(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)
Juni var ingen rolig börsmånad där Europa och framför allt Frankrike präglades av politisk osäkerhet, men efter regn kommer solsken och juli har varit betydligt bättre åtminstone på hemmaplan. Något riktigt högtryck kan man däremot inte säga att de svenska bolagsrapporterna, som har dominerat nyhetsflödet de senaste veckorna, har bjudit på.
Bland de rörelsedrivande storbolagen i OMXS30 har nu alla utom Nibe rapporterat och utfallet visar att det bara är med knapp marginal som mer än hälften har lyckats slå analytikernas vinst- och försäljningsprognoser. Det är ett utfall som drar åt det svagare hållet jämfört med hur det brukar se ut och det visar sig också i ganska trista kursreaktioner på själva rapportdagen för många storbolag, samtidigt som flera små- och medelstora bolag rört sig desto mer på sina rapporter.
Stockholmsbörsen har trots storbolagens medelmåttiga rapportperiod mäktat med en liten uppgång i juli med knappt 2 procent för OMXS30 medan det bredare OMXSPI har klättrat med närmare 3 procent.
I USA har månaden präglats av dels en turbulent utveckling i presidentvalskampanjen, dels tvära kast i tekniksektorn där det stundtals har varit ökad oro för att det gått lite väl snabbt upp. Småbolagen gjorde samtidigt en stor comeback på börsen tidigare i månaden.
Sammantaget landade juli på en uppgång med 1 procent för det breda S&P500, men en nedgång på 0,8 procent för teknikbörsen Nasdaq efter en urstark spurt på månadens sista handelsdag.
Vass trupp i juli
Vår månadslista har också haft en betydligt roligare utveckling i juli jämfört med motvinden som många av våra aktier möttes av i juni. De allra flesta aktierna är upp den gångna månaden och flera har fått rejäl fart efter att ha släppt rapporter som fallit i god jord.
Loomis är ett exempel där vinsten var klart bättre än väntat och aktiens uppgång på 16 procent på rapportdagen sticker ut det här kvartalet. Säkerhetskollegan Securitas, en gång moderbolag till Loomis, kom också med en positiv rapport som gav aktien en ryggdunk.
Electrolux å sin sida slog förväntningarna med ordentlig marginal men där var förväntningarna lågt ställda och konsumenterna är enligt bolaget fortsatt ganska avvaktande, vilket höll tillbaka uppgången i aktien något.
Danska DSV, byggjätten Skanska och branschkollegan Vinci i Frankrike är tillsammans med Blackrock andra aktier som har glänst på listan i juli. Dejtingbolaget Match har också en fin månad i bagaget efter en bra rapport i veckan och efter att ännu en aktivist i form av Starboard Value har tankat aktier, samt pekat på en undervärdering av aktien och tryckt på för en eventuell försäljning.
Den stora rapportplumpen står biltillverkaren Stellantis för, som precis som övriga bilbolag har det tufft och pressas av en svag marknad.
Så gick det för aktiefavoriterna i juli
Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.
Byten inför augusti
När vi går in i augusti gör vi inga stora förändringar men några byten i laguppställningen blir det. Exempelvis får Byggmax komma in och där hoppas vi på fortsatt omvärdering efter att bolaget stärkt lönsamheten.
Även Essity tar plats på listan. Hygienbolagets nya mål och den senaste rapporten visar på intjäningspotentialen som finns och den hoppas vi att marknaden ska uppskatta i form av högre multiplar.
Vi tar samtidigt förväl av Skanska som har gått relativt bra och slagit index sedan vi tog med den på listan i höstas. Förutsättningarna finns att fortsätta klättra med stöd av lägre räntor, framgångar i USA och dolda värden i balansräkningen men vi landar ändå i att en ljusare framtid redan har prisats in i aktiekursen till viss del nu.
Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i augusti
(Med på listan sedan / startkurs)
Ellinor Beckett
Hexpol
(april-24 / 130,60 kr)
Plasttillverkaren Hexpols andra kvartal var i linje med förväntningarna och nu är dessutom nye vd:n Klas Dahlberg på plats. Aktien är fortsatt relativt lågt värderad jämfört med andra industribolag. Bra kassaflöden, en låg skuld som minskar trots att man höjt utdelningen och gett extrautdelning, är några saker som talar för aktien. Goda förutsättningar för fortsatta förvärv och en bra ägarbild likaså.
Knowit
(juli-24 / 166,40 kr)
Knowit gasade in i lågkonjunkturen – med fallande vinster och skenande kostnader som följd. Nu har it-konsulten anpassat kostymen och omsättningen minskade i andra kvartalet medan rörelseresultatet ökade samtidigt som man börjar se tecken på vändning inom vissa områden. Digitalisering, och inte minst AI och cybersäkerhet, är trender som borde gynna bolaget.
Martin Blomgren
Dustin
(mars-24 / 11,30 kr)
IT-återförsäljaren Dustin har bjudit på både snabba uppgångar och rejäla snytingar. Efter budpliktsbud, nyemission och tuffa marknadsförhållanden i fjol är det nu väntans tider på en bättre slutefterfrågan. Senaste rapporten innehåll en marginalbesvikelse men också en lite mildare försäljningsnedgång än väntat och visst hopp om att AI-bestyckade persondatorer ska bli ett framtida lyft.
Vi räknar med en fortsatt skakig resa men håller fast vid att det finns mer att hämta när marknaden piggnar till för placerare som inte är rädda för att bli åksjuka.
Electrolux
(maj-24 / 97,32 kr)
Vitvarujätten har jobbat i uppförsbacke länge nu och det syns både i aktiekursen och i en värdering som är väldigt låg ifall sakernas tillstånd skulle börja normaliseras. Med byten på både ordförande- och vd-posten och en pågående översyn av strukturen kan hösten bli händelserik.
Vinsten i Q2-rapporten överraskade rejält positivt, men så var också förväntningarna nedkörda och något större tryck i efterfrågan syns inte ännu. Spännande skede där nedsidan trots allt bör vara hyfsat begränsad.
Securitas
(aug-23 / 89,56 kr)
Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig efter två år och halvårsrapporten var en solid historia med 5 procents organisk tillväxt och en rörelsemarginal som sakta, sakta fortsätter krypa uppåt mot målet på 8 procent. Ett mål som ska vara infriat i slutet av 2025 och som upprepades i rapporten.
I takt med att trovärdigheten för marginalmålet ökar och oron för en hög skuld minskar så anser vi fortfarande att en högre värdering är motiverad. Ett p/e-tal på drygt 10 för ett ocykliskt bolag i en stigande vinsttrend är helt enkelt för lågt och en vacker dag tror vi att aktiemarknaden kommer till samma slutsats.
Pekka Kääntä
Byggmax
(ny)
Ett säsongsmässigt starkt tredje kvartal väntar för bolaget och vi hoppas på att den omvärdering av aktien som till viss del är på väg kan fortsätta. Bolaget har dessutom förbättrat lönsamheten och stärkt balansräkningen.
Loomis
(nov-23 / 289,40 kr)
Kontanthanteraren Loomis fortsätter att växa och bolaget är en pålitlig utdelare som värderas försiktigt. Under juni månad tyngdes kursen av en sanktionsavgift från Finansinspektionen, men en överraskande stark rapport i juli fick ordentligt fart på kursen igen.
Vi satsar vidare på att oron för kontanternas död i den globala ekonomin är överdriven.
Scandi Standard
(sep-23 / 52 kr)
Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag, men sedan hösten 2023 har den flugit allt högre och kursen har stigit över 50 procent. I grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på Danmark så ser vi potential för en ytterligare uppvärdering. Som ett extra plus ser det riktigt bra ut tekniskt både kort och lång sikt och det har varit gott om insiderköp på sistone.
Karl Lans
Allianz
(juli-24 / 259,50 eur)
Tyska försäkringsjätten Allianz är ett av världens största försäkrings- och kapitalförvaltningsbolag. Under decennier har Allianz visat stabil intäktstillväxt och lönsamhet. Företaget har en stark balansräkning.
Verksamheten är väldiversifierad med ett brett utbud av försäkringsprodukter och finansiella tjänster. Allianz är dessutom globala och kan på så vis dra nytta av tillväxtmöjligheter på andra marknader. Allianz har en mycket stark position inom kapitalförvaltning genom sina dotterbolag Allianz Global Investors och PIMCO.
Utöver detta har Allianz en stark utdelningshistorik. Under de senaste tio åren har bolaget i genomsnitt höjt utdelningen med 10 procent per år. Allianz är en aktie att man kan köpa och med fördel glömma, som klyschan säger.
Stellantis
(juni-24 / 20,20 eur)
Stellantis, som är lite av en spekulativ investering och där senaste rapporten visade på riskerna med aktier i bilsektorn, har stor exponering mot den amerikanska marknaden och Europa. Även Asien och Latinamerika är viktiga marknader. Särskilt starka är bolaget inom SUV och pick-up-trucks i USA. Värderingen är fortsatt låg med ett P/E-tal under 4.
Stellantis kan gynnas av fler tullar mot kinesiska biltillverkare. Fram tills vi ser en omvärdering återför bolaget mycket kapital både i form av utdelningar och genom aktieåterköp.
Veolia
(mars-24 / 28,65 eur)
Veolia Environement är globala specialister på vattenhantering, avfallshantering och energitjänster. Drygt en femtedel av omsättningen genereras i Frankrike, drygt 40 procent i övriga Europa, Nordamerika står för 8 procent och Asien för 6 procent.
Förra året stod avfallsdelen för 39 procent av omsättningen, vattendelen för 38 procent och energidelen för 23 procent. Framför allt är det i sophanteringsdelen som Veolia ser möjligheter att öka lönsamheten och få strukturell tillväxt. Det handlar särskilt om att utöka verksamheten inom mer lönsamma delar av denna, som hantering och bearbetning av farligt avfall.
Trots att aktien stigit en del är Veolia betydligt lägre värderad än sina amerikanska motsvarigheter. Veolias breda och diversifierade portfölj av miljötjänster drar nytta av den ökande efterfrågan på miljövänliga lösningar och tjänster samtidigt som bolaget har en stark finansiell ställning och hög direktavkastning.
Vinci
(feb-24 / 117,08 eur)
Kassaflödeskungen franska Vinci är världsledande på utveckling av större infrastrukturprojekt, förvaltning och drift av infrastruktur och fastigheter. Vinci handlas nu till ett p/e-tal på 13 för innevarande år och 12 för 2025. På nuvarande aktiekurs ger Vinci en direktavkastning på motsvarande 4 procent.
Det som talar till Vincis fördel är att de har mycket goda kassaflöden från verksamheten. Vincis verksamhet är inte särskilt konjunkturkänslig eftersom man sysslar med stora infrastrukturprojekt och drift av dessa. Nuvarande värdering ger ett fint tillfälle att plocka in denna aktie i den långa depån. Vinciaktien kommer sannolikt att värderas upp i takt med de kommande räntesänkningarna.
Ludvig Löngårdh
Match Group
(feb-24 / 38,38 usd)
Dejtingbolaget Match Group, som bland annat äger varumärkena Tinder och Hinge, har kommit ner i värdering och aktivistinvesteraren Elliott har tagit en position på 1 miljard dollar i bolaget. Elliot kommer sannolikt röra om i grytan och det är inte omöjligt att ett uppköp är aktuellt.
Under sommaren anslöt ytterligare en aktivist i ägarlistan i form av Starboard som trycker på för förändringar, vilket har fått fart på aktiekursen. En bra rapport nyligen gav också aktien en knuff uppåt.
Daniel McPhee
Essity
(ny)
Essity har med nya finansiella mål och en färsk rapport skvallrat om potentialen i den framtida intjäningsförmågan. En historik kantad av besvikelser innebär att det krävs mer än så för att övertyga aktiemarknaden och belönas med högre värderingsmultiplar.
Genom försäljningen av Vinda har bolaget minskat skuldsättningen och beroendet av massapriser. Kvar finns segment med högre marginaler. Resultatet av högre vinstmultiplar på ökade vinster är stigande aktiekurser.
Här kan du läsa Placeras kommentar på rapporten för andra kvartalet.
Hufvudstaden
(juli-24 / 125,50 kr)
Finansieringsläget i fastighetssektorn har skapat volatilitet på aktiemarknaden. Hufvudstadens bestånd är omöjligt att återskapa och den låga belåningsgraden gör att substansrabatten slår igenom kraftigt på husen som du kan köpa på börsen till 75 procent av det bedömda marknadsvärdet. Stabiliserade eller lägre räntor kan dessutom gynna synen på sektorn som helhet.
Här kan du läsa om hur skuldsättningen påverkar rabatten på fastigheterna.
Rugvista
(jan-24 / 70 kr)
Gällande Rugvista är ambivalensen hög. Sedan årsskiftet har aktien gått betydligt sämre än index och lönsamheten har utmanats av att kunderna köper billigare mattor och reaprodukter. Den försiktiga vägen vore att plocka ut aktien innan rapporten i mitten på augusti. Risken för fortsatt lönsamhetspress är uppenbar och låga värderingsmultiplar blir snabbt höga när vinsten minskar.
Men trots tuff makro har bolaget lyckats öka försäljningen av antalet mattor. Bruttomarginalerna är höga, nettokassan stor och aktien handlas på låga värderingsmultiplar, även på konservativa antaganden om framtida intjäning.
Värdefälla eller tankevurpa? Svårbedömt och något framtiden får utvisa.
Pär ståhl
Blackrock
(jun-24 / 787,32 usd)
Placera gillar Blackrock som har klivit fram som den dominerande kraften inom finansbranschen. Blackrock är marknadsledare med höga marginaler och med en relativt låg värdering. I kombination med attraktiva utsikterna för branschen tycker vi att aktien är köpvärd. I år har aktien backat och inte hängt med uppgången i USA:s breda aktieindex.
DSV
(apr-24 / 1122 dkk)
Den danska transportjätten DSV har haft en skral kursutveckling sedan toppen under hösten 2021. Kursrekordet nåddes mitt under pandemin när det var stora problem med globala leverantörskedjor och stor kapacitetsbrist på fraktcontainers.
DSV är idag världens tredje största transportbolag med en marknadsandel på knappt 5 procent. De fem största spelarna har tillsammans 20 procent. Placera tycker att historien imponerar med många lyckade förvärv på en fragmenterad marknad och ett nytt saudiskt samarbete kan ge betydande vinsttillväxt på sikt.
Exor
(apr-24 / 103,05 eur)
Investmentbolaget Exor, grundat av Agnelli-familjen för över 100 år sedan, är en global spelare inom flera sektorer. Under ledning av John Elkann har Exor genomgått en imponerande transformation från bilar till ett diversifierat investmentbolag.
Värderingen för Exor är snål, med ett p/e-tal kring 7 och en substansrabatt på hela 45 procent mot underliggande tillgångar. Substansrabatten är på en ovanligt hög nivå, vilket gör det fördelaktig att köpa in sig i klenoder som Ferrari, Juventus, Stellantis och Philips till en billig penning.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
HEXPOL B | Köp | 119,70 | - |
Knowit | Köp | 163,20 | - |
Dustin Group | Köp | 11,51 | - |
Electrolux B | Köp | 95,34 | - |
Securitas B | Köp | 115,10 | - |
Byggmax Group | Köp | 37,34 | - |
Loomis | Köp | 341,00 | - |
Scandi Standard | Köp | 82,00 | - |
Allianz SE | Köp | 260,80 | - |
Stellantis N.V | Köp | 15,40 | - |
Veolia Environnement S.A. | Köp | 29,04 | - |
Vinci SA | Köp | 105,60 | - |
Match Group | Köp | 38,14 | - |
Essity B | Köp | 301,30 | - |
Hufvudstaden A | Köp | 129,70 | - |
RugVista Group | Köp | 57,00 | - |
BlackRock | Köp | 876,50 | - |
DSV | Köp | 1 264,00 | - |
Exor N.V. | Köp | 94,60 | - |