Ett glädjebesked för marknaden

Makrokommentar Lägre amerikansk inflation än väntat ökar på spänningen inför onsdagskvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Huvudfokus lär ligga på FOMC-ledamöternas prognoser kring den framtida räntesättningen.

Efter överraskande starka amerikanska arbetsmarknadssiffror i majmätningen kom onsdagens inflationssiffror för samma månad som en lättnad. I alla fall för dem som hoppas på räntesänkningar från Federal Reserves sida redan i hyfsad närtid. 

Den breda inflationen, KPI, sjönk från 3,4 procent i april till 3,3 procent i maj. En tiondel under analytikernas konsensprognos. Och även om en avvikelse på en tiondel kan ses som futtig i sammanhanget så var det trots allt ett glädjebesked för marknaden. 

 

Än mer glädjande var att kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknas av, sjönk från 3,6 till 3,4 procent. Även det en tiondel under analytikerestimaten, men det som ändå gladde mest var att månadsutvecklingen (april till maj) landade på 0,2 procent. Just månadsutvecklingen har det varit stort fokus på under det senaste året. Den dämpas nu från de 0,3 – 0,4 procent den legat på under inledningen av 2024. 

Federal Reserve väntar samtidigt på tydligare signaler på att inflationen börjar närma sig målet på 2,0 procent och inflationsutfallet för maj pekar i den riktningen. Så för dem var det definitivt ett steg i rätt riktning även om de säker behöver några ytterligare månader av bekräftelse på att inflationsmålet är inom räckhåll innan de törs leverera en räntesänkning. 

Däremot blir det än mer intressant att se de prognoser, för bland annat ränta och inflation, som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) ska leverera i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. De inledde sitt möte i tisdags men de slutgiltiga prognoserna lär i huvudsak lämnas efter att de fått ta del av dagens inflationssiffror. Möjligen kan det bidra till en del nedjusteringar av både ränte- och inflationsprognoser. Däremot lär de knappast upprepa budskapet från marsmötet att tre räntesänkningar är aktuella redan under 2024. Men chansen är hyfsat stor att majoriteten nöjer sig med att skära ner på antalet räntesänkningar till två stycken. I så fall en prognos som lär falla finansmarknaden i smaken. 

Nu återstår det förstås för FOMC-ledamöterna och analytikerkåren att skärskåda inflationssiffrorna mer i detalj och möjligen kan det dyka upp en och annan överraskning. Hittills är dock marknadsreaktionerna åt det mer positiva hållet med kraftigt sjunkande marknadsräntor, stigande börser och en svagare dollar. 

Mot den svenska kronan är dollarnedgången lite extra påtaglig och en dollar kostar nu kring 10,30 kronor. Dessutom följer kronan det mönster som etablerats sedan en tid tillbaka och stärks även mot euron när dollarn har det lite tyngre. En euro kostar nu 11,15 kronor.  Det lär bli svårt för Riksbanken att peka på kronans svaghet inför deras penningpolitiska besked den 27 juni. Sedan räntesänkningen den 8 maj har kronan stärkts med omkring 5 procent (handelsviktat). 

FOMC-prognoser mars 2024

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -