AVANZA/NORDNET
PRIVATSPARARE GJORDE NÅGOT FÄRRE AFFÄRER I MARS (Direkt)

2021-03-31 07:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatspararna på Stockholmsbörsen gjorde preliminärt 397.500 affärer per dag i mars 2021, vilket är en minskning med 3 procent jämfört med motsvarande månad i fjol och en nedgång med 19 procent jämfört med i februari i år.

Det framgår av statistik från Nasdaq, enligt ett pressmeddelande från Avanza.

Hos Avanza gjordes preliminärt 296.300 affärer per dag under mars, vilket var oförändrat jämfört med under mars 2020. För konkurrenten Nordnet anger Avanza en preliminär minskningstakt på 9 procent till 97.500 affärer i mars.

"Mars månad i fjol var historisk på många sätt och vis. Aktiviteten på marknaden saknade motstycke i modern tid. Månaden bjöd både på en nedgång om 26 procent och en återhämtning om 18 procent. Nu ett år senare ser vi att privatspararnas affärer ligger kvar kring fjolårets rekordnivå", säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

För ett år sedan bottnade Stockholmsbörsen i spåren av coronapandemin och OMXSGI har sedan dess stigit närmare 87 procent, påpekar Avanza.

Mars månads köplista hos Avanza toppas av Volvo, följt av Embracer och Tesla.

Volvo meddelade marknaden att den globala halvledarkrisen kommer att ha en betydande påverkan på tillverkningen under andra kvartalet.

"Som mest var aktien ner 10 procent under månaden, vilket fick privatspararna att trycka på köpknappen. Köpen i Volvo är dubbelt så stora som i tvåan Embracer och antalet ägare har ökat 40 procent sedan årsskiftet", säger Nicklas Andersson.

Mars månads säljlista hos Avanza toppas av Evolution som även under februari var den mest sålda. Nicklas Andersson hänvisar till vinsthemtagningar bland privatspararna.

Hos Nordnet fortsatte privatspararna köpen i tillväxtstjärnor medan bankaktier såldes av.

"Rotation mot bank och cykliskt har spelat Stockholmsbörsen i händerna. I februari såg vi tydligt att spararna hoppade på denna rotation, men i mars domineras köplistan, med några undantag, till stor del av tillväxtbolag", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt, enligt ett separat pressmeddelande.

Mest köpta aktier bland Nordnets svenska kunder i mars var Embracer, Volvo och Investor.

Sinch, SEB, Evolution och Nordea toppar däremot listan över de mest sålda aktierna under mars.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -