Kina-aktier: Möjlighet eller illusion?

ETF-analys Samtidigt som många börser nått nya rekordnoteringar i år är de kinesiska börserna billiga och har en lång väg att vandra för att nå gamla höjder. Placera har hittat en kinesisk ETF som ger en bred exponering mot stora och medelstora kinesiska bolag för den som vågar gå mot rådande marknadstrend.

I år har vi sett ett pärlband av nya rekordnoteringar på flera av världens börser.  Stockholmsbörsen, flera europeiska börser, Bombaybörsen och såväl S&P 500 index som tekniktunga Nasdaq-index har nått nya kursrekord.

Samtidigt hör de kinesiska börserna till de sämst presterande de senaste tre åren. Sedan 17 februari 2021 då senaste rekornoteringen för MSCI China index nåddes, har det varit en synnerligen smärtsam resa att vara investerad i kinesiska aktier. Som mest tappade MSCI Kinaindex 60 procent av värdet och tre kalenderår på raken levererade indexet negativ årsavkastning.

MSCI China index

Problem att få upp farten i ekonomin efter pandemin, en allt svagare fastighetssektorn som skapat mycket risker i finanssystemet, stigande betalningsinställelser på obligationsmarknaden och allt sämre relation med USA är några orsaker.

En ytterligare faktor är att de globala investerarna sedan länge har övergett kinesiska aktier, frågan är om de är påväg tillbaka till det hårt sargade tillgångsslaget.

Kinesiska aktier och den kinesiska valutan var bland de sämst presterande i världen under fjolåret. Marknaden har blivit alltmer pessimistisk om kinesiska tillgångar, vilket sätter en relativt låg tröskel för att Kinaaktier ska överraska positivt.

Ser vi en vändning?

Sedan årets kinesiska bottennotering i slutet på januari har MSCI China index ökat med över 26 procent, vilket klår såväl Nasdaq 100 index som bara orkat med 5 procents avkastning och Stockholmsbörsens 16 procentiga uppgång.

Avkastning sedan 22 januari

Jag har tidigare skrivit om kinaspecialisten Krane Shares som ser fem faktorer som talar för kinesiska aktier, du kan läsa mer om det här.

Låg värdering

De lyfter fram en historiskt låg värdering tillsammans med ett förbättrat vinstklimat och ökat intresse hos bolag för aktieåterköp som en viktig katalysator. Ny politik med förbättrad aktieägarstyrning och andra aktiägarvänliga åtgärder. BNP-utvecklingen överraskar på uppsidan efter flera besvikelser.

Regeringen köper aktier

Kinas regering köper kinesiska aktier för att stabilisera den inhemska aktiemarknaden och påverka aktieindex. Statligt kopplade aktieköp är vanliga på de asiatiska aktiemarknaderna och deras aktivitet kan stärka investerarnas förtroende.

Ökat nettoinflöde

Krane Shares uppskattar att omallokeringar och en ökad exponering till kinesiska aktier är påväg. Den börjar med att lokala kinesiska investerare återvänder först, följt av asiatiska investerare och sedan europeiska och till sist amerikanska investerare.

Den viktigaste katalysatorn är sannolikt att kinesiska myndigheter i år vidtagit flera betydande åtgärder för att få ett slut på finanskrisen som startade sommaren 2020.

Attraktiv risk-avkastningsprofil

För investerare som överväger att gå in på marknaden genom Kina ETF:er, kan den nuvarande pessimismen, översålda kinesiska aktier med en historiskt  låg värdering erbjuda en attraktiv risk-avkastningsprofil.

ETF

Placera har hittat den börshandlade fonden Franklin FTSE China UCITS ETF, som ger en bred exponering mot kinesiska aktier. Fonden följer avkastningen för FTSE China 30/18 capped index som omfattar över 1 000 bolag.

FTSE China 30/18 capped index omfattar både stora och medelstora kinesiska aktier. Indexet har en bred täckning av kinesiska aktieklasser inklusive A-aktier, B-aktier, H-aktier, Red Chips, P Chips, S Chips och N Shares, där A-aktierna är tillgängliga för internationella investerare genom Northbound China Stock Connect Scheme och är berättigade enligt programmets Buy-And-Sell List.

Indexet ompopuleras halvårsvis och viktas efter antal aktier som är tillgängliga för handel och inte innehas av insiders eller större aktieägare.

För att begränsa överkoncentration i enskilda aktier justeras indexet kvartalsvis så att det största företagets vikt inte överstiger 30 procent och vikten för övriga företag inte överstiger 18 procent, där av indexnamnet.

Indexet har en övervikt av värdebolag med relativt hög direktavkastning. Hela 87 procent är storbolag, resterande andel är medelstora bolag.

Sällanköpsvaror är största sektor på 28  procent, följt av kommunikation med 20 procent. Finanssektorn är tredje störst på 17 procent. Sedan är det ett stort hopp ner till industrisektorn som är fjärde störtst och representeras av drygt 6 procent.

 

De tio största innehaven i fonden utgör 41,5 procent av dess värde. De tre största bolagen Tencent, Alibaba och Pinduoduo presenterar olika aspekter av Kinas dynamiska och snabbt växande teknologisektor.

Tencent Holding dominerar inom sociala medier och spel, Alibaba Group är ledande inom e-handel och molntjänster, och Pinduoduo erbjuder en innovativ social e-handelsmodell. Tillsammans utgör dessa företag en stark bas för investerare som vill exponera sig mot Kinas stora tillväxtbolag.

Franklin FTSE China UCITS ETF ger investerare en kostnadseffektiv väg att få en bred exponering mot kinesiska bolag. Med en förvaltningsavgift på 0,19 procent och förvaltning av Franklin Templeton som är en av världens största kapitalförvaltare, är fonden ett alternativ för dem som är intresserade av att investera i kinesiska aktier.

Förutom den årliga förvaltningsavgiften utgår även courtage då den börshandlade fonden handlas som aktie och då fonden inte är noterad på Stockhomsbörsen utgår en valutaväxlingsavgift.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden?

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Franklin FTSE China UCITS ETF Köp 20,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -