Tillväxt-Classe är tillbaka igen

Rapportkommentar Eran med blek tillväxt och svajande lönsamhet är över och Clas Ohlson visade med sitt bokslut att bolaget på allvar är tillbaka på tillväxtspåret. Aktien har goda chanser att passera det gamla kursrekordet.

Det hinner hända mycket på ett år. När Clas Ohlson för precis ett år sedan släppte sitt bokslut för räkenskapsåret 2022/2023 var det inget glädjepiller som serverades, utan en rapport som präglades av kraftigt fallande vinst, stampande försäljning, rejält sänkt utdelning och nya besparingsgrepp.

När bokslutet 2023/2024 (maj-april) avtäcktes på onsdagsmorgonen var det istället med en redan känd försäljningsökning på 13 procent för helåret, toppad med en färsk försäljningssiffra för maj på 13 procent organiskt vilket var nästan dubbelt upp mot analytikernas förväntningar.

Även rörelseresultatet i fjärde kvartalet på 65 miljoner kronor var klart bättre än förhandstipsen och en vändning från en liten förlust samma period i fjol. Det är förvisso ett säsongsmässigt svagt kvartal men ändå ett viktigt trendbrott och vd Kristofer Tonström påpekar att det är första gången sedan 2017 som man gör vinst i fjärde kvartalet.

Kombinationen av effektiviseringar och bra tillväxt i de prioriterade produktkategorierna har satt stort avtryck i helårsvinsten också där rörelsemarginalen studsar upp från 3,4 procent till 7 procent. Därmed är marginalen uppe i underkant av det egna målet att ligga på 7-9 procent, och i överkant av målet om man justerar för engångskostnader.

Som den långa tidsserien nedan över försäljning och marginaler visar så har det varit ett antal skakiga år som Clas Ohlson har tagit sig igenom, för att nu återvända till både tillväxt och hyggliga marginaler.

Blickar man framåt så finns det goda skäl att tro på att tillväxten inte är på väg att ta slut. Utöver bidraget från fjolårets köp av batteri- och reservdelsbolaget Spares och ett sortiment som uppenbarligen träffar rätt i målgruppen så planerar Clas Ohlson att nettoöppna tio nya butiker i år, att ställas mot de 230 man hade vid utgången av räkenskapsåret.

Även e-handeln, som utgör 18 procent av den totala försäljningen, fortsätter växa och här har bolaget lyckats med den viktiga balansen att möta kunderna i flera olika kanaler. Omkring hälften av alla som beställer på nätet hämtar ut sina produkter i butikerna, vilket är ett kvitto på att de olika kanalerna kan stärka varandra.

Analytikerna som följer bolaget räknar med att initiativen mynnar ut i en tvåsiffrig tillväxt även under innevarande räkenskapsår, och en fortsatt förbättrad rörelsemarginal som planar ut i övre delen av målintervallet.

  2022/2023A 2023/2024A 2024/2025E 2025/2026E
Omsättning, Mkr 9024 10232 11220 11624
Rörelsemarginal  % 3,4% 7,0% 8,6% 8,6%
Vinst/aktie, sek 2,9 8,0 11,0 11,4
Utdelning/aktie, sek 1,5 4,25 6,0 6,4
Källa: Factset         

 

Det framgångsrika året som Clas Ohlson nu lägger till handlingarna har förstås inte gått aktiemarknaden förbi och aktiekursen har mer än fördubblats från juni i fjol.

Uppgången sett från årsskiftet är dock inte lika anmärkningsvärd då kursen klättrat med 7 procent, inkluderat den initialt kraftigt positiva reaktionen på onsdagens rapport.

På vinstprognoserna för innevarande år, som kommer att behöva en viss uppjustering, handlas skuldfria Clas Ohlson nu till ett p/e-tal strax under 16. Utdelningen som höjs från 1,50 kronor till 4,25 kronor värmer förvisso gott för de som vågade köpa aktien för ett år sedan, men på nuvarande kursnivå är direktavkastningen inget starkt köpargument.

Ska man köpa aktien nu så är det snarare för chansen att Clas Ohlson visar att man över tid kan fortsätta växa snabbare än sitt eget 5-procentsmål med marginaler som ligger i överkant av lönsamhetsmålet. Gör man det så kan också en högre värdering på börsen än under de senaste bleka åren vara motiverad.

Potentialen är trots det inte enorm i våra ögon efter det gångna årets välförtjänta uppställ i aktien. Vi är glatt överraskade över kraften i återhämtningen men avvaktande till aktien på de här nivåerna även om vi kortsiktigt ser chansen för ytterligare lite medvind i spåren av den fina rapporten. Det kan mycket väl ta kursen förbi det gamla rekordet på 178 kronor, men så mycket mer räknar vi inte med att det finns att hämta i närtid.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clas Ohlson B Neutral 170,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -