Halvledarjätte som surfar på AI-vågen

Aktieanalys Brittiska halvledar- och mjukvarudesignföretaget Arm Holdings halvledare återfinns i 99 procent av alla mobiltelefoner. Arms halvledare används också i superdatorer och avancerade AI-molntjänster, men aktien är som många AI-bolag inte billig.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Arm Holdings samarbetar idag med över 1 000 teknologiföretag världen över och är i framkant av artificiell intelligens och cybersäkerhet.

Grundande

1983 i Cambridge började Acorn Computers utveckla Acorn RISC Machine (ARM), och 1985 producerades den första ARM-processorn. 1990 bildades Arm Ltd, som ett joint venture mellan Acorn Computers, Apple och VLSI Technology. Halvledaren ARM6 släpptes på 1990-talet och banade väg för ett bredare användningområde och 1993 användes ARM610 i Apples Newton PDA.

Det Cambridgebaserad Arm börsnoterades 1998 på både Londonbörsen och amerikanska Nasdaq-börsen.

Teknisk innovation

Under 2000-talet fokuserade Arm på energieffektivitet, vilket blev kritiskt för mobila enheter. Introduktionen av ARM Cortex-serien 2006 diversifierade företagets produkter från lågströmsmobila enheter till att även omfatta högpresterande system. Under 2010-talet blev Arm:s arkitektur helt dominerande på smartphone-marknaden. Företaget fortsatte att expandera sina halvledare till servrar och IoT.

Förvärv och börsintroduktion 

2016 förvärvades Arm Holding av japanska Softbank Group för cirka 32 miljarder dollar, med sikte på framtida IoT-tillväxt.

2020 tillkännagav Nvidia att de ville förvärva Arm Holding för 40 miljarder dollar, vilket även Softbank tyckte var en god affär. Den regulatoriska granskningen på globala basis blev omfattande och stötte på patrull.

Affären gick inte att genomföra och tre år senare valde Softbank att återigen notera Arm på den amerikanska Nasdaq-börsen. Priset blev 51 dollar – i toppen på det förväntade prisintervallet, vilket gav ett börsvärde på 53 miljarder dollar.

För Softbank blev den inställda affären med Nvidia långt ifrån en katastrof. Softbank sålde ut 10 procent av aktierna och äger fortfarande runt 90 procent av bolaget som idag har ett totalt börsvärde på 165 miljarder dollar.

Arms energieffektiva CPU:er skapar nya gränser för nästa generation av smarta AI-enheter. Kombinationen av prestanda och effektivitet har varit lite av en revolution för smartphone-industrin och positionerat företaget långt fram i teknologiutvecklingen.

Global närvaro och bred produktportfölj

Arm-teknologi finns nästan överallt, från sensorer och smartphones till superdatorer. Arms energieffektiva dataplattformar är grundläggande för AI-datoranvändning. Arm driver innovation inom CPU-, GPU-, NPU- och interconnect-teknologier.

CPU (Central Processing Unit) är den centrala processorenheten som är hjärnan i en dator. Den utför instruktioner från programvaran och hanterar de flesta av datorns grundläggande funktioner. CPU:er är ansvariga för allmän databehandling och kan hantera en mängd olika uppgifter.

GPU (Graphics Processing Unit), grafikprocessorenheten är specialiserad på att bearbeta bilder och grafik. Den är optimerad för att hantera parallella operationer, vilket gör den idealisk för att rendera video och grafik samt för uppgifter som kräver omfattande beräkningar, såsom maskininlärning.

NPU (Neural Processing Unit) är en neural processorenhet som är designad för att accelerera maskininlärning och artificiell intelligens (AI). NPU:s är specialiserade på att hantera neurala nätverksalgoritmer effektivt, vilket gör dem snabbare och mer energieffektiva för AI-uppgifter jämfört med traditionella CPU:er och GPU:er.

Interconnect-teknologier möjliggör kommunikation mellan olika komponenter i ett dator- eller systemchip. Interconnects säkerställer att data kan överföras snabbt och effektivt mellan CPU, GPU, NPU och andra systemdelar, vilket är avgörande för systemets övergripande prestanda och effektivitet.

Arms innovationer inom dessa områden främjar utvecklingen för deras 1000 partners att utveckla mer avancerade och kraftfulla och effektiva dator- och mobila enheter.

AI-drivna lösningar

AI anses idag av många som en avgörande teknologirevolution, och Arms plattformar erbjuder en energieffektiv grund för AI-bearbetning. Många av Arms partnerbolag integrerar idag företagets CPU:er med GPU:er och NPU:er för att utföra avancerad maskininlärning över flera applikationer.

Ledande bolag inom AI som Nvidia och Microsoft använder Arm-baserade processorer för att omvandla datacenter för AI. Arm-processorer erbjuder snabbare och säkrare AI-bearbetning, vilket är kritiskt för industriella och fordonsapplikationer.

Arms CPU:er och GPU:er har historiskt fördubblat sina AI-bearbetningsmöjligheter varannat år. Det har hjälp till att driva på utvecklingen för smartphones och IoT-enheter.

Arm Holding är en så kallad möjliggörare. Utan Arms teknologi är det svårta att bearbeta AI över molntjänster, datacenter och på olika enheter. Arm skapar förutsättningar för en gemensam beräkningsplattform som balanserar prestanda och energieffektivitet.

Kundlistan är lång och de har stora kända kunder som Nvidia, Apple, Oracle, Samsung, Microsoft, Amazon Web Services, Alibaba, Baidu och Google.

Analytikerestimat

Finansmarknadens aktörer har gett Arm-aktien tummen upp sedan den noterades under hösten i fjol. Aktiekursen har skjutit i höjden från 51 dollar till 157 dollar i spåren på den allt hetare AI-hypen.

Arm Holdings följs av 32 aktieanalytiker enligt S&P Global Market Intelligence. 16 har köprekommendation, 13 har neutral och resterande har en säljrekommentation. Att aktien följt med rådande AI-hype är ganska tydligt. Den genomsnittliga riktkursen inom 12 månader är 114 dollar, vilket är en premium på närmare 38 procent.

Vid en närmare besiktning av analytikernas vintsprognoser är det tydligt att förväntningarna är höga. Omsättningen spås öka med 20 procent per år de kommande åren och nettovinsten spås öka betydligt snabbare med över 26 procent per år.

Trots de höga förväntningarna på Arms vinstprognoser är värderingen hög. På årets vinstprognos som motsvarar 2025 har ett p/e-tal över 180 och det sjunker till 90 på 2027 års vinstprognoser, vilket fortfarande är väl tilltaget.

Indexinkludering

På kort sikt kommer Arm-aktiens inkluderingen i Nasdaq-100 index att skapa köptryck i aktien. Den 24 juni genomför Nasdaq sin sedvanliga kvartalsuppdatering av diverse aktieindex. Uppdateringen av indexen är till för att säkerställa att de representerar de ledande företagen inom tekniksektorn. Arm kommer att ersätta musik- och ljudströmningsbolaget Siruius XM i Nasdaq-100 index. Sirius XM har halverat sitt börsvärde sedan årsskiftet och har idag en vikt på 0,07 procent i indexet.

Placera tycker Arm Holding erbjuder en unik halvledararkitektur samtidigt som man tillsammans med Nvida är en av möjliggörarna för dagens AI-utveckling. Men rådande prislapp är väl tilltagen trots den starka underliggande vinsttillväxten, Placera ställer sig vid sidlinjen med en neutral rekommendation.

Pär Ståhl

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Arm Holdings ADR Neutral 157,89 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -