Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Det breda OMXSPI-index föll under måndagen med 0.74 procent och Stockholmsbörsen stängde på 986 punkter. Indexet utvecklas i en stigande trend på medellång sikt och har nyligen testat 1000-punktersnivån som det har identifierats en motståndsnivå vid. Den senaste tidens positiva utveckling har gjort att indexet brutit upp genom den tidigare toppnoteringen intill 972 punkter. Detta har gett köpsignal och vi har all-time-high nivån runt 1000-1045 punkter att förhålla oss till på uppsidan.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 57 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 61. Vi har därmed en viss övervikt av optimister på börsen.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 616 köp och 196 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 76 procent. Köpandelen på årsbasis är 81 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Fokus på låglikvida aktier

I dagens artikel har vi fokus på låglikvida aktier. Det är aktier som omsätts för ett par miljoner kronor om dagen på börsen. I sådana aktier är uppsidan ofta god, samtidigt som aktierna är lite analyserade av mäklarhus och andra analytiker. Låglikvida aktier är ofta extra känsliga för psykologin på marknaden och kursrörelser kan bli stora. Bra timing kan därför vara viktig. Småsparare kan ha fördelar framför större aktörer, eftersom de kan komma snabbt in och ut med små poster. Läs mer i Investtechs VD Christian Sveens Hartos artikel från den 23 maj, 2024.

 

Fastighetsbolaget Neobo Fastigheter utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investernarna har betalat högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det signalerar fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Kursen testar nu motståndet vid tidigare topp runt 19.68 kronor. Det kan ge en reaktion nedåt, medan ett brott upp genom 19.68 kronor kommer att utlösa en teknisk köpsignal.

Neobo Fastigheter är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Prismärkningsbolaget Pricer ser tekniskt bra ut med en utveckling innanför en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Kursen har stigit kraftigt efter köpsignal från en dubbelbotten-formation (DB) och formationen signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Stöd återfinns vid cirka 8.00 kronor och motstånd vid cirka 16.30 kronor. En starkt positiv volymbalans, med hög omsättning under dagar med uppgång och låg omsättning under dagar med nedgång, stärker aktien på kort sikt.

Pricer B är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

LumenRadio som är verksamma inom telekombranschen visar en svag utveckling innanför en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Säljarna har accepterat lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien och köpintresset bland investerarna har varit avtagande över en längre period. Investtech har forskat på mer än 23000 aktier med fallande trendkanaler och statistiskt är det en stark säljsignal.

Det saknas stöd i kursdiagrammet där ytterligare nedgång indikeras och vid reaktioner upp möter kursen motstånd vid cirka 104 kronor. En starkt negativ volymbalans indikerar att säljarna är aggressiva medan köparna är passiva och det bekräftar den negativa trendbilden.

LumenRadio är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -