Litium
Utvärderade sju-åtta bolag innan jag gick in i Litium - Mikael Lindblom (Finwire)

2018-05-07 13:58
E-handelsspecialisten Litium har fått in nya ägare och förstärkt styrelsen. Parallellt arbetar bolaget med en nyemission och bland de nya ägarna märks bland annat Medius-grundaren Mikael Lindblom.

Litium erbjuder en molnbaserad e-handelsplattform till medelstora och stora företag inom näthandel. Tech-bolaget har idag kunder som Lindex, Jollyroom och Casall. Flera investerare har nu gått in i bolaget däribland finska fondförvaltaren Aktia och Evolution Gaming-grundaren Fredrik Österberg. Miniminivån i emissionen om 26,5 miljoner kronor är garanterad.

”Jag utvärderade en sju-åtta olika bolag och fastnade för Litium. E-handeln kommer så starkt nu över hela världen. Det som är bra med Litium är att man har en cloudlösning och hyresmodell, vilket långsiktigt skapar en stark lönsamhet”, säger Mikael Lindblom.

Under förra veckan presenterades rapporten för det första kvartalet. Omsättningen uppgick till 7,2 miljoner kronor (5,6), en ökning med 29 procent mot föregående år. Företagets kanske viktigaste nyckeltal, Annual Recurring Revenue (ARR), uppgick vid utgången av kvartalet till 23,5 miljoner kronor (17,3), vilket gav en tillväxt jämfört med första kvartalet 2017 på 36,2 procent. Tillväxten jämfört med föregående kvartal blev 8,5 procent. ARR-värdet motsvarar repetitiva avtalsintäkter från existerande kundbas för kommande året exklusive tillväxt från nya och befintliga kunder samt exklusive churn.

Rörelseresultatet blev -1 miljoner kronor (-1,2). Ebitda-resultat, som är resultatet för av- och nedskrivningar, blev 0,6 miljoner kronor (0,2), med en ebitda-marginal på 8,3 procent (3,6).

”Det är ARR som är det viktiga nyckeltalet för mig som ägare. Litiums rörelseresultat är viktigt för mig men det viktigaste är hur den framtida hyresstocken utvecklas. Sen är det viktigt att ha koll på kassaflödet och även att man stärker upp kassan med nyemissionen”, säger Lindblom.

Mikael Lindblom har tidigare varit med och grundat och byggt upp Medius, ett bolag som under september 2017 förvärvades av Marlin Equity Partners. Han kvarstår emellertid som den största privata aktieägaren i bolaget och arbetstiden idag är två till tre dagar per vecka.

Det finns klara likheter med Litium då båda bolagen har fokuserat på molntjänster. Medius har fokuserat på fakturahantering och bolaget har idag över 3 000 kunder runt om i världen.

”Jag gick in i Litium för jag tror att jag kan bidra och skapa värde inom egentligen två områden – dels har jag gjort den internationella resan som Litium framöver skall göra också. Dels har jag ett nätverk inom just detaljhandel som jag tror vi kommer att ha nytta av i Litium”, säger han.

Han ser inte direkt några moln på himlen. Rekrytering av rätt personal lyfts upp som en möjlig flaskhals. Lönsamhet bedömer han kommer att komma i takt med stigande ARR.

”Det är väldigt hett med e-handel och det är otroligt många aktörer inne på området. Det som jag ser som Litiums stora styrka är att man arbetar med en partnerlösning. Det gör att det blir attraktivt för andra aktörer att arbeta med Litium. Vi (Litium reds anm) försöker inte att konkurrera med alla utan försöker att samla aktörer att jobba med vår plattform. E-handeln växer väldigt kraftigt och det gör att många företag kommer att bli framgångsrika. Inte bara ett bolag. Det finns kunder så det räcker för alla tror jag”, säger Mikael Lindblom.

Litiums kapital som flyter in kommer att användas för att investeras i ökad tillväxt. Just frågan om internationalisering eller förvärv vill Lindblom inte svara på.

”Det är egentligen inte en fråga för mig att svara på utan för ordförande eller vd. Internationaliseringen är en naturlig del av utvecklingen av den här typen av bolag. Vi kommer säkerligen precis som Medius att växa med våra kunder utanför Sverige”, avslutar han.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Litium - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -