Småbolagsfondens svenska toppinnehav

Förvaltarintervju ”Vi hittar massor med intressanta bolag här i Sverige. Sverige har en liknande företags- och aktiekultur som i USA.” Det säger Phil Macartney från Jupiter fonder till Placera.

Phil Macartney förvaltar småbolagsfonden Jupiter Pan European Smaller Companies Fund.

Inte mindre än sex svenska bolag har hittat in i fondportföljen. De svenska bolagen är Thule, Hemnet, Vitrolife, Fortnox, Nordnet och Engcon.


Phil Macartney.

”Geografiskt sett är våra fem största länder Schweiz, Italien, Storbritannien, Sverige och Tyskland. I relativa termer är vi förmodligen neutrala gentemot referensindexet för Sverige. Vi är mycket underviktade i Storbritannien och vi är mycket överviktade i Schweiz och Tyskland.”

Största svenska innehavet är Hemnet.

”Vi äger Hemnet som är ett mycket välkänt varumärke i Sverige. De har byggt en mycket bra teknisk plattform. Vi tror att de kan fortsätta höja priserna i Sverige. Om du jämför med motsvarande tjänster på andra marknader är dessa oftast betydligt högre prissatta.”

Ett annat stort innehav är Nordnet.

”Vi äger Nordnet som vi tycker är en fantastisk nordisk sparplattform. Ökat sparande är en stark trend. Vi äger också italienska Fineco. De handlas på liknande multiplar som traditionella banker, men är i själva verket framgångsrika techbolag. Dessa bolag kommer att kunna skala upp verksamheten snabbt framöver till en relativt låg kostnad.” 

Hälsosektorn är en annan bransch Jupiterförvaltaren tror mycket på.

”Vi äger till exempel Vitrolife. Den nya ledningen är på väg att hitta tillbaka till tillväxtspåret samtidigt som deras största konkurrent i USA har kvalitetsproblem. Det är dock en liten position.”

Malmöbaserade Thule har också letat sig in i depån
”Thule har en verklig potential att överraska när det gäller tillväxt och marknadspenetration. Thule är ett av de starkaste globala varumärkena inom sina segment. Det tycker jag inte alls märks i deras värdering i dag.”

Tiltrotationsbolaget Engcon är det senaste innehavet.

”Vi lyckades inte köpa den på introduktionen, men kom in senare när kursen föll tillbaka. Vi köpte när den var under press på grund av nedgången inom byggsektorn. Engcon gör byggarbetsplatser effektivare. Det går att arbeta i mindre och trängre stadsmiljöer. Så för kunden är det en fantastisk produkt att köpa. Återbetalningen är cirka 6 månader. Engcon har alla kännetecken för ett kvalitetsföretag.”

Även småländska undret Fortnox ingår i fonden.

”De har utvecklat en fantastiskt skalbar tjänst som gång på gång visat sig framgångsrik. Vi tror att de fortfarande har en lång tillväxtresa framför sig.”

Hur många innehav har ni?

”Vi har 55 innehav. Vi siktar på att ha mellan 50–60. Det anser vi skapar en bra balans. Småbolag är individuellt ett mer volatila än stora bolag. Vi vill försöka dämpa volatiliteten genom diversifiering. Om du har för många positioner är det svårt att slå index.”

Småbolagsaktier och särskilt europeiska småbolagsaktier har varit särskilt eftertraktade under de senaste två åren. Den vanligaste frågan han får från institutionella kunder nu är hur han tror att styrräntorna kommer att påverka småbolagen.

Vad händer till exempel om styrräntorna inte går ner som väntat. Hur kommer det då att påverka småbolagen. ”

Vad svarar du då?

”Även om räntorna skulle stiga så tror jag inte det kommer att påverka småbolagen i någon större utsträckning. Det avgörande är vinsttillväxten och småbolagens vinsttillväxt är starkare än vad den är för storbolag. Anledningen är att småbolagen kan agera smidigare och växa på sina olika marknader, utan den typ av byråkrati som man ofta ser i storbolag.”

Under 2020 och 2021 var småbolagssektorn upphaussad. Sektorn var dyr jämfört med sitt historiska snitt.

”Samtidigt fanns det en logik varför de gick så bra. En stor del av stimulanserna till ekonomin kom småbolagen till godo.”

Ränteuppgången drabbade småbolagen hårt.

”Jag tror att om vi inte skulle få se en räntenedgång eller om räntorna till och med skulle stiga igen så skulle småbolagen denna gång ändå inte drabbas lika hårt, av den enkla anledningen att de redan fallit väldigt mycket så värderingarna i utgångsläget är mycket lägre. ”

En annan vanlig fråga från institutioner är varför de skulle investera i Europa i stället för i USA.

”Då brukar jag svara att vi letar efter företag som är mer globala till sin natur. De är inte så beroende av den europeiska ekonomin alternativt har de en mycket bra affärsmodell som tillåter dem att stå emot stormar av diverse slag. Vi söker efter kvalitetsbolag med stora marknadsandelar, god avkastning på kapitalet, en växande eller bibehållen marginal och förmågan att prissätta sina produkter effektivt."

”Under de senaste två årens inflationsperiod har samtliga våra innehav testats hårt. Trots det har marginalerna förblivit relativt stabila. Så jag är säker på att de företag vi äger har god prissättningsförmåga. Så vår fond är visserligen fokuserad på Europa men många av bolagen är globalt fokuserade och får sina intäkter globalt. Det i sin tur ger dem större motståndskraft.”

”Andra frågor jag brukar få handlar om Kina och europeiska företags beroende av Kina. Det gäller särskilt Tyskland.”

Hur ser ni på det?

”Jag har precis varit i Tyskland och träffat tolv olika bolag. Det är ingen tvekan om att stämningen i det tyska näringslivet är låg. Både fordonsindustrin och kemiindustrin är pressad. Kemiindustrin lider av de högre energipriserna.”

”Trots detta finns det fantastiska företag som inte påverkas av allt detta och som inte är beroende av Kina. De drabbas inte av de högre energipriserna och de är inte exponerade mot fordonsindustrin. Trots det handlas deras aktier ner tillsammans med allt annat eftersom de är noterade i Tyskland. Det fina är att du kan köpa hackorna och spadarna till ASML och Novo Nordisk i Europa till rabatterade priser.”

Hur värderas bolagen i fonden idag?

”Vår fond handlas ungefär till 20 gånger P/E. Det är något högre än genomsnittet, men vår fond handlas alltid högre än genomsnittet på marknaden. Det beror på att våra bolag genererar högre tillväxt. Tillväxttakten i våra portföljbolag är runt dubbelt så hög som marknaden i stort. Småbolagsindex innehåller normalt sett väldigt mycket finans- och fastighet som inte växer så snabbt.”

Vad äger ni för bolag i Tyskland?

”Ett intressant innehav vi har är Fuchs som gör smörjmedel. De har tusentals kunder som behöver mycket nischade smörjmedel. Det kan vara allt från en liten flaska till hela oljefat. En del trodde att deras verksamhet skulle minska kraftigt med intåget av elbilar, men det är faktiskt precis tvärtom.”

”I elbilar behöver du i stället mer termiska vätskor som går in i batterierna, för att kyla batteriet och göra batterierna mer effektiva. Det gör att det laddar snabbare och laddar ur långsammare, vilket ger dig mer räckvidd.”

”De termiska vätskornas kemiska egenskaper är mycket liknande de hos smörjmedel. Så Fuchs är ledande inom termiska vätskor. Så jag tror att de faktiskt kommer att sälja mer till elbilssektorn än till fossila fordon framöver. Termiska vätskor behövs också till datacenter som ett sätt att kyla ner dessa. Det betyder till exempel att du kan minska avståndet mellan servrarna med 90 procent. Så du kan packa fler servrar på samma kvadratmeter.”

Ett annat tyskt innehav är köksutrustningsspecialisten Rational.

”Det är världens främsta tillverkare av köksutrustning. Deras ugnar finns i både Vita huset och i Buckingham Palace. Deras produkter effektiviserar kök. Det kan ta bort arbetskraft från köket. Restaurangers största utgift är arbetskostnaden.”

Hur ser du på de i förhållande till Electrolux Professional?

”Skillnaden är teknologin som finns i Rational. Det finns en Rational på varje trestjärnig Michelin-restaurang. Deras ugnar har förmågan att laga sju olika maträtter på sju olika nivåer i ugnen. Det är mycket svårt att göra. Men även att kunna rengöra ugnen effektivt, värma upp den snabbt. Rational gör detta bättre än någon annan och därför har de en marknadsandel på 50 procent.”

”Det finns fortfarande mycket potential kvar. Särskilt i USA. Varje ugn är gjord av en person. Varje ugn har tillverkarens signatur i slutet av produktionslinjen.”

Något annat ni äger i Tyskland?

”Vi äger ett mjukvaruföretag i Tyskland. Det heter Atoss. De gör HR-mjukvara. De är marknadsledare inom sitt område. Väldigt nischade.”

”Sedan äger jag också Nexus, som gör hälso- och sjukvårdsspecifik mjukvara. Det är väldigt nischat. Det har blivit en del av digitaliseringen av tyska sjukhus. Så det hjälper till att underlätta i den förändringen med patientjournaler och sådant.”

När jag tänker på mellanstora mjukvarubolag och Tyskland så tänker jag på Nemetscheck.

”Vi brukade äga Nemetschek. Nu har den blivit för stor. Men jag tycker att det är ett fantastiskt företag. Jag tycker faktiskt att det är ett av de bästa mjukvaruföretagen jag har sett.”

”Byggmarknaden de verkar i är så analog. Alla vet hur mycket papper en arkitekt ger dig vid ett byggprojekt, hur många ändringar som görs och hur svårt det är för byggaren att förstå allt detta. Så att strömlinjeforma dessa processer skapar så mycket värde. Och Nemetschek är i framkanten av detta. Jag tycker att de har byggt ett otroligt attraktivt företag i det avseendet. Och nu när de går över till molnet, förändras Nemetscheks marginaler.”

”De går från ett företag med 30-procentiga marginaler till ett företag med 40-procentiga marginaler. Jag är väldigt ledsen att vi var tvungna att göra oss av med dem”, säger Phil Macartney.

Karl Lans

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -