Konsultbolag redo för vändning

Aktieanalys Höga kostnader och vikande efterfrågan på konsulter har satt press på Knowit-aktien. Nu är frågan om årets uppgång om 13 procent bara är en början.

Det blev lite av en olycklig tvärnit när it-konsulten Knowit ända in i högkonjunkturens sista skälvande veckor förvärvade sju bolag och ökade omsättningen kraftigt. Vikande efterfrågan och långsammare affärer underskattades uppenbarligen, även om det såklart alltid är lätt att vara efterklok.

Övertro på offentlig sektor

På tre år summeras aktiekursen till minus 36 procent. En stor del av Knowits kunder är inom offentlig sektor, något som undertecknad och andra, inklusive bolaget själva, angett som positivt i en vikande konjunktur.

Lite naivt denna gång, skulle det visa sig, eftersom även efterfrågan därifrån minskat. Exempelvis har det funnits en återhållsamhet för att inte elda på inflationen (eller så är det i alla fall det man skyllt på). Självklart blir det också en ökad konkurrens om kunderna som är kvar när konsultmarknaden bromsar in.

It-konsulten Knowit är uppdelat i fyra affärsområden; Solutions, Experience, Connectivity och Insight, och finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland.

Q1-rapporten ger inga signaler om att efterfrågan på Knowits tjänster är på väg att vända upp, däremot ser man en utplaning av beläggningsgraden. Kanske är man lite extra försiktig efter att underskattat nedgången ifjol.

Framför allt Sverige, men även Danmark har varit svaga, medan Finland och Norge varit mer stabila. Under förra året gjorde Knowit av sig av med 260 anställda och under första kvartalet ytterligare 70.

AI och cybersäkerhet gynnar Knowit

I dessa tider vill mer eller mindre alla bolag rida på AI-vågen. När det kommer till Knowit är det ganska lätt att se hur. Även cybersäkerhet är ett starkt segment som växer.

Ett exempel som it-konsulten gärna lyfter fram är en Chat GPT-baserad juristassisten till den danska a-kassan. Ett annat projekt som kan nämnas som exempel är en fordonsdator till polisen.

Som en av de ledande it-konsulterna i Norden har Knowit en stark ställning – och betydelsen av att anses leverera stabilitet och kvalitet kan ses i ljuset av det rykte som branschkollegan Tieto Evry nu får dras med. De har också historiskt lyckats placera sig högt bland branschens mest åtråvärda arbetsgivare.

Konsultbranschen kännetecknas av många förvärv, både jättar som förvärvat andra stora börsbolag, och som lett till att antalet konsultbolag på börsen blivit färre, och av många mindre köp.

Någon stor mängd ytterligare förvärv är knappast på prioriteringslistan inom den närmaste tiden för Knowit, där det snarare är fokus på försäljning och sänkta kostnader. På senare tid har man ökat skulden, men den är fortfarande tydligt under målet om en nettoskuld i relation till ebitda under 2 gånger.

Bolaget har som mål att nå en ebita-marginal på 12 procent, något de hittills inte lyckats med, och särskilt inte ifjol då den bara uppgick till 7 procent.

De fyra analytiker som följer Knowit har en genomsnittlig förväntning på ebitamarginalen på 7,5 för i år och 8,7 procent nästa år. För i år och 2025 är den förväntade vinsten per aktie 10 respektive 13,50 kronor. Det ger en värdering på p/e 18,6 för innevarande år och 13,7 nästa.

Skulle de komma att nosa på tidigare nivåer för vinstmarginalen så ser värderingen såklart än mer aptitlig ut. Med marginalen från åren kring 2019 skulle exempelvis vinsten per aktie hamna kring 18 kronor och ge en direktavkastning på 6 procent på dagens aktiepris.

Göteborgsfamiljer på ägarlistan

Vd sedan 13 år tillbaka är Per Wallentin som nyligen köpte aktier för en miljon kronor och därmed äger aktier för 10 miljoner kronor.

I ägarlistan återfinns två Göteborgsbaserade ägarfamiljer i form av Stenas investmentbolag Formica och rederifamiljen Ericsson. I övrigt kan nämnas norska försäkringsbolaget Protector som nyligen ökat sitt innehav.

Knowits mål är att dela ut 40 till 60 procent av resultatet. För närvarande innebär det en direktavkastning om nära 3 procent.

För att använda ett slitet uttryck så är börsen som bekant framåtblickande, vilket visat sig i aktien som trots allt stigit 13 procent i år. Den försiktige avvaktar ljusglimtar, som förhoppningsvis visar sig redan i nästa kvartalsrapport, i form av  resultat av minskade kostnader och tecken på ökande omsättning.

Den som tar fasta på stigande PMI-siffror, sjunkande räntor och ett uppdämt digitalt investeringsbehov – helt enkelt en återgång till ett mer normalt konjunkturläge – köper nu.

Ellinor Beckett

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Knowit Köp 177,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -