Så vanliga är de stora börsfallen

Börs Börsen har börjat skaka rejält i augusti men än så länge är det inget som sticker ut från det normala mönstret på aktiemarknaderna. Några avkylningar per år tillhör spelet.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Knappt 9 procent föll USA-börsens breda index S&P 500 från den senaste toppstängningen den 16:e juli till stängningen efter måndagens börsoro. Stockholm följde hack i häl och index tappade nästan lika mycket här.

Det gamla talesättet att börsen tar trapporna upp och hissen ned har återigen visat sig stämma, då första hälften av året har präglats av stigande börser och ovanligt få stora bakslag. Blickar man bakåt på börshistoriken så var det egentligen bara en tidsfråga innan det var dags för en ny hissresa nedåt.

För det tillhör det normala att börsen hackar till då och då och exakt hur ofta det sker har Bank of America gått igenom i en färsk analys. Sedan år 1930 har nedgångar i S&P 500 på minst 5 procent inträffat i genomsnitt 3,3 gånger per år.

Att börsen faller 10 procent eller mer är ovanligare men tillhör också det normala. Vissa år har varit helt förskonade medan andra år har investerarna åkt på en 10-procentssnyting både två och tre gånger.

I snitt har det hänt strax över en gång per år.

Riktigt otäcka fall på 15 eller 20 procent är mer sällsynta tack och lov. 15-procentiga korrektioner har hänt en gång vartannat år medan fall på mer än 20 procent har infallit vart 3-4:e år och ibland har det gått nästan ett decennium utan så stora ras i S&P 500.

Om den pågående börsoron till slut visar sig vara ännu en sund och naturlig 5-10 procents korrektion eller början på något värre är det ingen som vet, även om många nu känner sig manade att bjuda på kvalificerade gissningar.

Två statistikpunkter som man kan ta med sig om man är riktigt långsiktig på börsen och behöver stilla sin oro är hur bra oddsen är för att tjäna pengar för den uthållige, samt hur riskabelt det är att försöka tajma börsens rörelser:

1) Sannolikheten för att gå back på USA-börsen för den som har en 5-årshorisont är ungefär 10 procent och på 10-års sikt bara 5 procent under mätperioden 1930 fram till idag.

2) Medan S&P 500 har klättrat med nästan 25 000 procent sedan 1930 skulle uppgången bara ha varit 76 procent om man missade de 10 bästa dagarna varje decennium. Den oturen eller taskiga tajmingen lär förstås ingen ha haft i praktiken men det visar på faran med att paniksälja i fel läge och sedan missa den ofta kraftfulla vändningen uppåt.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -