Årets surdegar på Large Cap Stockholm

Börs Att försöka fånga fallande knivar är oftast en dålig idé. Placera har listat de storbolagsaktier som gått sämst i år.

Med hjälp av Börsdata har Placera listat aktierna som sedan årsskiftet presterat sämst i Large Cap Stockholm där bolag vars börsvärde överstiger 1 miljard euro ingår.

Listans största surdeg är nischbanken Intrum som har mer än halverats sedan årsskiftet. En hög skuldsättning och att kreditvärderingsinstituten Moodys, Fitch och S&P Global Ratings sänkt sina kreditbetyg för bolaget har bidragit till kurshaveriet. Idag ligger börsvärdet på 4 miljarder kronor och på fem år är aktien ner runt 85 procent. 

Bolag  Kursutveckling i år,% 
Intrum -55
Sinch  -38
Nibe  -26
SSAB -23
Dometic  -18
Getinge  -17
Fabege  -16
Storskogen  -12
TietoEVRY -11
HMS -11
Atrium Ljungberg -11
Corem Property  -11
Handelsbanken  -10
Better Collective  -9
Hufvudstaden  -9
Electrolux  -9
Fenix Outdoor -8
Alleima  -8
Bioartic -8
Vitec Software  -7

 

Kommunikationstjänstebolaget Sinch har sedan årsskiftet fallit med nästan 40 procent. Rapporter som varit sämre än väntat finns bland orsakerna bakom den svaga kursutvecklingen. Idag ligger börsvärdet på 19 miljarder kronor. 

Värempumpstillverkaren Nibe, som har huvudkontor i Markaryd, har gått ner 25 procent under 2024. En svag värmepumpsmarknad, sparpaket och negativa toner från analytiker har satt sina spår i aktien. Börsvärdet ligger på drygt 100 miljarder kronor.

SSAB, som verkar inom stålindustrin, är ned över 20 procent sedan årsskiftet. I samband med att man beslutade att bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå föll aktien. 

Fritids- och friluftsproduktsbolaget Dometic har en fortsatt utmanande marknad som drabbar företaget negativt. I år är aktien ner nästan 20 procent och börsvärdet uppgår till 23 miljarder kronor. 

Medicinteknikbolaget Getinge, där Carl Bennet är storägare, har gått ner lite mer än 15 procent sedan årsskiftet. Amerikanska FDA har varnat för säkerhetsproblem gällande flera av bolagets produkter vilket fick Getinge att revidera ner sina finansiella mål. 

Andra aktier som gått svagt är förvärvsbolaget Storskogen och HMS som tillverkar kommunikationssystem inom industrin. Det förstnämnda är ner 12 procent och det sistnämnda 11 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -