Vattenbolagen trampar vatten

Börs De nio ledande vattenaktierna på New Yorkbörsen har i genomsnitt fallit 10 procent i år. Bakom den svaga utvecklingen ligger främst höga skulder och ränteläget.

De ofta högt skuldsatta vattenbolagen har gått svagt på börsen sedan ränteuppgången startade. Inte helt oväntat är det de största bolagen som klarar sig bäst.

Exempelvis har American Water Works aktie bara backat 1 procent i år. American Water Works är börsens överlägset största noterade vattenbolag med ett marknadsvärde på 25 miljarder dollar.

American Water Works levererar dricksvatten och tar hand om avloppsvattnet för 14 miljoner människor i 46 amerikanska stater samt hushåll i provinsen Ontario i Kanada.

American Water har en strategi att växa genom förvärv av mindre vatten- och avloppsföretag samt att expandera sina tjänster inom befintliga geografiska områden.

Bolaget grundades redan 1886. Huvudkontoret ligger i Voorhees i New Jersey.

Trots nedgången ser analytikerna ännu inte något uppenbart köpläge i aktien. Bara sju av 14 analytiker sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen är 139 dollar. Det indikerar en uppsida på 6 procent.

Det näst största noterade vattenbolaget på New Yorkbörsen är brasilianska vattenbolaget Companhia de Saneamento Basico Do Estado De Sao Paulo (Sabesp).

Aktien har backat 7 procent i år. Sabesp har hand om både dricksvattenförsörjningen och avloppsvattnet i den brasilianska metropolen Sao Paulo. Bolaget är noterat både på den amerikanska börsen och på Sao Paulobörsen. Sabesp växer genom förvärv och partnerskap med andra kommuner och företag. 

Sabesp räknas som ett av världens absolut största vattenbolag till antalet personer som försörjs (27 miljoner människor) och är det största noterade vattenbolaget sett till vattenförsörjning.

Helåret 2023 var vinsten per aktie 5,2. I år väntas vinsten stiga till 6,2 real per aktie. Omsättningen låg på 26,6 miljarder real och väntas i år stiga till 26,7 miljarder real.

Tolv av 13 analytiker sätter köp på aktien. I genomsnitt ser de en uppsida på nära 40 procent i aktien.

Den svaga utvecklingen för amerikanska vattenbolag på börsen är en kombination av regulatoriska och politiska utmaningar, ekonomiska faktorer som inflation och ränteläge, konkurrens om investerarkapital och operativa utmaningar. Dessa faktorer har tillsammans påverkat bolagens lönsamhet.

Även om vattenaktierna går svagt nu så har många av bolagen en mycket stark historik. Det visar inte minst det faktum att vattenbolaget York Water är det bolag som har världens längsta obrutna utdelningssvit. I år är den inne på sitt 208:e år. Direktavkastningen ligger på 2,25 procent.

Hittills i år är York Water-aktien ner 4 procent.

Det positiva med att vattenbolagen gått svagt under de senaste åren är att värderingarna nu kommit ner. De amerikanska vattenbolagen handlas nu till p/e-tal på runt 20. Sabesp som är aktiva i Brasilien handlas till ett p/e-tal på 12.

Aktie Marknadsvärde MUSD %, i år
American Water Works 25 476 -1
Companhia de Saneamento 9 671 -7
California Water Service 2 881 -4
American States Water 2 739 -9
SJW Corp 1 763 -16
Middlesex Water 960 -18
York Water 531 -4
Consolidated Water 429 -24
Artesian Resources 337 -13
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -