Placeras utvalda fonder i juni

Fonder Maj har varit en stark månad på börsen, med en uppgång på 3 procent i Sverige. Världsindex är upp 1 procent. Inför sommaren väljer vi att dra ner något på risken. Två fonder får lämna.

De gröna siffrorna visar sig även i månadens utvalda fonder i maj. Inte minst de med Sverigeexponering har gått riktigt starkt. SEB Sverigefond Småbolag Chans Risk har stigit över 6 procent, Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3 procent och Prior Nilsson Sverige Aktiv över 1, vilket skvallrar om att de är de små- och mellanstora bolagen som tagit täten.

SEB Sverigefond Småbolag Chans Risk har stigit otroliga 45 procent sedan vi valde in den i november. Vi får lite svindelkänningar och eftersom sommaren kan vara lite skakig, inte minst för småbolag, får fonden ta en liten paus från listan.

Annat är det när det kommer till de två andra småbolagsfonderna vi har på listan – Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets är ner 2 procent i maj, och nykomlingen Didner & Gerge US Small Cap, sjönk med 4 procent. 

Förra månaden spekulerade vi i ifall grön energi skulle vara en av de sista sektorerna att vända på börsen. Om så är fallet återstår att se – men det har i alla fall börjat bra och fonden Robecosam Smart Energy steg 4,5 procent i debuten.

När det kommer till globalfonderna steg Storebrand Global Solutions med 2 procent medan BMC Global Select (tidigare Coeli Global Select) och Swedbank Robur Global Dividend var oförändrade. Spiltan Globalfond Investmentbolag klättrade 0,5 procent.  Storebrand Europa steg med 1 procent. Här kan du läsa en analys av fonden.

Att Nasdaq överträffade Dow Jones med hela 4 procentenheter i maj märks och DNB Teknologi steg i linje med den förstnämnda. Även den har vi tittar närmare på i veckan.

Handelsbanken Hälsovård Tema, Skandia Japan Exponering har backat kring 1 procent. Case Högräntefond är upp 1 procent medan de två blandfonderna AMF Balans och Carnegie Strategifond stigit kring 2 procent.

Sommaren brukar vara en lite svagare period på marknaderna. I år väntar dessutom presidentval i USA. Det brukar öka volatiliteten. Beroende på utgången av valet kan det dessutom innebära ytterligare spikar i kistan för frihandeln.

På kort sikt tror vi att detta kan komma att drabba exempelvis en stor och öppen och exportberoende marknad som den japanska. Tokyobörsen har dessutom gått starkt i år, men börjar nu visa svaghetstecken. Vi väljer därför att dra ner risken ytterligare genom att plocka bort fonden Skandia Japan Exponering. Fonden har varit med på listan sedan november. Under denna tid har fonden avkastat 34,5 procent.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 475,55 -
Storebrand Europa A SEK Köp 242,40 -
Case Högräntefond A Köp 183,60 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 803,81 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 924,45 -
DNB Teknologi S Köp 161,82 -
AMF Balansfond Köp 414,23 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 109,06 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 168,76 -
Swedbank Robur Global High Dividend A Köp 992,83 -
BMC Global Select R SEK Köp 371,65 -
Carnegie Strategifond A Köp 2 224,58 -
Didner & Gerge US Small and Microcap Köp 267,35 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 463,10 -
Robeco Smart Energy D-EUR Cap Köp 683,02 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 271,84 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -