Så mycket kryptoskatt går staten miste om

Skatt Statskassan går miste om 1,5 miljarder kronor i skatt från kryptohandel, enligt beräkningar från Skatteverket. De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar är endast en tiondel av den uppskattade affärerna.

På bara sex år, mellan 2015 och 2021, steg antalet personer som deklarerade kryptovalutor från ett hundratal till 8 000. Dessa motsvarar bara 5 procent av de som sålde kryptotillgångar 2021.

Försäljningsbeloppen steg under samma tid från runt 10 miljoner till nära 19 miljarder kronor och antalet personer som handlade med krypto var 300 000, varav ungefär hälften sålde under året. Beräkningarna är dock osäkra, skriver Skatteverket i sin rapport, och ska också ses i ljuset av att många kryptovalutor steg kraftigt i värde under det aktuella året.

Av den uteblivna skatten är det främst de som gjort stora affärer som utgör merparten. En tiondel står för tre fjärdedelar av skattefelet.

Kryptobörser har ingen skyldighet att lämna kontrolluppgifter. Därmed måsta man själv fylla i beloppen i K4-bilagan. Skatteverket tycker att det borde bli enklare att deklarera kryptovalutor.

Internationella valutafonden, IMF, uppskattar att obetald skatt från kryptotillgångar uppgår till ungefär 100 miljarder dollar.

Här kan du läsa mer om beskattning av kryptotillgångar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -