Legendarens framgångsrecept: Köp först – analysera senare

Fond Wall Street-legendaren Stanley Druckenmiller har aldrig upplevt ett minusår som investerare, även om det var snubblande nära när han gjorde sitt livs största misstag under it-bubblan 2000. I podden "In Good Company" avslöjar han sitt framgångsrecept: Köp först – analysera senare.

Kopia av Kopia av Dubbel - 1
Stanley Druckenmiller förutsåg AI-haussen i Nvidia. Foto: Youtube/Skärmavbild, Nvidia

Den amerikanske investeraren Stanley Druckenmiller var under flera år George Soros parhäst på Quantum Fund, en av 1990-talets mest profilerade hedgefonder. Under 90-talet blev de kända för en bredare allmänhet när de bidrog till att sänka såväl det brittiska pundet som den svenska kronan genom massiva blankningar.

På senare år har Druckenmiller främst utmärkt sig genom att tidigt hoppa på AI-haussen i Nvidia, och förutse boomen för fetmapreparat genom en investering i Eli Lilly.

I podden “In Good Company” berättar 71-åringen att hans investeringsfilosofi är att tidigt försöka upptäcka nya trender.

"För tre-fyra år sedan fick vi signaler om att unga mjukvaruingenjörer började skifta från krypto till AI. Vi började då bygga upp en stor position i Nvidia och en månad senare kom Chat GPT, så jag hade tur där", säger han.

I fallet med Eli Lilly menar han att det inte krävdes något geni för att inse att ett fungerande viktminskningsmedel skulle bli en succé.

"Om du känner det amerikanska psyket förstår du vad det kommer innebära om människor erbjuds en metod för att gå ner i vikt, utan att de måste kämpa för det", säger Druckenmiller och skrattar.

“Är ingen Buffett”

Båda investeringarna är exempel på hans devis om att man bör “köpa först och analysera senare.” 71-åringen understryker att han inte är någon Warren Buffett som sitter på ett innehav i 20 år. Istället är idén att rida på heta trender under två-tre år.

“Marknaden är för smart och snabb för att du ska hinna lägga två-tre månader på att analysera ett bolag. Då kan det vara för sent. Om jag hör ett koncept som jag gillar så köper jag en betydande position. Därefter gör jag analysen, vilket kan mynna ut i att jag antingen säljer aktien eller ökar.”

I intervjun berättar Druckenmiller också om sitt livs största misstag som investerare. Under 1999 tjänade han stora pengar på it-boomen och Nasdaq-rallyt, men i januari 2000 bestämde han sig för att hoppa av tåget.

“Det var helt enkelt för löjligt så jag sålde alla mina techinnehav. De hade växt till typ 6 miljarder dollar vilket var en enorm summa på den tiden.”

De följande månaderna såg han sina yngre kollegor fortsätta tjäna stora pengar på it-rallyt, med uppgångar på 4–5% varje dag.

“Då blev jag så otroligt irriterad på mig själv och i mars stod jag inte ut längre. Då tog jag ett känslomässigt och korkat beslut att köpa tillbaka allt. Ungefär en timme senare toppade it-bubblan.”

De följande veckorna gick Quantum Fund från +14% för året, till –17% när it-sektorn kollapsade. Stanley Druckenmiller blev knäckt av sitt misstag och bestämde sig för att åka till Afrika och ta en sabbatsperiod i radioskugga.

Avslutade med rekordkvartal

När han kom tillbaka till USA i september 2000 hade börserna nästan hämtat igen hela vårens ras. Samtidigt hade även dollarn, oljepriset och räntorna stigit, vilket förbryllade fondförvaltaren.

“Historiskt har det varit tre dödsnålar för börsen. Jag började då ringa runt till mina företagskunder som alla sa att affärerna gick uselt. Men på Wall Street var konsensus att vinsterna skulle upp 18% nästa år.”

Druckenmiller började då att storköpa amerikanska statsobligationer, i tron om att Fed skulle tvingas svänga från sina pågående åtstramningar. I det fjärde kvartalet 2000 kollapsade ekonomin och investeraren fick en avkastning på 40% under perioden.

“Det var det bästa kvartalet jag haft. Jag var helt inställd på att det skulle bli mitt första nedgångsår, men jag räddades av ett turligt avslut.”

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -