Tunga räntebesked i veckans fokus

Makroveckan Finansmarknaden fortsätter att präglas av viss oro. Förhoppningsvis kan den här veckans räntebesked och inflationssiffror sätta lite bättre fart på börserna. Något som också skulle kunna bli en lättnad för en pressad svensk krona.

En hygglig avslutning räddade många av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen var upp med 0,1 procent och Stoxx600 steg med 0,5 procent under veckan som helhet. Däremot var det ner i USA och S&P500 backade med 0,8 procent när techfrossan fortsatte att sätta klorna i investerarkollektivet.

På räntesidan var det i huvudsak nedgångar inför en vecka fylld med tunga räntebesked. Den amerikanska tioårsräntan har fortsatt att falla under inledningen av den här veckan och handlas nu kring 4,18 procent.

Oljepriset sjönk under veckan som gick men har stigit något under måndagens och Brentoljan handlas nu 80,7 dollar per fat.

Den svenska kronan fortsätter sin resa neråt och dollarn kostar nu 10,81 kronor och euron handlas kring 11,74. Handelsvägt (KIX-index) ligger kronan nu på ungefär de nivåerna som oroade Riksbanken så mycket under våren. Huvudscenariot är ändå att det låga inflationsutfallet i juni väger tynger inför Riksbankens besked den 20 augusti och att det då kommer en räntesänkning. Däremot kan kronans svaghet komma att påverka Riksbankens räntebana.

Den här veckan fortsätter visserligen företagsrapporterna att komma i en strid ström, men får betydligt mer konkurrens från makrosidan när det gäller investerarnas intresse.

Det tre huvudnumren är förstås räntebeskeden från Bank of Japan, Federal Reserve och Bank of England. Osäkerheten vilka besked de respektive centralbankerna väntas leverera är samtidigt ovanligt stor.

Viktiga Federal Reserve väntas visserligen ligga still med räntan även denna gång men förhoppningen är stor att man flaggar tydligt för en räntesänkning i september. Det är också vad som prisas in på räntemarknaden just nu. Viktigt för vad man ska tro om räntesättningen framöver blir också fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror där drömscenariot är en lagom inbromsning. En alltför skarp dämpning av nya sysselsatta skulle sprida viss osäkerhet kring den amerikanska konjunkturen.

Bank of Japan väntas röra sig åt andra hållet och kan komma att göra en mindre räntehöjning redan nu. Dessutom börja skruva ner köpen av värdepapper mer ordentligt. Något som kan komma att påverka marknadshumöret negativt.

Bank of England väntas i sin tur sänka räntan med 25 punkter, trots envist höga löneökningar.

Men det kommer mycket på makrofronten även i övrigt.

Onsdagens inflationssiffror för EMU-området blir en viktig input för ECB inför deras septemberbesked. Skulle inflationen sjunka en bit kan vi nog börja räkna hem en räntesänkning. Inte minst som konjunkturen i EMU-området har visat tecken på att vackla under de senaste månaderna.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram mot tisdagens konjunkturbarometer samt torsdagens inköpschefsindex för industrin och hoppas att hyggliga siffror kan sätta lite fart på kronan. Men det är kanske för mycket att hoppas på.

Måndag

Svenska BNP-siffror för årets andra kvartal samt detaljhandelssiffrorna för juni. Lär vara svag BNP-tillväxt men detaljhandeln kan ha tagit lite bättre fart.

Tisdag

Fullmatad makrodag där tyska inflationssiffror lär stjäla en del fokus. Annars är det konjunktursiffrorna som dominerar med barometrar från Sverige och EMU-området samt BNP-siffror för de sistnämnda. Den svenska barometerindikatorn pekade mot hygglig utveckling i förra mätningen och förhoppningen är förstås att uppgången ska fortsätta. Intressanta siffror över hushållshumöret i USA och antalet lediga platser i amerikansk ekonomi. Det mesta tyder på att en tidigare stekhet amerikansk arbetsmarknad nu svalnar av, vilket Federal Reserve hoppats på.

Onsdag

Bank of Japan lämnar räntebesked på morgonkvisten och det skulle inte förvåna om de presenterar en del åtstramningsåtgärder. I första hand minskade värdepappersköp men det kan också bli en mindre räntehöjning. Sen vänds marknadens blickar mot kvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Den stora majoriteten analytiker räknar inte med någon ränteförändring men spekulationerna kring en sådan har ändå tagit lite fart under senare tid. Håll också koll på inflationssiffrorna från EMU-området som är viktiga inför ECB:s septemberbesked.

Torsdag

Det svenska inköpschefsindexet för industrin har varit överraskande starkt under en tid. Förhoppningsvis fortsätter den positiva trenden, men osäkerheten är stor efter svaga siffror från EMU-området. Sen är det dags för Bank of England att träda in på centralbanksarenan. Trots höga löneökningar och envist höga tjänstepriser vänta banken sänka räntan med 25 punkter. Viss risk för att marknaden blir besviken.

Fredag

De amerikanska arbetsmarknadssiffror för juli som väntas bekräfta bilden att av trycket på arbetsmarknaden minskar och att löneökningarna dämpas. En svag siffra lär sätta ytterligare fart på spekulationerna kring kommande räntesänkningar, om ni inte Fed sänkte redan i veckan. En alltför svag siffra lär dock spå på oron för den amerikanska konjunkturutveckligen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -