EU
ARBETSLÖS EU-MEDBORGARE HAR EJ RÄTT TILL BIDRAG - DOMSTOL (Direkt)

2014-11-11 10:35

BRYSSEL (Direkt) EU-medborgare som inte arbetar i ett annat EU-land har inte rätt till olika former av sociala förmåner där.

Det slog EU-domstolen fast på tisdagen i en dom om så kallad välfärdsturism.

"En medlemsstat ska således ha möjlighet att neka unionsmedborgare sociala förmåner när dessa inte utövar förvärvsverksamhet, utan uteslutande har utnyttjat den fria rörligheten för att komma i åtnjutande av socialt stöd från en annan medlemsstat trots att de saknar tillräckliga tillgångar för att ha uppehållsrätt där", skrev domstolen i ett pressmeddelande.

En EU-medborgare har rätt att flytta till ett annat EU-land för att söka jobb under tre månader. Under den tiden är det mottagande EU-landet inte skyldig till att bevilja socialt bistånd.

För vistelser längre än tre månader kräver EU-direktivet från 2004 att personer som inte arbetar har tillräckliga tillgångar. Ett exempel är pensionärer som flyttar till Spanien.

Tisdagens fall gällde den rumänska medborgaren Elisabeta Dano och hennes son Florin som nekades förmåner enligt grundgarantin av jobbcentret i Leipzig.

Elisabeta Dano reste inte in i Tyskland för att söka arbete och har aldrig arbetat vare sig i Tyskland eller i Rumänien. Hon saknar yrkeskvalifikationer, skrev EU-domstolen i pressmeddelandet.

Jobbcentret i Leipzig nekade henne förmåner för sina levnadsomkostnader, försörjningsstöd för sonen, bostads- och uppvärmningsbidrag.

Däremot uppbär hon i Tyskland barnbidrag på 184 euro per månad och bidragsförskott på 133 euro per månad, som inte berörs av domen.

Trots att tyska lagstiftare har gett tyska medborgare i en identisk situation i Tyskland rätt till dessa förmåner kan Elisabeta Dano och hennes son inte åberopa icke-diskrimineringsprincipen, skrev domstolen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -