Ta ut pension del 3: Skatta som pensionär

Pension Tror du att skatteplanering för pensionärer bara gäller höginkomsttagare? Då tror du fel. De flesta har mycket att vinna på att hålla koll på skattesatserna när de närmar sig pensionen.

Det är alltså inte bara den som har hög pension och hög lön som bör ta sig en funderare på skatten. Det beror på att din ålder när du börjar ta ut pensionen har stor betydelse för hur mycket skatt du får betala.

Staten vill att du ska jobba längre

Att vi ska jobba längre upp i åldrarna eftersom vi lever längre vet du säkert. Ett led i detta är att den förhöjda pensionsåldern, som Placera skrivit om tidigare. Men om den lägre pensionsåldern är piskan så håller staten också en morot i den andra handen.

Det är nämligen fördelaktigt att ur skattesynpunkt att jobba längre och ta ut pension senare. Effekten på den totala månadsinkomsten blir förstås ännu större av att din pension blir avsevärt högre när utbetalningstiden komprimeras, vilket Placera skrivit om tidigare i del 1 och 2 i denna artikelserie.

Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på Min Pension.

”Det har varit svårt för många att hänga med i turerna vilken ålder som gäller för den lägre skatten, men från och med i år har man höjt den till 67. Man ska alltså vara 66 år när året börjar för att omfattas av den lägre skatten det året.”

Dan Adolphson Björck

Tidigare var det två olika åldersgränser för jobb och pension, men numera är det alltså samma. Det är bara ett exempel på de många skatteändringar som pensionärer och ”jobbonärer”, de som kombinerar jobb och pension, fått på senare tid.

”Man bör ha i åtanke att skatteregler är föränderliga och det enda man kan uttala sig med säkerhet om är det som gäller just nu. Man gör klokt i att hålla sig underrättad om eventuella förändringar”, säger Dan Adolphson Björck.

Den låga skatten på arbete från det året du fyller 67 innebär att du i själva verket får tillbaka mer än du betalar in i systemet, eftersom skatten på lön är lägre än den inbetalning som du får till din allmänna pension. Detta gäller upp till månadsinkomst om cirka 45 000 kr (och räknar inte med arbetsgivaravgiften).

Att tänka på som höginkomsttagare

Är du ändå en av de som haft generösa tjänstepensionslösningar och dessutom kanske sparat en rejäl slant till din pension själv? Då kan det vara läge att tänka på att du inte ska hamna över gränsen för statlig inkomstskatt. Detsamma gäller förstås om du fortsätter att arbeta samtidigt som du börjar ta ut din pension.

I år är gränsen för att betala statlig inkomstskatt 51 300 kronor per månad, men för den som fyllt 66 år vid årets ingång är gränsen 58 100 kronor per månad. Att brytpunkten är högre för äldre beror på det förhöjda grundavdraget.

Här gäller det alltså att planera så att skatteuttaget blir så jämnt så möjligt, så att du inte de första åren som pensionär har en hög pension, som du betalar onödigt mycket skatt på, och efter några år har en låg pension.

Vissa pensionsbeslut är oåterkalleliga – men förändring är på gång

Vad gäller tjänstepensionen, privat pension och den individuellt pensionssparande (IPS) bestämmer du i förväg hur lång utbetalningstid du vill ha och när den ska börja betalas ut. Än så länge (2024) är det så att när det väl har börjat så kan man inte pausa utbetalningarna.

Men från och med årsskiftet ändras lagstiftningen och det blir möjligt att pausa en pågående pensionsutbetalning under de första fem åren.

”Det är inte formellt klubbat, men alla är överens så det kommer att gå igenom. Den nya lagstiftningen kommer dock inte vara tvingande så det kommer bli skillnad mellan olika avtalsområden och pensionsbolag.”

Vad du i stället har att spela med, om du exempelvis är osäker på hur mycket du vill jobba framöver, är din allmänna pension. Den kan du ta ut till en fjärdedel, hälften, tre fjärdedelar och fullt ut som du vill och du kan när som helst pausa utbetalningarna.

Dan Adolphson Björck tycker man ska tänka på att skatt bestäms av en rad olika faktorer, och att det är bra att ta reda på vad som gäller just dig.

” När man går i pension så sjunker inkomsten så det är betydligt färre som betalar statlig inkomstskatt. Under 2022 var den ungefär var sjätte person i yrkesverksam ålder som kom över brytgränsen för statlig inkomstskatt, bland de över 65 år var det endast var tjugonde. Och var man bor spelar också in. Det skiljer sex kronor per hundralapp i kommunalskatt i Degerfors jämfört med Österåker.”

Min Pensions Uttagsplaneraren kan ge en fingervisning om hur mycket skatt det blir som pensionär.

”Men den som vill ha mer ingående och detaljerade uppgifter kan använda Skatteverkets räkneverktyg Räkna ut din skatt.”

Det är vanligt att pensionärer får kvarskatt, eftersom många har flera olika pensioner, och kanske också lön, från flera olika utbetalare som inte ser hur mycket skatt du ska betala. Du kan alltså behöva skattejämka för att undvika en skattesmäll. Detta gäller särskilt det året du slutar arbeta. Hur du går till väga för att undvika restskatt kan du läsa om i den här artikeln.

”Man kan också be något av pensionsbolagen att dra lite mer skatt”, säger Dan Adolphson Björck.

Tips för att betala så låg skatt som möjligt som pensionär

- Ta ut så mycket pension som möjligt från det år du fyller 67.

- Jobba extra från det år du fyller 67.

- Välj utbetalningstid på dina tjänstepensioner så att du inte hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt och glöm inte att denna gräns höjs det år du fyller 67. Det kan alltså vara klokt att vänta till detta år med att påbörja utbetalning av en av dina tjänstepensioner exempelvis. I Min Pensions räkneverktyg kan du se hur mycket du får varje månad och laborera med olika utbetalningstider.

- Vill du börja jobba igen/jobba lite mer än du tänkt dig från början eller om du helt enkelt bara räknat fel och på så sätt hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt kan du välja att dra ned på den allmänna pensionen när som helst.

- Glöm inte att välja utbetalningstid på din tjänstepension, vissa sätter i gång automatiskt vid 65 år annars.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -