Motvinden fortsätter på First North

Börs Småbolagslistan First North har inte alls hängt med i årets, förvisso skakiga, börsuppgång. Nu närmar sig indexet nivåerna från pandemibotten.

Efter flera vändor nedåt under 2022 ser det ut som att börsbotten sattes i månadsskiftet september/oktober i fjol. Sedan dess har den breda Stockholmsbörsen gått upp med omkring 18 procent, storbolagsindexet OMXS30 med 20 procent och blickar man på USA är det ännu gladare siffror.

Teknikindexet Nasdaq Composite har gått 35 procent från höstbotten och S&P500 har lyft med 26 procent. Till det kan en svensk placerare addera lite turbo i form av en högre dollarkurs.

För den svenska småbolagslistan First North, som är tänkt som en instegslista för ordinarie börsen, har någon botten däremot inte siktats ännu. Det branta fallet efter haussen som följde på pandemin tycks bara fortsätta och nu närmar sig indexet nivån som sattes när det var som mörkast i inledningen av pandemin, som grafen nedan visar.

Kombinationen minskad riskvilja, högre räntor, dämpat aktieintresse och en högre andel bolag i tidig fas och med sämre lönsamhet har varit förödande. Mängder av bolag på listan har tappat minst halva sitt börsvärde bara i år och som tabellen över de största vinnarna och förlorarna nedan visar har många förlorat betydligt mer än så.

I flera av förlorarfallen handlar det om bolag som kämpar för sin överlevnad, eller som i Swedish Stirlings fall redan har och fattat beslut om likvidation.

First North vinnare och förlorare 1 år    
Rolling Optics 217,7% Urb-it -99,6%
BrainCool 207,6% Swedish Stirling -99,3%
Realfiction Holding 173,9% Move About  -98,4%
Hilbert Group  154,1% Goodbye Kansas  -98,0%
Alzinova 135,4% QLife Holding -97,3%
CirChem 122,4% Refine Group -96,9%
ADDvise Group  116,9% RightBridge Ventures -96,5%
Promimic 116,0% JonDeTech Sensors -96,0%
Inission B 113,2% EPTI -95,3%
Quartiers Properties 99,5% LIDDS -94,9%
Haypp Group 97,3% Amniotics -94,2%
FluoGuide 96,0% Plexian -94,0%
Norditek Group 93,7% Pharmacolog i Uppsala  -93,8%
Firefly 87,7% QuiaPEG Pharma. -93,6%
Fantasma Games 86,2% S2Medical B -93,3%
Källa: Infront      

 

Tittar man på vilka bolag som har rört sig mycket och som även har ett relativt stort börsvärde, och därmed påverkar indexet mest, så sticker Paradox Interactive ut på den positiva sidan. Spelbolaget har klart högst börsvärde på listan och har stigit med 42 procent senaste året, trots en sur utveckling senaste veckorna.

Förvärvsbolaget Teqnion går också in i kategorin vinnare med hyggligt stort börsvärde och har klättrat 55 procent senaste året.

Djurhälsobolagen Vimian och Swedencare är andra tungviktare i indexet. Båda har dock varit ett sänke för listan det senaste året med nedgångar kring 13 procent, men Swedencare har gått desto bättre på den här sidan årsskiftet. Med draghjälp av ett budpliktsbud är aktien upp 50 procent sedan årsskiftet.

Med facit i hand är det uppenbart att den enorma tillströmningen av nya bolag som kom till First North under 2020 och 2021 innehöll många företag som inte var riktigt mogna för att klara även ett tuffare klimat. När räntetoppen väl är passerad och riskaptiten återkommer finns det säkert guldägg att plocka upp som har fått för mycket stryk, men här mer än på den ordinarie börslistan gäller det att välja med omsorg och vara beredd på att det svänger.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -