Revanschläge för Scandi standard

Aktieanalys Scandi Standard-aktien har fått en rejäl comeback sedan hösten ifjol med en kursuppgång på över 50 procent. Det senaste kvartalet vittnade också om stigande lönsamhet.

Scandi Standard har varit i en turn around-process länge där ledningen kämpat med att öka tillväxten och lönsamheten. Aktien har dock fått ett rejält glädjeskutt sedan hösten ifjol med en fin kursuppgång på över 50 procent. Kombinationen av förhållandevis låga förväntningar och ett bokslut som visade på en positiv trend både i omsättning och resultat har gett investerare hopp om en bättring. För räkenskapsåret 2023 landade omsättningstillväxten på dryga 7 procent organiskt där prishöjningar förklarar en viss del utav förbättringen och som också bidrog till att rörelsemarginalen vässades till 3,4 procent (2,4) under fjolåret.

I ett geografiskt hänseende så kan vi framför allt se att verksamheten i Danmark går åt rätt håll där segmentet “Ready-to-cook" i Danmark närmade sig break-even under 2023. Visserligen uppvisade man i sin helhet ett negativt resultat för 2023, men situationen har alltså förbättrats avsevärt i jämförelse med de senaste tre åren.  Förbättringen beror på en minskad andel långsamt växande fåglar i produktsortimentet för att möta förändrad konsumentefterfrågan samt volymtillväxt.

Att ledningen börjat ta tag i historiska lönsamhetsproblem syntes också i utfallet för det senaste kvartalet (Q2) - även om omsättningen sjönk på grund av ett kundbortfall i försäljningskanalen Restaurang och Storhushåll. I detalj så minskade omsättningen under perioden med 2 procent till 3,4 Mdkr där minskade volymer från en enskild kund som sagt påverkade utvecklingen negativt. Detta kunde heller inte neutraliseras av den mer positiva utvecklingen i försäljningskanalerna Dagligvaruhandel och Export som i stället visade på en ensiffrig respektive tvåsiffrig omsättningstillväxt under perioden. Trots utfallet ovan kunde den underliggande rörelsemarginalen ändock expandera till 3,8 procent (3,5) och det är en lönsamhetsnivå som också står sig för de senaste tolv månaderna. Resultatförbättringen drevs av stark utveckling inom segmentet “Ready-to-cook".

Fram till år 2030 förväntas kycklingkonsumtionen att växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på omkring 2 procent, till att i slutet av decenniet uppgå till 964 000 ton per år - beaktat Norden och Irland sammantaget (855 000 ton per 2023). Utsikterna är stabila för fläsk, men nötkött förväntas se ett tapp på cirka 14 procent. Huruvida detta beror på kostrekommendationer om konsumtionen av rött kött är osäkert. Vi tror snarare tappet för nötkött just nu beror på konjunkturläget framöver där konsumenter håller hårt i plånboken och väljer billigare alternativ över lag. Hälsomedvetna val kan emellertid successivt bidra till att kycklingens popularitet växer och Scandi Standard noterar också att färsk kyckling har goda tillväxtförutsättningar. I rådande konjunkturmiljö syns dock inte detta i den senaste delårsrapporten där kylda kycklingprodukter i Q2 växte med cirka 2 procent i inom "Ready-to-cook", medan frysta produkter å andra sidan ökade sin omsättning med närmare 3 procent.

Den höga skuldsättningen har länge varit ett huvudbry för ledningen, men vd Jonas Tunestål ser i dagsläget att den finansiella positionen är solid. Vid utgången av det andra kvartalet låg den räntebärande nettoskulden, exkluderat leasing, på omkring 1,5 miljarder kronor vilket mot ebitda-prognosen för i år betyder en nettoskuldskvot om 3,1x och förväntas därtill minska till 2,6x per 2025.

Bolaget arbetar aktivt med att minska rörelsekapitalbindningen, genom att bland annat fortsätta förbättra samordningen mellan fågelinköp och bolagets försäljnings- och verksamhetsplanering. Därutöver har man implementerat ett nytt och mer effektivt affärssystem i Sverige och övriga marknader kommer att integreras i det gemensamma systemet successivt. Utgångspunkten är att öka värdet på bolagets protein (till 3 kr ebit/kg per 2027 från idag 1,8 kr/kg), förbättra effektiviteten och samtidigt integrera hållbarhet genom hela värdekedjan.

Med ovan åtgärder vill ledningen därigenom realisera sitt finansiella mål till 2027 om att växa omsättningen organiskt med 5–7 procent per år och samtidigt leverera en rörelsemarginal (ebit) överstigande 6 procent.

De senaste fem åren (2019–2023) har den underliggande rörelsemarginalen legat på 3,3 procent i snitt och omsättningen har växt med dryga 7 procent per år (med en toppnotering under 2022 om cirka 20 procent). Bevisbördan för att nå 6 procent är därmed fortsatt hög.

För 2025 bedömer vi att omsättningen växer med 5 procent utifrån dels ledningens tillväxtåtgärder med fokus på prisökningar (förutom utökad volymkapacitet), dels en marknadsåterhämtning för kylda produkter och Restaurang/Storhushåll som försäljningskanal. Med de lönsamhetsinitiativ ledningen vidare tagit kring samordning och implementering av affärssystem finns även förutsättningar för att vässa rörelsemarginalen till en bit över 4 procent. Det var en marginalnivå Scandi Standard låg på under åren 2018–2019, innan pandemin slog till. Summerat, med dessa antaganden, så landar ev/ebit på 12x för nästa års resultat eller ett p/e-tal kring 15x.

För ett bolag som idag generar en avkastning på det egna kapitalet kring 11,5 procent för de senaste tolv månaderna och kanske kan förbättra denna till 14–15 procent inom 1–2 år så är multiplarna ganska rättvisa för stunden. Investerare har helt enkelt efter kursuppgången det senaste året tagit ut mycket i förskott.

Allt som allt, uppskattar vi lönsamhetsförbättringarna i Scandi standard men på basis av dagens värdering väljer vi att avvakta just nu.

 

MARCUS EWERSTRAND

 

 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandi Standard Köp 81,90 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -