NIBE
SVAGT 4 KV KÄNT, FOKUS PÅ TYSKLAND FRAMÅT - ANALYTIKER (Direkt)

2013-02-18 12:45

STOCKHOLM (Direkt) Nibe väntas rapportera en svag avslutning på fjolåret. Branschen har redovisat ytterligare ett varv svag statistik för den svenska marknaden och frågan är om den tyska marknaden lyckas väga upp det, vilket inte var fallet under tredje kvartalet i fjol.

"Jag tror att det kommer bli en ganska så svag rapport. Svep-siffrorna talade sitt tydliga språk och det kommer ha påverkan även på Nibes värmepumpsverksamhet, så man ska inte vänta sig någon positiv läsning", säger Sebastian Lang, analytiker på SEB Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Svenska Värmepumpföreningen, Svep, har rapporterat att försäljningen av alla typer av värmepumpar minskade i fjärde kvartalet. Mest backade bergvärmepumparna, med 28 procent.

En annan analytiker menar att fjärde kvartalet kommer att bli ett av Nibes sämsta kvartal på över 10 år vad gäller försäljningstillväxt.

"Du har i stort sett inga förvärv som hjälper till i det fjärde kvartalet. Under 2013 får Nibe mycket hjälp från förvärv igen, men just det här kvartalet kommer att se väldigt trist ut", säger den analytikern.

Enligt SEB Markets är den stora frågan hur mycket det har slagit på marginalerna i det fjärde kvartalet.

"Jag ligger 5-6 procent under konsensus för rörelseresultatet. Jag tror att man kan ha missat att det varit lite underabsorbtion. Volymerna är på en väldigt låg nivå", konstaterar Sebastian Lang.

Enligt SME Direkts sammanställning av sex analytikers estimat väntas Nibes omsättning backa med 8 procent i fjärde kvartalet, jämfört med ett år tidigare, till drygt 2,5 miljarder kronor. Rörelseresultatet spås minska till 325 miljoner kronor (400) och marginalen till 12,7 procent (14,4).

Enligt SEB Markets har den svenska marknaden nu backat fem kvartal i rad och 2012 såldes totalt 40.000 värmepumpar, drygt 40 procent ned från toppnoteringen från 2006.

"Jag tror inte att det kommer falla så mycket mer, utan att man kan se det som någon form av botten. Då kan man åter fokusera på Tyskland som fortfarande växer", säger Sebastian Lang, som prognostiserar att den tyska värmepumpmarknaden växer med 5 procent under 2013.

Också den andra analytikern fokuserar på utvecklingen i och kommentarerna kring Tyskland, efter att den marknaden överraskat negativt i Nibes rapport för det tredje kvartalet.

"I en större kontext är det mer problematiskt att Tyskland är svagt. Då Sverige varit bra så pass länge och marknaden mättats ska tillväxten på kontinenten kompensera. När det inte sker blir det väldigt tungt för Nibe. Det finns tecken på att Tyskland blir bättre 2013", säger han.

Nibes affärsområde Element beskrivs samtidigt som väldigt konjunkturkänsligt, med bra korrelation med vitvaru- och bilförsäljningen, och tungt viktat mot Europa.

"Där är vi i konjunktursvacka och vi vet från andra cykliska rapporter att fjärde kvartalet var ganska så svagt. Att Nibe har gjort två hyfsat stora förvärv gör att jag inte sänkt mina estimat så mycket för 2013", säger Sebastian Lang.

Ett av förvärven var inom Element det andra inom Stoves.

"Nibe kommer att satsa inom Stoves framöver, efter att ha fokuserat mycket på Energy Systems och Element under senare år", säger Sebastian Lang.

Inför vårens utdelning ligger snittprognosen på 2:24 kronor per aktie, att jämföra med 2:00 kronor i fjol.

Nibe släpper sitt bokslut klockan 8.00 den 19 februari, följt av en telefonkonferens klockan 11.00.


Andreas Joons +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt



NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -