EU
INGA FRAMSTEG EU-UK PÅ 4 VIKTIGA BREXITOMRÅDEN (NY) (Direkt)
(tillägg: från stycke nio)
BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU och Storbritannien har inte gjort några framsteg vad gäller rättvis konkurrens och tre andra viktiga områden under veckas förhandlingar om den framtida relationen.
Framsteg måste uppnås före juni under de två kvarvarande förhandlingsrundorna.
Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på fredagen efter en veckas förhandlingar mellan EU och Storbritannien.
De andra tre viktiga områdena där inga framsteg har gjorts är polissamarbete, fiske och styrning av avtalet, sade han.
"I förhandlingarna gjorde den brittiska regeringen klart för oss att de vägrar varje form av förlängning av övergångsperioden", sade Michel Barnier.
Beslut om en förlängning måste fattas före juli. Förlängningen kan vara i ett eller två år.
EU-sidan vill hålla dörren öppen för en förlängning, sade Michel Barnier.
Rättvis konkurrens är mycket viktig för EU eftersom det ska förhindra dumpning från brittisk sida inom miljöregler, sociala regler, statsstöd eller relevanta skatter.
Storbritannien vill inte diskutera rättvis konkurrens eftersom EU:s och Storbritanniens positioner är alltför långt ifrån varandra, sade Michel Barnier.
"Klockan tickar mer än någonsin. Aldrig någonsin har EU stått inför ett sådant pressat tidsschema för förhandlingar. Storbritannien kan inte tvinga fram ett sådant schema och sen inte förhandla på områden som är viktiga för EU", sade Michel Barnier.
Denna veckas förhandling var den andra rundan. En tredje runda ska hållas den 11-15 maj och den fjärde rundan den 1-5 juni.
"Vi kan inte göra selektiva framsteg. Utan rättvis konkurrens och fiske blir det inget avtal", sade chefsförhandlaren.
Utan ett avtal eller förlängning blir det en hård brexit vid årsskiftet, påminde han.
Den 19 mars överlämnade kommissionen sitt förslag på avtal, en 350 sidor lång juridisk text.
"Förslaget ska inte antas eller förkastas. Vi ska förhandla", sade Michel Barnier.
När det gäller styrningen av relationen vill EU ha ett enda avtal medan Storbritannien vill ha flera separata med olika styrning.
EU vill att avtalet infogar löften från Storbritannien att följa demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter och bekämpa klimatförändringen. Storbritannien måste också erkänna att endast EU-domstolen ska kunna avgöra hur EU-rätten ska tolkas, särskilt för utbyte av persondata, anser EU.
Vid en förlängning måste Storbritannien betala till EU-budgeten. Men det ska vara en klumpsumma. Storbritannien behöver inte bidra till EU:s stora återhämtningsfond, sade Michel Barnier.
När det gäller utträdesavtalet, som alltså redan är i kraft, oroade sig Michel Barnier för om Storbritannien hinner genomföra alla åtaganden. Det gäller att införa kontroller för tull, moms och djurtransporter på Nordirland.
"Vi kan inte vänta till december för att vara säkra på att Storbritannien genomför förberedelser för tullkontroller vid hamnar och flygplatsen i Belfast", sade Michel Barnier.
Bengt Ljung +32 22 30 74 56
https://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt