Makroveckan: Inflationssiffror i fokus

Makro På finansmarknaden bidrog ett ökande konjunkturfokus till att investerare drog öronen åt sig. I veckan får vi se om amerikanska och svenska inflationssiffror samt en förväntad räntesänkning från ECB kan bidra till att lyfta börshumöret.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Det var rejält surt på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen var ner med 4,2 procent. Stoxx600 tappade 3,5 procent och S&P500 4,2 procent, efter en svag avslutning på veckan.

På räntemarknaden sjönk både korta och långa marknadsräntor rejält och den amerikanska tioårsräntan ligger nu på 3,75 procent men var nere så lågt som 3,65 procent i fredags.

Oljepriset har fortsatt att sjunka och ligger nu på strax under 72 dollar per fat. Den lägsta nivån sedan december 2021. Raset på råvarumarknaden fortsätter därmed och det väcker förstås en del frågetecken kring konjunkturutvecklingen. Inte minst i Kina.

Förra veckan blev annars en lång, och lite skakig, väntan på fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Egentligen var inte siffrorna så pjåkiga med en sysselsättningsuppgång på 142 000 personer, en arbetslöshet som tickade ner en tiondel och löneökningar som tog lite bättre fart utan att hota Federal Reserves räntesänkningsplaner. På marknaden förbyttes dock snabbt ett inledande lugn till rejäla börsras. Möjligen för att man på marknaden tog fasta på att sysselsättningsökningarna för de senaste månaderna justerades ner och även augustisiffrorna väntas få samman behandling när ett mer omfattande material blir tillgängligt.

Därmed väcks också en del frågetecken kring styrkan i amerikansk ekonomi och recessionsspöket har åter börjat väckas till liv. Flera bedömare är dessutom nu inne på linjen att de amerikanska inflationssiffrorna i allt högre grad har spelat ut sin roll, nu när den är på väg ner mot målet, och att det är den reala ekonomin som är helt avgörande för marknadsrörelserna. Vi på Placera håller delvis med men räknar ändå med att onsdagens amerikanska inflationssiffror kan röra om ordentligt på finansmarknaden. Det som står på spel är om Federal Reserve sänker med 25 eller 50 punkter i samband med nästa veckas räntebesked. Vi tror att en inflationssiffra som indikerar en större sänkning mycket väl kan få marknadsaktörerna på bättre humör.

Vi ser förstås också fram mot torsdagens svenska inflationssiffror. Det mesta talar för att KPIF kommer att hamna rejält under både Riksbankens inflationsmål och deras senaste prognos. Ett utfall in den riktningen borde egentligen räcka för Riksbanken sänker räntan med 50 punkter den 25 september men chansen/risken är stor att KPIF exklusive energi ligger på en nivå som Riksbanken tycker manar till viss försiktighet. Å andra sidan lär även KPIF exklusive energi börjar krypa ner mot 1 procent redan i närtid så osvuret är ändå bäst.

På torsdag levererar dessutom ECB sitt färska penningpolitiska besked. En sänkning med 25 punkter är allmänt väntad och ECB lär väl inte överraska. Däremot bir den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Christine Lagarde förhoppningsvis lite intressant att följa. Med löneökningar som dämpas, en inflation som rör sig mot målet och en ekonomi som verkligen skulle behöva lite stimulans finns definitivt utrymmen för att lämna mjuka besked. Risken för viss marknadsbesvikelse är dock relativt stor.

I övrigt finns en del intressanta konjunktursiffror som bland annat kinesiska handelsbalanssiffror (onsdag), amerikanskt småföretagsindex (tisdag) och den svenska BNP-indikatorn för juli (tisdag). I det senare fallet är det främst hushållens konsumtion som man bör hålla ett extra öga på.

Missa heller inte tisdagens presidentvalsdebatten mellan Kamala Harris och Donald Trump. Den enda debatt som hittills är inplanerad så vi väntar oss en riktig sluggerfest. Sen är det inte säkert att man blir särskilt klokare vad avser valresultatet men underhållande lär det i alla fall bli.   

Måndag

Under natten mot måndag har det kommit låga kinesiska inflationssiffror som pekar mot att den kinesiska ekonomin fortsätter att utvecklas trögt. Investerarförtroendet i EMU-området kan möjligen ha stärkt men då levererades nog också de flesta svaren innan de senaste dagarnas turbulens. Inflationsförväntningar i USA.

Tisdag

Presidentvalsdebatt i USA. Högaktuella utrikeshandelssiffror från Kina där börserna nu tappat det mesta av vårens uppgång. Dessutom inflationssiffror från Danmark och Norge. Även om den kortsiktiga korrelationen med svenska inflationssiffror är ganska svag så kan det ändå ge en viss indikation på var torsdagens svenska inflationssiffror kan tänkas hamna. När det gäller Norge dessutom intressant eftersom det så smått börjat luta åt en räntesänkning från Norges bank mot slutet av året. Löneökningarna i Storbritannien dämpas och kan ge utrymmen för ytterligare räntesänkningar från Bank of England.

Onsdag

Även om man på finansmarknaden i allt högre grad ställt om siktet mot den ekonomiska utvecklingen i stort så är förstås de amerikanska inflationssiffrorna stekheta inför det penningpolitiska besked som Federal Reserve ska leverera i nästa vecka. Lägre siffror än väntat skulle ge utrymme för en sänkning med 50 punkter medan en inflation som tickar upp ka få svårartade konsekvenser på finansmarknaden. Så bäst att hålla i hatten.

Torsdag

Tung makrodag med svenska inflationssiffror och räntebesked från ECB. Risken är stor att KPIF landar en bra bit under Riksbankens prognos på 1,7 procent. I så fall ett utfall som sätter Riksbanken lite i klistret. Riksbanken kan dock ”räddas” av att KPIF exklusive energi väntas ligga en bit över 2 procent. ECB väntas sänka räntan med väntade 0,25 procentenheter men ECB-chefen Christine Lagarde har chansen att anslå en mjukare ton än tidigare på den efterföljande presskonferensen. Något som ekonomin i EMU-området tycks behöva.

Fredag

Veckan avslutas åt det lugnare hållet. I alla fall på makroområdet med industriproduktionssiffror från EMU-området och Michiganindex i USA. Det senare är en bred undersökning av humöret bland de amerikanska hushållen som har rörts sig väldigt mycket upp och ner de senaste åren. Så lite tveksamheter kring hur utfallen egentligen ska tolkas även om en uppgång förstås vore välkommen.   

PEKKA KÄÄNTÄ

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -