Nasdaq vinnare efter FED-besked

USA De amerikanska börsernas tre huvudindex var överlag på högre nivåer under onsdagshandeln, trots att Fed-ledamöternas nya medianränteprognoser för styrräntan endast antyder en räntesänkning om 25 punkter under 2024, mot tidigare 75 punkter.

Vid börsstängning var det breda S&P 500-indexet upp 0,9 procent till 5.421, motsvarande en nedgång om 0,3 procentenheter räknat från Stockholmsbörsens stängning. Industriindexet Dow Jones föll 0,1 procent till 38.712, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,5 procent till 17.608.

Tidigare under onsdagen kom KPI-inflationen för maj in lägre än väntat och drog upp de amerikanska börserna och försvagade dollarn.

Under kvällens presskonferens signalerade Federal Reserve-chefen Jerome Powell att det sannolikt kommer krävas mer tid innan den amerikanska centralbanken med säkerhet kan säga att inflationen avtar i nödvändig takt. Powell noterar dock KPI-datan och hoppas på fler liknande besked.

Fed-chefen sade vidare att samtliga Fed-ledamöterna är eniga om att policyn är databeroende, ingen av ledamöterna har något starkt åtagande om sina ränteprognoser och de försöker inte skicka några starka signaler med prognoserna.

"Vi tittar efter saker som kan ge oss mer förtroende om inflationen, och utfall som dagens KPI är ett steg i rätt riktning. Men ett utfall är bara ett utfall, och vi vill inte bli allt för motiverade av en enda datapunkt", sade Powell.

Den amerikanska tioårsräntan föll kraftigt i samband med onsdagens inflationsbesked men steg något under kvällen. Vid börsstämning var 10-åringen dock ned 8 punkter till 4,33 procent.

På bolagsfronten steg finansteknikföretaget Affirm med cirka 5,8 procent. Den icke-bankfinansiella långivaren har sett sitt börsvärde stiga med över 20 procent denna vecka efter nyheten att dess så kallade "köp nu, betala senare-lån" kommer att integreras i Apple Pay för amerikanska användare på iPhones och iPads senare i år.

Teknikjätten Apple passerade under onsdagen IT-konglomeratet Microsoft och återtog då tronen som världens mest värdefulla företag. De senaste dagarnas uppgångar är främst drivet av lanseringen av Apple Intelligence under måndagen. Apple fortsatte upp med cirka 3 procent medan Microsoft-aktien var upp med cirka 2 procent.

Vidare noterades en uppgång för mjukvarubolaget Oracle. Aktien steg med över 13 procent, trots en delårsrapport med svagare omsättning och vinst än väntat. Molnavtal med Google och Open AI kom att väga tyngre än delårsrapporten, bolaget har även planer på att inleda samarbete med Microsoft.

Vidare steg halvledarbolaget Broadcom med 2,4 procent inför kvartalsrapporten som infaller efter stängning.

Bra gick det även för IT-bolaget Klaviyo som steg cirka 4 procent efter att Barclays höjt aktien till övervikt från jämnvikt.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -