USA-räntor stiger, dollarn stärks

Makro Efter stora nedgångar under måndagen stiger USA-räntor i både kortare och längre löptider på tisdagsmorgonen. Dollarn återhämtar sig något mot både euron och yenen.

Den amerikanska tvååringen är 14 punkter upp medan tioåringen är 8 punkter upp sedan svensk stängning måndag.

Måndagens ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn steg mer än väntat till 51,4 i juli från 48,8 tidigare månad och tyder på en viss återhämtning.

ING Economics skriver att senaste ISM data tyder på "en situation som ser ok ut med en ekonomi som växer, skapar fler jobb och en inflation över målet".

Den amerikanska arbetsmarknaden försvagades något och indikerar att Federal Reserve bör börja sänka räntorna de kommande kvartalen, sade Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly.

Men trots den svagare jobbrapporten drog Daly inga slutsatser om att arbetsmarknaden börjat försvagas allvarligt.

"Policyjusteringar kommer vara nödvändiga under de kommande kvartalen", sade Fed-chefen i San Francisco, "vi har nu fått det bekräftat att arbetsmarknaden bromsar in och det är oerhört viktigt att vi inte låter den bromsa in för mycket så att den tippar över till en nedgång".

Hur mycket Fed sänker räntan kommer att bero på inkommande data, tillade hon.

Daly ser fortfarande styrkor i arbetsmarknaden där företag har bromsat sina anställningar av ny arbetskraft, men de flesta drar inte ned på jobben.

"Vi har en någorlunda stabil arbetsmarknad", sade Daly. "Under huven på arbetsmarknadsrapporten finns det lite mer utrymme för tillförsikt".

Dalys kommentarer kommer efter den sämre än väntade jobbrapporten under fredagen.

Flera Fed-ledamöter har avrått från att läsa in för mycket i en jobbrapport.

På tisdagsmorgonen återhämtade sig flera av de asiatiska börserna något efter större nedgångar under måndagen.

Yenen tappar mot dollarn till 145:25 samtidigt som de japanska räntorna stiger i både längre och kortare löptider.

På morgonen visade data att de japanska hushållens konsumtion steg med 0,1 procent, säsongsjusterat, i juni jämfört med föregående månad, väntat var +0,2 procent, efter -0,3 procent månaden före.

Jämfört med samma månad föregående år sjönk konsumtionen med 1,4 procent, väntat var en nedgång med 0,9 procent.

Precis som väntat lämnade Australiens centralbank, RBA, sin styrränta oförändrad på 4,35 procent.

I ett pressmeddelande skriver RBA att inflationen förblir över inflationsmålet och har visat sig vara ihärdig.

De noterar att utsikterna förblir ovissa och att data den senaste tiden tyder på att processen att få ned inflationen till målet är långsam och guppig.

Penningpolitiken behöver vara restriktiv till dess att RBA är säkra på att inflationen är på väg ned mer permanent till målintervallet, skriver de.

Det primära målet för RBA är att få ned inflationen till målet.

I Storbritannien bidrog det varma vädret till att den brittiska detaljhandeln återgick till en blygsam tillväxt förra månaden när kunderna spenderade pengar på sommarkläder och hälso- och skönhetsprodukter, rapporterar Bloomberg News.

Brittisk detaljhandelsförsäljning steg med 0,3 procent i juli jämfört med motsvarande månad 2023, efter en nedgång med 0,5 procent månaden före, väntat var just en uppgång med 0,3 procent.

Nederländernas konsumentpriser steg med 3,7 procent i juli jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt definitiv statistik. I juni var inflationstakten 3,2 procent.

I Europa riktas blickarna mot tysk industriorder för juni. Commerzbank tror att såväl nya order som industriproduktionen kommer att ha varit högre i juni än föregående (svaga) månad. Men det är osannolikt att ökningarna är tillräckligt stora för att ge tillverkarna hopp om än vändning till det bättre.

Banken påminner om att de svaga majsiffrorna för orderingång och industriproduktion för en månad sedan märkbart dämpade förhoppningarna om en ekonomisk återhämtning.

Konsensusprognosen för juni månads industriorder ligger på +0,8 procent, efter -1,6 procent i maj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -