Pareto Global Corporate Bond A
Pareto Global Corporate Bond ökade 0,6 procent i december - förvaltarna såg växande fokus på hållbarhet under 2020 (Finwire)

2021-01-13 12:16
Fonden Pareto Global Corporate Bond A steg 0,6 procent i december. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Stefan Ericson, Mathias Lundmark och Nawel Boukedroun (ESG-analytiker).

Förvaltarna sammanfattar 2020 som ett oerhört turbulent år på marknaden.

"När vi tittar på marknaden var det både de bästa tiderna, och det var de värsta tiderna. Ekonomiska prognoser är inte utformade för att inkludera en virtuell avstängning av hela den globala ekonomin. Amerikanska oljepriser hade det osannolika slutpriset på -$ 37 per fat den 20 april. Alla riskmarknader föll drastiskt, särskilt under mars månad, och företagsobligationsmarknaden var inget undantag. Kreditspreadar ökade kraftigt, och marknaden för nyemissioner stängdes", skriver förvaltarna

Under mars nåddes dock botten både för aktier och kreditmarknaden. Efter detta följde enligt förvaltarna "ett anmärkningsvärt rally" som räckte hela vägen till årsskiftet.

Förvaltarna skriver också att fokus på hållbarhetsfrågor under året ökat, även om man kanske skulle kunna tro att bolagen bortprioriterade denna del för att spara kostnader. Dessutom uppger Ericson, Lundmark och Boukedroun att fokus på hälso- och sjukvård också ökat.

Under månaden deltog fonden i ett par nya emissioner. Bland annat i Stora Enso Green Bond, Kraton Polymers och Audax Renovables Green Bond.

Inför 2021 tror förvaltarna att den större delen av avkastningen kommer komma från kupongavkastning och mindre andel från prisrörelser. Man skriver även att man med sin väldiversifierade, hållbara företagsobligationsfond ligger väl positionerade inför det nya året.

Fondens största emittenter var vid månadsskiftet Upm Kymmene, Eurofins och Energizer med portföljvikterna 4,0, 3,2 respektive 2,9 procent.

[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Pareto ESG Global Corp... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -