Spiltan Globalfond Investmentbolag – tar rygg på några av världens främsta investerare

ANNONS 2016 startades Spiltan Globalfond Investmentbolag – fonden där vi tar rygg på några av världens främsta investerare för att hitta de bästa bolagen på respektive marknad. Ett unikt fondkoncept med ett aktivt urval av bolag, varefter fonden förvaltas passivt vilket gör att avgiften är låg. Vi pratar med ansvarig förvaltare Jörgen Wärmlöv, som förvaltat fonden sedan start.

Kan du beskriva fonden?

Spiltan Globalfond Investmentbolag investerar i investmentbolag och investmentbolagsliknande bolag över hela världen. Tanken är att hitta bolag som används som en plattform för investeringar och det vi framför allt är ute efter är att få tillgång till personerna i bolagen som genomför dessa investeringar.

Vi investerar helt enkelt i några av de främsta investerarna över hela världen. Globala investmentbolag är lite av bortglömda pärlor.

När det gäller spridningen geografiskt följer vi världsindex så man får ungefär samma geografiska spridning som om man valt en global aktieindexfond. På så sätt får vi liknande exponering mot valutor som världsindex. Det gör att man i dagsläget får en exponering mot Nordamerika på närmare 70 procent.

Vad innebär det att fonden är passivt förvaltad?

Vi har gjort ett aktivt val av vilka investmentbolag som ska ingå i fonden, men sedan förvaltas fonden passivt. Det innebär att varje innehav har en målvikt i fonden. Om något innehav är särskilt populärt för stunden minskar vi innehavet så att dess vikt återgår till målkursen. På motsvarande sätt fungerar det om något innehavs vikt sjunkit. Därigenom kan vi ta vara på kursrörelser i marknaden.

Investera i fonden här

Vilket är fondens största innehav?

Fondens största innehav är Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway, vilket verkligen är det typiska bolaget vi letar efter till fonden. Även om Berkshire Hathaway i grunden är ett försäkringsbolag, så är bolaget en investeringsplattform för Warren Buffett och hans kompanjon Charlie Munger.

Härigenom har Berkshire Hathaway byggt upp en stor portfölj av såväl börsnoterade innehav som onoterade direktägda innehav. Både Warren Buffett och Charlie Munger har stort eget ägande i Berkshire Hathaway och det är något vi ser som särskilt positivt, då vi gärna ser att investerarna har ”skin in the game” så att säga.

Det är typexemplet på vad vi söker i investmentbolagen - lång historik av framgångsrik kapitalallokering av investerare som har betydande eget ägande i bolaget.

Vad tror du om utvecklingen framåt?

Jag är optimistisk och ser förutsättningar för att få en bra avkastning från de globala investmentbolagen framöver. Flera av investmentbolagen i fonden har haft en avvaktande inställning till börsuppgången de senaste åren och har tagit vara på uppgången till att sälja en del innehav, vilket gör att en del av dem nu sitter på stora kassor.

Det gör att det finns förhoppningar om flera spännande förvärv framöver nu när priserna kommit ned. Det är trots allt några av världens främsta investerare vi tar rygg på.

Investera i fonden här

Se film om Spiltan Globalfond Investmentbolag

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Detta är marknadsföringskommunikation och utgör inte investeringsrådgivning. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas kostnadsfritt från Spiltan Fonder, Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: https://www.spiltanfonder.se/rapporter-och-dokument.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -