Det gäller om du gjort kryptoförluster

Skatt Det har varit stora prisrörelser i kryptovalutor och NFT-marknaden har närmast kollapsat. Placera reder ut hur du gör ur skattesynpunkt.

Härom veckan gick en högprofilerad bloggare med stora visioner att få in kvinnor på NFT-marknaden ut med att de lägger ned. De hann sälja nära 3 000 NFT:er innan nedläggningen var ett faktum. NFT är en förkortning för non fungible tokens, digitala bilder som du genom kryptoteknik har ensamrätt på.

Marknaden för NFT:s, non-fungible tokens, har djupdykt senaste året. Projektet World of Alidia lades ned härom veckan.

Siffrorna från den största handelsplattformen för NFT:s, Opensea, skiftar beroende på källa, men handeln där lär ha minskat med över 90 procent sedan toppen.

I november ifjol kraschade FTX, den största plattformen för handel med kryptovalutor.

När FTX föll gick värdet från 300 miljarder kronor till noll på några dagar. Faksimil från Bloomberg den 11 november 2022.

Eftersom priserna rört sig så kraftigt har den som köpt NFT:s, Bitcoin, Etherum eller andra kryptotillgångar med stor sannolikhet gjort en stor vinst eller en stor förlust – eller både och för den delen. Etherum har yill exempel stigit över 570 procent senaste fem åren, men sjunkit med 55 procent sedan toppen förra året.

Oavsett om du realiserat en vinst eller förlust ska du förstås deklarera dina kryptovalutor. NFT:s räknas som kryptotillgångar ur Skatteverkets synvinkel. Kryptotillgångar räknas skattemässigt som en övrig tillgång, och alltså inte en utländsk valuta.

”En vanlig missuppfattning är att man inte tar upp sin kryptovaluta till beskattning förrän man växlat den till en traditionell valuta, det vi brukar kalla för fiatvaluta”, säger Anna Olofsson, expert på kryptotillgångar på Skatteverket.

Anna Olofsson

För det är inte bara du som sålt en kryptovaluta som måste deklarera. Det gäller alltså även om du växlat mot en ”vanlig” valuta, om du bytt den mot en annan kryptovaluta, betalat något med en kryptovaluta, lånat ut kryptovaluta eller använt kryptovaluta som insats när du spelar.

Har du minat din kryptovaluta ska du betala skatt på inkomst av tjänst (hobbyverksamhet). Här kan du läsa om var Skatteverket dragit gränsen mellan mining som hobbyverksamhet och näringsverksamhet. Man behöver inte betala moms på sina minade kryptovalutor. Att mina är att med hjälp av en dator lösa något som kan beskrivas som ett pussel för att lösa upp kryptotillgångar.

Det kan såklart hända att man förlorar sina kryptopengar. Opensea blev hackat och bestulet på massor av NFT:s och man kan tappa bort nyckeln till sin virtuella plånbok. Den typen av förluster av kryptovalutor ger inte rätt till förlustavdrag.

Om en NFT är osäljbar, räknas det inte som att du gjort en förlust ur Skatteverkets synvinkel.

”En tillgång måste vara avyttrad till ett lägre pris än man köpt den för. Det är först då det räknas det som en kapitalförlust”, säger Anna Olofsson.

Precis som med aktier och fonder ska du skatta 30 procent på vinsten. Har du gjort en förlust kan du dra av 70 procent av den.

”Det är ett vanligt misstag att man inte delar upp vinster och förluster och att man redovisar ett totalbelopp, men förluster är bara avdragsgilla till 70 procent”, säger Anna Olofsson.

”Det är också vanligt att man redovisar olika valutor ihop, men det ska vara en rad för vinst och en för förlust för varje valuta.”

Om du köpt och sålt kryptovaluta i omgångar ska du använda genomsnittsmetoden för att få fram ett genomsnittligt omkostnadsbelopp, eftersom skatten beräknas utifrån:

Försäljningspris (alltså det du fått betalt) – omkostnadsbelopp (beräknas med genomsnittsmetoden) = beskattningsbar vinst/förlust

Här är en länk till hur du räknar ut ditt omkostnadsbelopp.

Handelsplattformarna för kryptovalutor och NFT:s lämnar inte kontrolluppgifter till Skatteverket.

”Vi kan göra kontroller och begära uppgifter en tredje part, till exempel en handelsplats, men vi är medvetna om att det är ett stort mörkertal som inte deklarerar krypto”, säger Anna Olofsson.

Framöver kommer regleringen öka. EU väntas ha nya regler på plats om tre år.

”Då kommer handelsplattformerna behöva lämna kontrolluppgifter precis som bankerna gör idag.”

Vet man med sig att man handlat med kryptovalutor utan att deklarera de senaste sex åren kan man göra en självrättelse. På det sättet slipper du betala skattetillägg och rör det sig om ett större belopp, även att bli anmäld för skattebrott.

Har du lånat ut kryptovaluta genom konkursmässiga plattformen Celcius eller gjort förluster på FTX, som alltså också befinner sig i ett chapter 11-förfarande (ansökt om konkursskydd), kan du läsa mer vad som gäller här (frågeflikarna längst ned på sidan).

Ett tips till den som har kryptotillgångar är att alltid spara underlag för dina transaktioner. Det gäller även om du använder dem som "vanliga pengar" och köper något för dem. Vill du läsa mer kan du besöka Skatteverkets sida om beskattning av kryptotillgångar.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter, och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -