Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Det breda OMXSPI-index rörde sig närmast horisontellt under måndagen och Stockholmsbörsen stängde på kanppt 992 punkter (+0.09 procent). Indexet utvecklas i en stigande trend på medellång sikt och har nyligen testat 1000-punktersnivån. Den senaste tidens positiva utveckling har gjort att indexet brutit upp genom den tidigare toppnoteringen intill 972 punkter. Detta har gett köpsignal och vi har all-time-high nivån runt 1045 punkter att förhålla oss till på uppsidan.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 61 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet också i 61. Vi har därmed en viss övervikt av optimister på börsen.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 599 köp och 161 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 79 procent. Köpandelen på årsbasis är 81 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Fastighetsbolaget Eastnine ser tekniskt bra ut där aktiekursen utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Investernarna har därmed varit villiga till att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget och det signalerar fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Kursen utvecklas samtidigt i en så kallad rektangelformation (REC två blå linjer) där ett etablerat brott på en av dessa blå linjer signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Uppsidan anses stor då det saknas motstånd i kursdiagrammet och en möjlig etablering ovanför all-time-high-nivån 44.19 kronor kommer vara ännu en köpsignal. Vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 40.40 kronor.

Eastnine är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Investmentbolaget VEF ser tekniskt positiv ut med en utveckling innanför en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Kursen har även marginellt brutit upp genom motståndet vid cirka 2.68 kronor. Ett fullt etablerat brott kommer att indikera fortsatt uppgång. En starkt positiv volymbalans visar att volymen har varit högre på uppgångsdagar än på nedgångsdagar. Det indikerar att optimismen är ökande hos investerare. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70 och det är också en stark köpsignal enligt Investtechs forskning.

VEF är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Catena Media som är verksamma inom betting och kasino visar en svag utveckling innanför en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Köpintresset bland investerarna har varit avtagande över en längre period och säljarna har accepterat lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien. Investtech har forskat på mer än 23000 aktier med fallande trendkanaler och statistiskt är det en stark säljsignal.

Det saknas stöd i kursdiagrammet där ytterligare nedgång indikeras och vid reaktioner upp möter kursen motstånd vid cirka 8.00 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt negativt, med RSI-värde under 30. Det indikerar ökande pessimism hos investerare och ytterligare kursnedgång. En starkt negativ volymbalans indikerar att säljarna är aggressiva medan köparna är passiva och det bekräftar den negativa trendbilden. Ett RSI-värde under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt, vilket indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned.

Catena Media är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -