Placeras utvalda ETF:er i juli

Börshandlade fonder I Placeras utvalda ETF:er för juli har vi valt att lägga till en ny börshandlad fond med fokus på Frankrike. Totalt erbjuder vi nu 18 ETF:er i olika kategorier.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Global uppgång

De globala börserna fortsatte upp under juni med 4 procent. USA börserna låg bakom stora delar av den globala börsuppgången. Fortsatt AI-optimism och nedgång för den 10-åriga amerikanska räntan under månaden anses vara positiva drivkrafter bakom uppgången.

Europa har inte hängt med i månadens globala uppgång. EU-valet och Macrons utlysning av nyval i Frankrike fick volatiliteten att ta ett stort grepp i Parisbörsen, vilket smittat av sig på övriga europeiska börser.

Sett till sektorer är det främst tekniksektorn som presterat starkt under månaden. Tuffast har det varit för råvaru- och allmännyttiga bolag.

Placeras utvalda ETF:er

Den starka uppgången på de globala aktiemarknaderna har gjort att Placeras utvalda ETF:er för juni gått starkt. Samtliga fonder utom fyra ligger på plus och de fonder som backat har endast gått ner mellan 1–2 procent och alla har europaanknytning.

Extra bra har det gått för BlackRock iShares NASDAQ 100 som följer Nasdaq 100-index. Fonden är upp 9 procent i juni månad. Starkt har det också gått för den bredare ETF:n Invesco S&P 500 UCITS ETF som avkastat 7 procent.

 Vårt breda globalval Vanguard FTSE-All World UCITS ETF är upp 4 procent. Bland de mer nischade ETF:erna sticker Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure UCITS ETF - USD Accumulating ut med en uppgång på drygt 4 procent.

Listans ETF:er med europa exponering har haft det kämpigt under juni. De svenska ETF:erna XACT OMXS30 ESG och XACT Svenska Småbolag har backat 1 respektive 2 procent under månaden. Det är i nivå med de börshandlade fonderna med bred europa exponering. Både Amundi EURO STOXX 50 UCITS ETF DR - EUR (C) och Xtrackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF 1D har backat 1 procent vardera.

Det är värt att notera att avkastningen för de listade börshandlade fonderna är angiven i euro, med undantag för XACT OMXS30 ESG och XACT Svenska Småbolag, som är noterade i kronor. Under månaden har euron försvagats med 1,5 procent gentemot kronan.

Senaste månadens nya  råvaru-ETF:n Invesco Bloomberg Commodity ex-Agriculture UCITS ETF har stigit med en procent.

Ny ETF 

Denna månad väljer vi att göra ett taktiskt drag och öka vår exponering mot Frankrike genom iShares MSCI France UCITS ETF EUR. Parisbörsen har fallit med över 7 procent sedan det blev känt att landet ska hålla nyval. Vi tror att nedgången är överdriven.

Bolagen på det franska storbolagsindexet CAC40 genererar större delen av sin omsättning utanför Frankrikes gränser. Totalt sett har bolagen bara cirka 15 procent av sin exponering mot den franska marknaden.

Parisbörsens största bolag, lyxjätten LVMH, befinner sig för närvarande i en lätt motvind med tuffa jämförelsetal och minskad tillväxttakt. LVMH är världens största företag inom lyxvaror och äger en bred portfölj av prestigefyllda varumärken inom mode, kosmetika, vin och sprit, klockor och smycken. Några av de mest kända varumärkena inkluderar Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Christian Dior och Givenchy.

Näst största innehavet i fonden är energibolaget TotalEnergies med 7,6 procent. TotalEnergies är ett av världens sju största oljebolag.

Tredje största innehavet är Schneider Electric, ett franskt multinationellt företag som specialiserar sig på digital automation och energihantering.

Fjärde största innehavet är L'Oréal, världens största kosmetikaföretag, med ett brett sortiment av skönhetsprodukter inklusive hudvård, hårvård, smink och parfymer.

Placera tycker indexet ger en bra och balanserad exponering mot de intressantaste franska bolagen.

Global

Vi har en global kategori. Här har vi valt fonderna Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, Fidelity Global Quality Income UCITS ETF och JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF.

Vanguard FTSE All-World är en passivt förvaltad globalfond som följer indexet FTSE All-World Index. Det består av stora och medelstora bolag både på mogna marknader och på tillväxtmarknaderna. Den årliga avgiften uppgår till 0,25 procent.

Fidelity Global Quality Income är en börshandlad fond med fokus på globala marknadsledare. Fonden kostar 0,43 procent per år och ger utdelning.

Även JPM Global Equity Premium Income har fokus på stora marknadsledande kvalitetsbolag. Fonden tar många små bett inget innehav väger mer än 1,9 procent. Mot detta innehav säljer de optioner. Optionerna genererar intäkter varje månad. Detta tillsammans med respektive innehavs utdelningar är vad fondens delar ut månadsvis. Tanken bakom är att generera en hög utdelning till en förhållandevis låg volatilitet.

USA

När det gäller USA-fokuserade ETF:er med fokus på storbolag har vi valt Invesco S&P 500 som följer det amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Den årliga avgiften uppgår till 0,09 procent och utdelningar återinvesteras.

För mer fokusering på Nasdaq och teknikbolagen har vi valt BlackRock iShares NASDAQ 100. Denna börshandlade fond följer Nasdaq-100 index som består av de hundra största icke-finansiella företagen som handlas på Nasdaq-börsen baserat på marknadsvärde. Indexet är tungt viktat mot teknologi-, internet-, bioteknik- och telekommunikationsföretag.

Bland de andra börshandlade fonderna med fokus på USA vi valt finns Fidelity US Quality Income som har fokus på stora utdelande bolag.

På temat småbolag i USA har vi valt fonden JPM BetaBuilders US Small Cap Equity.

Europa

I Europa faller valet på Amundi EURO STOXX 50 när det gäller storbolag. För stora och medelstora bolag väljer vi fonden Xtrackers STOXX Europe 600.

Sverige

För den som vill ha svensk exponering väljer vi XACT OMXS30 ESG för storbolagen och XACT Svenska Småbolag för den som önskar exponering mot mindre bolag.

Asien

I Asien har vi valt att ta in den passivt förvaltade fonden Franklin FTSE India som följer indexet FTSE India. Årsavgiften är 0,2 procent.

Nisch

I kategorin nischade ETF:er faller valet på fem fonder:

Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure är en fond helt fokuserad på datacenter och kommunikationsfastigheter. Det tror vi är en sektor inom fastigheter som kan fortsätta gå starkt.

Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF investerar i bolag som har anknytning till robot- och AI-industrin samt bolag som anses dra fördel av AI-utvecklingen. Bolagen ska ha en betydande del av sina intäkter från robot- och AI-industrin, eller har en tydlig och klar vision om att man arbetar mot robot- och AI-industrin.

Invesco Bloomberg Commodity ex-Agriculture UCITS ETF följer avkastningen för Bloomberg Commodity ex-Agriculture index. Indexet omfattar de elva största och mest likvida terminskontrakten inom energi, industrimetaller och ädelmetaller. Indexet omfattar inte jordbruksprodukter och boskap.

VanEck Global Real Estate ger exponering mot världens 99 största fastighetsbolag. Knappt 70 procent av fondens tillgångar är amerikanska. Största enskilda innehavet är amerikanska logistikgiganten Prologis. Fonden delar regelbundet ut. Direktavkastningen ligger på 3,5 procent. Årsavgiften uppgår till låga 0,25 procent.

Hälsovårdsfonden Xtrackers MSCI World Health Care som följer indexet MSCI World Health Care. MSCI World Health Care Index investerar i stora och medelstora hälsovårdsbolag på 23 mogna marknader. Sedan lanseringen 1994 har hälsovårdsindexet konsekvent slagit MSCI World Index. De tio största innehaven står för 43 procent av fondvärdet. 73 procent av bolagen är noterade i USA.

Fördelar med börshandlade fonder

ETF:er eller börshandlade fonder ger en snabb exponering både mot en bred uppsättning tillgångar eller väldigt nischat mot en specifik sektor, marknad eller geografisk region. Det i sin tur kan hjälpa att sprida riskerna och bygga en diversifierad portfölj.

ETF:er handlas på börsen precis på samma sätt som aktier. Det gör dem lätta att köpa och sälja under handelsdagar och till aktuella marknadspriser. Det ger stor flexibilitet att snabbt komma in och ur marknader.

En annan fördel med ETF:er är att de oftast har lägre förvaltningsavgifter än många traditionella fonder.

Sammanfattningsvis erbjuder börshandlade fonder en bekväm och kostnadseffektiv metod för investeringar.

Karl Lans och Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -