Det svängde rejält på finansmarknaderna under en vecka som präglades av centralbanksbeskeden. Det mesta gick ändå åt fel håll och den svenska börsen sjönk med 1,4 procent. Europeiska Stoxx600 backade med 1,9 procent och S&P500 med hela 2,9 procent.
Centralbankerna var i fokus och viktigast för marknaden var förstås den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. Visserligen valde Federal Reserve att låta räntan ligga still men flaggade samtidigt för att det kunde komma ytterligare räntehöjningar. Dessutom var budskapet att styrräntan väntas ligga högt under en längre tid. Det satta ordentlig fart på marknadsräntorna och tvåårsräntan var upp 8 punkter och tioårsräntan 11 punkter när veckan avslutades. Tioårsräntan var tidvis uppe och dansade kring 4,5-procentsnivån, vilket gjorde marknaden nervös.
Riksbanken valde i sin tur att höja styrräntan med 25 punkter till 4,00 procent. Räntehöjningen var väntad men lite mer överraskande var att det att banken redan nu ska börja köpa kronor för en del av valutareserven. Någon större effekt på den svenska kronan kan dock ännu inte skönjas.
Även Norges bank höjde räntan medan Bank of England lite överraskande tryckte på pausknappen.
Den här veckan är lite lugnare på makrofronten men en hel del centralbanksföreträdare ska förstås ut och tala för att förklara de senaste beskeden och peka ut den framtida riktningen.
Mycket av marknadens fokus kommer dessutom att riktas mot den lite pånyttfödda fastighetskrisen i Kina nu när fastighetsutvecklaren Evergrande tycks ha fått nya problem med betalningarna. Dessutom kärvar de i förhandlingarna kring en ny budget i USA. Vilket riskerar att leda till en nedstängning av delar av den amerikanska statsapparaten i inledningen av oktober.
På statistiksidan är det främst fredagens inflationssiffror från EMU-området och USA som lär röna stort intresse. Dessutom kommer en viktig konjunkturbarometer för EMU-området på torsdag.
För svenskt vidkommande är det onsdagens konjunkturbarometer och prognos från Konjunkturinstitutet som lockar samt fredagens detaljhandelssiffror.
Måndag
Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, har fallit till oroväckande nivåer. I septembermätningen väntas den sjunka ytterligare något.
Tisdag
Svenska producentpriser väntas ha dämpats påtagligt i augusti. En liten ljusglimt inför kommande inflationssiffror även om det tar tid för producentpriserna att spilla över på konsumentpriserna. Amerikanska hushåll väntas ha blivit lite mindre optimistiska under sensommaren. Stigande oljepriser lär påverka i negativ riktning.
Onsdag
En konjunkturbarometer och ny prognos från Konjunkturinstitutet (KI). Intressant vad KI säger om bland annat inflation och räntor. Dessutom undrar vi hur stor och långvarig svackan i svensk ekonomi väntas bli. I en förväntat dämpad barometer lär det mesta av intresset riktas mot företagens prisförväntningar och sysselsättningsplaner.
Torsdag
Barometerindikator från EMU-området. Lär vara dämpade tongångar. Mycket av marknadens fokus lär ändå hamna på de tyska inflationssiffrorna för september. Det är nu som inflationen ska börja dämpas mer påtagligt och en rejäl nedgång i Tyskland vore mumma för marknaden inför fredagens preliminära inflationssiffror för hela EMU-området.
Fredag
Högintressant svenska detaljhandelssiffror. Många hoppas att den uppgång vi såg i juli ska ha fortsatt in i augusti. Vi på Placera är dock tveksamma till detta. Marknadens fokus är i betydligt högre grad riktat mot inflationssiffrorna för EMU-området. Det väntas en påtaglig dämpning av inflationstakten även om nivån lämnar en hel del i övrigt att önska. Kan ändå bli ett litet glädjeskutt på finansmarknaden om nedgången i inflationstakten skulle bli större än väntat. PCE-deflatorn för USA, som är centralbankens huvudmått, publiceras också men här är det augustisiffror som gäller. Fortsatt nedgång för kärn-PCE väntas.