OSCAR PROPERTIES
PREF B STOPPAD PGA FÖR STOR PRISAVVIKELSE (Direkt)

2020-10-13 16:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Anledningen till att samtliga avslut över 190 kronor i Oscar Properties preferensaktie av serie B har makulerats på tisdagen är att priset på aktieslaget spretade för mycket i förhållande till de andra Oscar Properties-instrumenten.

Det uppger Stockholmsbörsens övervakningschef för Norden, Jimmy Kvarnström.

Oscar Properties kan handlas genom tre olika instrument: stamaktien, preferensaktien samt preferensaktien av serie B.

"Anledningen till att vi valt att makulera affärerna är på grund av att prisskillnaden mellan dessa instrument var för stor", säger Jimmy Kvarnström, och tillägger att preferensaktien av serie B steg betydligt mer än de två andra handelsinstrumenten.

Oscar Properties meddelande på tisdagsmorgonen innan börsöppning att bolaget förvärvar fastigheter från SBB, varefter kurserna i de tre Oscar Properties-aktierna steg. Preferensaktien av serie B steg dock betydligt mer än de andra, varför Nasdaq valt att hålla ett extra öga på aktien under dagen, enligt Jimmy Kvarnström.

"Det kan konstateras att en situation uppstod där priset på just det aktieslaget inte återspeglade ett teoretiskt marknadspris och att instrumentet ur ett prisperspektiv låg långt ifrån de övriga aktieslagen. I våra medlemsregler, bland andra MAR och kancelleringsriktlinjer, står det beskrivet hur den här typen av situation ska hanteras", uppger övervakningschefen.

Enligt riktlinjerna ska avsluten i en sådan här situation makuleras, vilket Nasdaq även valt att göra.

"Vid dessa situationer ska transaktioner som ligger helt fel baserat på teoretiskt referenspris makuleras", säger Jimmy Kvarnström.

Är det inte marknaden som bestämmer priset?

"Typiskt sett är det ju marknaden som sätter priset och börsen gör ingen värdering vad gäller detta. Det blir lite väl detaljerat, men makuleringsbeslutet tas mot bakgrund av den beräkning som finns beskriven i kancelleringsunderlaget", uppger Jimmy Kvarnström.

Att så många avslut makuleras som det gjorts i Oscar Properties preferensaktie av serie B är inte vanligt förekommande, men något som uppges hända då och då.

Vad kommer att hända härnäst?

"Om det inte redan hänt, så kommer handeln i aktien att återupptas. De makulerade orders backas helt enkelt tillbaka", avslutar Stockholmsbörsens övervakningschef.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -