväl analytikernas förväntningar som utfallet under samma period i fjol är en sådan. En annan är att försäljningen i maj har varit stark med en ökning på 6 procent, drivet av online som lyfte med hela 18 procent.

För lönsamheten på längre sikt är det också positivt att Clas Ohlsons vd Kristofer Tonström har hittat ytterligare 100 miljoner kronor i besparingar, som dock kommer med en initial engångskostnad på 180 miljoner i kommande rapporter.

Mottagandet av rapporten var initialt ljummet och Clas Ohlsons aktiekurs har inte varit någon glädjespridare på sistone. I år är kursen visserligen nära nollan men tittar man ett år tillbaka handlar det om en nedgång på närmare 40 procent, vilket lindras av förra årets stora utdelning på 13 kronor per aktie där nästan hälften var en extrautdelning.

I ljuset av den stora utdelningen i fjol utmärker sig årets styrelseförslag på 1,50 kronor per aktie, vilket var långt under analytikernas prognoser. Även om nivån är i linje med det finansiella målet att dela ut minst halva nettovinsten så är det en avvikelse mot hur det sett ut de senaste fem åren där man snarare legat kring 90 procent.

Eftersom Clas Ohlson som tillväxtsaga har upphört eller åtminstone satts på paus har aktien blivit en utdelningsaktie i mångas ögon. Det epitetet är hotat när direktavkastningen nu faller till omkring 2 procent.

Återvänder bolaget till mer normal lönsamhet och vinstnivåer och skruvar upp utdelningsandelen igen nästa år kan dock direktavkastningen snabbt vara attraktiv igen, som konsensusprognoserna i tabellen nedan visar. Men mycket kan förstås hinna hända på vägen dit.

  2021/2022A 2022/2023A 2023/2024E 2024/2025E
Omsättning, Mkr 8784 9024 9048 9206
Rörelsemarginal  % 8,2% 3,4% 6,2% 6,5%
Vinst/aktie, sek 8,3 2,9 6,2 6,6
Utdelning/aktie, sek 13,0 1,5 5,2 5,3
Källa: Factset         

 

En intressant sak som är på väg att hända är att den bantning av butiksnätet som pågått ett antal år nu ser ut att inte bara upphöra utan även vändas. Efter att ha avvecklat äventyren i England och Tyskland är det fullt fokus på att förse hemmafixande kunder i Sverige, Norge och Finland med verktyg, sladdar och lampor i de 222 butikerna och via nätet. Men i rapporten flaggar Kristofer Tonström för att han vill nettoöppna tio butiker under innevarande verksamhetsår.

Fler butiker i kombination med den positiva försäljningsstarten på 2003/2004, nya besparingar och fallande fraktkostnader kan i bästa fall bli en katalysator för uppskruvade vinstprognoser framöver. Och med tanke på att p/e-talet ligger kring försiktiga 11 för innevarande och nästa års vinstprognoser skulle det scenariot kunna vända även den trista aktiekurskurvan.

Vår slutsats när vi senast analyserade Clas Ohlson för ett år sedan var att avvakta och att aktien mest var intressant för utdelningsjägare samt att man borde ha en låg förväntan på en bra kursutveckling. Idag ser dynamiken lite annorlunda ut då den föreslagna utdelningen inte är något starkt köpargument, medan en försiktig värdering och en stigande vinsttrend i bästa fall kan ge nytt bränsle till aktiekursen.

Med fortsatt pressade konsumenter, valutabekymmer som nu även har letat sig till Norge och en trög konjunktur har vi svårt att bli jättepositiva. Men när utdelningsbesvikelsen har sjunkit in hos placerarna ser vi ändå potential för att rapporten kan bli ett startskott för en kursåterhämtning.

Potentialen är inte enorm, men tillräcklig för att vi ska vända från att vara neutrala till att se ett köpläge. Ett läge som tar avstamp i att även små prognoshöjningar kombinerat med en viss multipelexpansion kan summera till en riktigt hygglig affär under det kommande året.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clas Ohlson B Köp 71,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -