TRIBONA
FÖRSÄLJNING STORFASTIGHET ENKOM FÖR MINSKA RISK - VD (Direkt)

2014-12-05 11:30

STOCKHOLM (Direkt) Tribona säljer bolagets största fastighet med reaförlust. Anledning är att fastigheten varit för stor i proportion till portföljen i övrigt och bolaget siktar på att fylla på portföljen med mindre objekt.

Det säger vd Per Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det finns investeringar kopplade till fastigheten som bland annat skapar reaförlusten, men det är trots allt en god marknad som ger möjlighet att sälja en fastighet i den här storleken. Vi har utnyttjat det och sålt en fastighet som hade en väldigt stor proportion i vår portfölj, nästan 20 procent. Där får man en riskfaktor som minskar", säger Per Johansson.

Fastighetsvärdet i försäljningen är knappt 1,1 miljarder och reaförlusten landar på omkring 55 miljoner, bland annat förklarat av investeringar som inte genomförts.

"Vi lämnar över det arbetet till köparen och får skjuta till delar för att det ska kunna fullföljas", säger han.

Tribona upprepar att bolagets portfölj ska växa till 10 miljarder kronor. Efter fredagens stora försäljning , och mindre köp, summerar fastighetsvärdet till cirka 4,6 miljarder kronor. Därmed ska portföljen mer än fördubblas på lång sikt.

"Ingenting i vår strategi har förändrats, men vi är lite försiktiga med att ge exakta tider. Man får se det som ett tillväxtmål på längre sikt. Nu får vi lite andra förutsättningar att kunna växa med en annan typ av portföljuppbyggnad", säger Per Johansson.

Före fredagens affärer hade Tribona ett förvärvsutrymme på omkring 600 miljoner kronor enligt bolagets vd.

"Sedan får vi en utökad kapacitet när den här fastigheten blir såld. Exakt hur den kapaciteten ser ut kommer vi att återkomma kring", säger Per Johansson.

Tribona fortsätter att titta förvärv inom sitt befintliga marknadsområde och kommer att utnyttja sin specialisering på lager- och logistikområdet för att få till stånd affärer med stora logistikoperatörer som kan vilja lätta på balansräkningen.

"Det är i den nordiska triangeln längs med E6:an och E4:an vi tittar. I synnerhet i Öresundsregionen, Halmstad, Göteborg, Stockholm, Norrköping och Nyköping. Vi tittar på fastigheter som har relativt långa hyresavtal, är förvaltningsmässigt effektiva och de kommer sannolikt att ha lite mindre storlek", säger Per Johansson.

Även andra sidan av Öresundsbron är intressant.

"Vi tittar på Köpenhamn. Vi har en fastighet där och kan mycket väl tänka oss att växa med ytterligare fastigheter där. Det är absolut intressant", säger han.

Marknaden i sig anges både intressant och aktiv med många objekt ute. Samtidigt är också köparna av välplacerade logistik- och lagerfastigheter med bra hyresavtal många, vilket fört med sig en press nedåt på avkastningsnivåerna.

"Vi kan se att yielderna (direktavkastningen) fortsätter ned lite grand och det är möjligt att den utvecklingen kommer att fortsätta även en bit in i nästa år. Vi ser att yielderna krupit från kanske 7,5 procent för inte så länge sedan, mot 6,5 procent på de bra lägena. Vi kommer kanske att få se affärer ned mot 6,0 procent", säger han.

Andreas Joons +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -