SEB
INGEN ANLEDNING ÄNDRA UTDELNINGSPOLICY - FC (NY) (Direkt)

2016-10-20 10:29

(Tillägg: två sista stycken)

STOCKHOLM (Direkt) Det finns inte någon anledning för SEB att ändra på sin utdelningspolicy om att dela ut åtminstone 40 procent av vinsten per aktie varje år.

Det sade bankens finanschef Jan Erik Back vid torsdagsförmiddagens presskonferens.

Han sade vidare att det blir en diskussion med styrelsen rörande ambitionen att öka utdelningen. För 2015 delades 5:25 kronor per aktie ut medan vinsten var 7:57 kronor per aktie. För 2016 ligger SME-förväntan på en vist per aktie om 4:54 kronor (bland annat tyngt av en stor nedskrivning av goodwill) medan en utdelning om 5:26 kronor är förväntad.

Jan Erik Back förde även fram att SEB kommer att uppdatera sina långsiktiga mål i samband med årsslutet.

"Hur det ser ut får vi komma tillbaka till", sade han med påpekande att det är svårt att kortsiktigt kompensera för det allt mer negativa ränteläget under allt längre tid.

Vd Annika Falkengren förde fram att "det finns en del luft" till kostnadstak för 2017 om 22 miljarder kronor. Samtidigt resonerade hon i termer av att det kan uppstå behov av lite mer IT-satsningar medan det även kan komma skattehöjningar och dylikt.

Annika Falkengren påpekade också att SEB tar marknadsandelar inom företagsutlåning samt framhöll att tillväxten inom bolån kan komma att bli lite bättre framöver.

Hon konstaterade att banken vid utgången av september hade en buffert om 1,7 procentenheter över FI:s nya hårdare kapitaltäckningskrav. SEB strävar efter att ha en buffert på cirka 1,5 procentenheter över kapitalkravet.

"I nuläget ser det bra ut. Men det är för tidigt att resa frågan om vi har överskottskapital", sade hon till Bloomberg News och talade om många osäkerhetsmoment såsom utformningen av Basel 4-kapitalreglerna.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -