Månadshandel ger avkastningspotential

Fonder Lönsamma mikrobolag har historiskt gett en hög avkastning, men bristen på likviditet kan lätt göra att värdeutvecklingen kommer på skam. Enter Micro Cap har därför månadshandel i sin fond.

Enter Micro Cap startades för ett och ett halvt år sedan och förvaltas av Oscar Karlsson. Fonden investerar i mikrobolag vars storlek inte överstiger 0,2 procent av börsens totala värde.

I praktiken betyder det att bolagen maximalt får ha ett börsvärde om 20 miljarder kronor, men snittstorleken bland de 48 bolagen är för närvarande 8 miljarder.

Renodlade mikrobolagsfonder tillgängliga för vanliga privatsparare är inte så vanliga. De har haft en blandad utveckling börsen.

Månadshandel är bra för avkastningspotentialen

För att verkligen få en riktig mikrocap- och nanocap-exponeringen anser Oscar Karlsson att det krävs månadshandel.

”Annars måste man hålla kanske 5 till 10 procent kassa och i ett segment som växer så mycket tar det för mycket av avkastningen. Vi har haft i snitt 0,3 procent kassa i fonden.”

För att sälja fonden är det 15 bankdagar som gäller och för köp 5 dagar. På fondens hemsida finns en särskild handelskalender.

Det finns dock ett NAV, alltså ett redovisat dagligt värde, som gör att man kan följa fondens utveckling varje dag.

”Avkastningspotentialen över tid är generellt högst för de minsta bolagen, men för att kunna vara investerad i dem krävs det att man har en förutsägbarhet och att man inte behöver handla in- och utflöden varje dag”, säger Oscar Karlsson.

”Vi vill ha höglönsamma bolag i fonden. Vi vill hitta nischade världsledare som gärna får ha en hel värld att fortsätta växa i, de ska helst ha funnits länge och ha en skala i sin produktion. Gärna med en internationalisering framför sig.”

Oscar Karlsson

”Det finns 650 bolag i universet och ungefär 300 av dem är lönsamma. Genom att bara investera i dem kan man såklart missa en kursraket, men på varje sådan går det kanske sju eller åtta som inte blir lönsamma och värdeskapande.”

 

En av fördelarna med en mikrobolagsfond, enligt Oscar Karlsson, är att mikro- och nanobolagen som går bra, inte blir en försvinnande liten del av innehavet.

”I en mikrobolagsfond kan de utgöra kanske 4 till 5 procent, men i en småbolagsfond kanske en halv och då bidrar de inte så mycket avkastningen.”

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -