TOBII
VÄRDEFULL GOOGLE-NYHET, KAN ÖKA INTRESSE FÖR DYNAVOX- IR (Direkt)

2020-10-07 11:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ögonsensorföretaget Tobii rusade drygt 11 procent på Stockholmsbörsen i onsdagens förmiddagshandel, efter att bolaget på tisdagskvällen meddelat ett samarbete mellan affärsområdet Tobii Dynavox och Google.

Samarbetet gäller att Tobii Dynavox integrerar Google Assistant i sina hjälpmedel via kommunikationsmjukvaran Snap Core First.

"Det har ett tydligt nyhetsvärde att Tobiis namn figurerar med Google", säger Henrik Mawby vid Tobiis ir-avdelning till Nyhetsbyrån Direkt.

"De direkta monetära effekterna är ganska små. Däremot finns det väldigt mycket andra positiva effekter som är värdefulla, bland annat marknadsföringsvärdet", säger han och förklarar att ett problem för Dynavox är igenkännandet och spridningen av produkterna.

Ett sådant här samarbete kan vara värdefullt för tillväxten av hela industrin och det är Tobiis förhoppning att det här ska "ge ringar på vattnet och merintresse för produkterna", enligt Henrik Mawby.

Han förklarar vidare att feedback som Snap Core First har fått är att den har saknat bra funktioner för "home automation", smarta lösningar för hemmet.

"Det löser det här samarbetet. Dessutom distanserar vi oss mot konkurrenterna med de här funktionerna", säger han.

Enligt samarbetet integrerar Google också Tobii Dynavox bibliotek av bildkommunikationssymboler (PCS-symboler) i Action Blocks, med vilket personer med funktionsnedsättning kan lägga upp genvägar på hemskärmen av sin Android-telefon för att ge Google Assistant olika kommandon.

Fler användare blir därmed bekanta med Dynavox PCS-symboler och vill använda dessa i större omfattning.

"Det leder till att Tobiis PCS-symboler sprids och är ett bevis för att de har blivit en allmän språkstandard", säger Henrik Mawby.

Med onsdagens kursuppgång har Tobii-aktien stigit omkring 70 procent sedan halvårsrapporten offentliggjordes den 19 augusti. I förra veckan meddelade bolaget att Tobiis eyetracking är med i HP:s nya VR-headset som är riktat mot företagslösningar och på tisdagen denna vecka uppgav bolaget att försäljningen av Smartbox nu genomförs.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Tobii - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -