EU
MALMSTRÖM GÅR MED PÅ SÄNKT INVESTERINGSSKYDD I USA-AVTAL (Direkt)

2014-09-29 07:56

BRYSSEL (Direkt) EU:s blivande handelskommissionär Cecilia Malmström går med på sänkt investerarskydd i frihandelsavtal för att öka chansen att bli godkänd av Europaparlamentet.

Inför utfrågningen i parlamentets utskott för utrikeshandel på måndagseftermiddagen har Cecilia Malmström besvarat vissa skriftliga frågor från parlamentet.

Där skriver hon att inga begränsningar i jurisdiktionen för EU-länders domstolar kan accepteras.

Den socialdemokratiska partigruppen tolkar detta i ett pressmeddelande som att hon vill stryka den kontroversiella mekanismen för tvistelösning mellan stater och investerare (ISDS) i EU:s frihandelsavtal med USA (TTIP), som förhandlas nu.

ISDS ger utländska investerare rätt att stämma stater på ersättning för kontraktsbrott om regeringsbeslut undergräver investeringens värde. ISDS använder sig av internationella tvistelösningstribunaler, som Världsbankens.

"Detta är extremt välkomna nyheter och är en stor seger för S&D-gruppen, som har lett Europas krav att mekanismen ska skrotas", sade David Martin, brittisk europaparlamentariker från Labour.

Bernd Lange, tysk socialdemokrat och ordförande för handelsutskottet, sade att "det är rätt drag om vi vill att TTIP ska bli av".

Socialdemokrater i Tyskland har också krävt att ISDS tas bort från frihandelsavtalet med Kanada, som avgående handelskommissionär Karel De Gucht har förhandlat fram.

Kritikerna hävdar att investerare kan åberopa ISDS vid regeringsbeslut för att skydda miljön och arbetsmarknaden.

Cecilia Malmström sade i sitt skriftliga svar till parlamentet att hon stöder synen hos den blivande ordföranden i kommissionen Jean-Claude Juncker.

Hon citerade hans riktlinjer för den tillträdande kommissionen att "Europas standarder för säkerhet, hälsa, social, dataskydd och kulturella mångfald inte ska offras på frihandelns altare".

Parlamentets förhör av de 27 kommissionärerna pågår måndag till torsdag denna vecka och måndag-tisdag nästa vecka.

Flera kandidater väntas pressas hårt under utfrågningarna, bland annat Jonathan Hill (finansiella tjänster), Pierre Moscovici (ekonomi), energi- och klimatkommissionären Miguel Aris Cañete samt Tibor Naracsics (utbildning).

Parlamentet kan formellt bara fälla hela kommissionen, men kan i praktiken peta enskilda kandidater genom att hota att rösta ner alla.

Socialdemokraterna hoppas kunna avtvinga den nya kommissionen fler eftergifter. Gruppledaren Gianni Pittella uppgav att han har fått löften om nya pengar från Jean-Claude Juncker till hans nya investeringsplan.

Den blivande kommmissionsordföranden har också lovat socialdemokraterna en översyn av utstationeringsdirektivet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -